Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Cafè d'idees - Juan Soto Ivars ens presenta 'La casa del ahorcado'

  • L'escriptor defensa que la societat occidental en la qual vivim està en perill per culpa dels tabús
  • Soto Ivars diu que els tabús ens afecten des de fa molt temps, sigui per unir o per dividir
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Juan Soto Ivars ens presenta 'La casa del ahorcado'

El jove escriptor i columnista Juan Soto Ivars presenta el seu darrer llibre, La casa del ahorcado. En l'espai cultural de Víctor Amela, descobrim aquesta obra en la qual defensa que la societat oberta i democràtica en la que vivim està en perill per culpa dels tabús. En un debat amb Gemma Nierga i Xavier Sardà, parlem de la força que fan sobre la democràcia occidental.

El periodista explica que cada vegada existeixen més tabús, més coses que no es poden dir sense generar un càstig. Darrerament, n'hi ha que han proliferat especialment, com els relacionats amb els abusos sexuals, el maltractament i la violència masclista. Arran d'aquest auge va sorgir l'interès pel tabú de Soto Ivars, que ha arribat a la conclusió que es tracta d'un procés de tribalització de la societat.

Bons o dolents?

En aquest sentit, explica que els sentiments tribals intenten que els tabús fagocitin a la resta. L'escriptor explica també que hi ha tabús que són bons i compartits, i que n'hi ha que són dolents, quan abans potser eren bons, o a la inversa.

En la conversa també explica que, quan un tabú s'ensorra, ja no es pot reconstruir. Posa, per exemple, el cas de la Monarquia Espanya. Argumenta que la teoria es deu al fet que no són una imposició, sinó un "fastig compartit". "És una intersecció entre el que la societat detesta i el nostre fàstic personal, entre la societat i l'individu, perquè el tabú opera en un àmbit sentimental", argumenta.

Repulsius i atraients

El periodista reconeix que, com diu Freud, hi ha una inclinació natural a trencar amb els tabús. I que el mateix tabú és repulsiu i atraient alhora. En aquest sentit, diu que hi ha determinats personatges que tenen l'obligació de trencar tabús.

El tabú és contagiós i et fa intocable

Juan Soto Ivars que el tabú és una força contagiosa i et fa intocable. Posa per exemple el cas de l'incest: diu que, si el comets, el tabú et contagia, i passes a ser intocable. I que, qui s'acosta a tu, també quedarà contaminat.

En aquest sentit, diu que el tabú afecta molt a la reputació. Explica que, amb l'ovació al retorn de Plácido Domingo es va trencar un tabú, perquè durant molt temps ha estat convertit en aquesta figura, pels actes dels quals ha estat acusat.