Enlaces accesibilidad
Parlament

Laura Borràs convoca el ple d'investidura per dijous a la tarda

Per
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, convoca el ple d'investidura per aquest dijous

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha designat oficialment com a candidat a la presidència de la Generalitat al republicà Pere Aragonès. Borràs ha fixat la convocatòria del ple d’investidura per dijous a les 4 de la tarda. El presidenciable d’ERC encetarà el ple amb la seva intervenció davant la Cambra i és previst que intervingui el PSC i Junts.

Divendres el ple es reprendrà a les 9 del matí amb la intervenció de la resta de grups i posteriorment se celebrarà la votació que es preveu per les 14 h. Només hi haurà una única votació perquè té garantida la majoria absoluta amb 74 vots gràcies als suports de la CUP i Junts.

Laura Borràs proposa oficialment Pere Aragonès candidat a la investidura | Laura Herrero

Borràs finalitza la ronda de consultes amb PSC, Junts i ERC

La presidenta del Parlament ha finalitzat aquest dimecres la ronda de consultes amb les diferents formacions. Avui s'ha reunit amb el PSC, Junts i per últim Esquerra. El líder dels socialistes, Salvador Illa, que aquest dimecres s'ha vacunat, ha traslladat la seva negativa a investir Aragonès.

També han ratificat a Laura Borràs el seu no a Aragonès, els grups parlamentaris de PP, Ciutadans, comuns i Vox després de la trobada que han mantingut aquest dimarts. En canvi, la CUP, en principi manté els seus 9 vots a favor perquè arrenqui la legislatura el més aviat possible.

La presidenta del Paralment, Laura Borràs, convoca oficialment el ple d'investidura

La presidenta del Paralment, Laura Borràs, convoca oficialment el ple d'investidura

Les bases de Junts avalen l'acord

Les bases dels postconvergents han ratificat aquest mateix dimecres l'acord assolit amb ERC. Els afiliats de Junts per Catalunya han avalat amb un 83% dels vots (3.364 vots). En la consulta telemàtica que s’ha celebrat entre ahir dimarts i aquest dimecres han participat un total de 4.053 persones (un 62,18 % del cens).

La pregunta, però, ja avançava que si els 6.500 afiliats desaprovaven el pacte de cara a sumar-se a un govern de coalició, prestarien igualment els vots per investir Aragonès. En aquest cas Junts passaria a l'oposició.

Artadi comunica a Junts que no vol estar al nou Govern

Una vegada s'ha donat a conèixer la data del ple d'investidura, queda pendent saber quan prendrà possessió del càrrec el nou president de la Generalitat. Tot sembla indicar que l'acte es podria demorar fins dilluns tot i ser festiu. Per aquesta cerimònia s'està pendent de saber qui imposarà el medalló de la presidència a Aragonès donat que l'expresident Quim Torra està inhabilitat. Posteriorment es produirà el nomenament dels consellers pels quals ja sonen amb força noms com Joan Ignasi Elena (Interior), Josep Maria Argimon (Salut), Alba Vergès (Feminismes) o Josep Rius (Exteriors).

Qui ja ha comunicat que no vol ser al nou Govern, es la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi. Així ho ha traslladat al secretari general del partit, Jordi Sànchez, segons fonts de la mateixa formació. La líder de Junts a Barcelona opta per centrar-se en les tasques a l'Ajuntament. Artadi, propera a l’expresident Carles Puigdemont, era la millor posicionada per fer-se càrrec de la Conselleria d’Economia i Hisenda, i convertir-se en la numero 2 del nou executiu. Aquest mateix departament havia de ser l’encarregat de gestionar els fons europeus, que seran supervisats per una comissió interdepartamental.