Enlaces accesibilidad
Acord d'investidura

Borràs obre la ronda de consultes per investir Aragonès dijous o divendres

  • La presidenta del Parlament es comença reunint amb Alejandro Fernandez del PP
  • Aquest dimecres tancarà la ronda amb el PSC i convocarà el ple, segurament per dijous

Per
ERC i Junts perfilen l'estructura del nou Govern

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, inicia aquest dimarts la ronda de contactes amb els líders parlamentaris per proposar el republicà, Pere Aragonès per a un nou debat d'investidura. Abans del Ple, les bases de Junts per Catalunya hauran de validar l'acord al qual han arribat els de Junqueras i Puigdemont.

Laura Borràs enceta la ronda de contactes per investir Aragonès | Laura Herrero

Borràs enceta la ronda amb Alejandro Fernández (PP)

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha iniciat aquest dimarts la ronda de consultes per a proposar un candidat a la Presidència de la Generalitat. S’enceta a partir de la una del migdia amb el líder del PPC a la Cambra, Alejandro Fernández, al qual ha atès telefònicament. El segueixen el cap de files de Cs, Carlos Carrizosa, han informat fonts parlamentàries. Ja per la tarda es reunirà amb Jéssica Albiach, Dolors Sabater, de la CUP i finalitzarà amb el líder de Vox en el Parlament, Ignacio Garriga.

El dimecres serà el torn dels representants de JxCat, ERC i PSC-Units. Una vegada finalitzi la ronda de consultes, Borràs compareixerà per a anunciar el candidat a la Generalitat. Ara mateix s’especula amb que el debat se celebri dijous a la tarda i la votació per investir Aragonès sigui divendres.

Aragonès podria ser investit divendres al matí

Tot i que JxCat ha garantit els seus vots perquè Pere Aragonès sigui investit, les bases de la formació de Puigdemont voten telemàticament fins aquest dimecres al migdia si avalen l'acord de legislatura i donen el vistiplau per un govern de coalició amb els republicans.

En paral·lel, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, certificarà aquest dimecres que el candidat republicà Pere Aragonès és qui té més suports per ser investit. Després anunciarà dia i hora. Sobre la taula hi ha vàries opcions. La que pren més força és que el ple d'investidura comenci dijous amb la intervenció del coordinador general d'ERC i continuï divendres amb la intervenció dels grups i la votació. Si res no canvia, serà investit per majoria absoluta i per tant en primera volta.

Artadi, Vilagrà, Elena, Rius, Argimon i Torrent, alguns dels nous consellers

Si les bases de Junts donen el vistiplau al pacte, el contrapès de Pere Aragonès al nou executiu serà Elsa Artadi, que ocuparà la vicepresidència. D'ella dependrien Economia i Hisenda. És la persona de màxima confiança de l'expresident Carles Puigdemont i seria l'encarregada d'elaborar els pressupostos. Per ella passarien també els fons europeus. Tot i això, la gestió final dels ajuts es decidirà de forma col·legiada entre tots els departaments.

Una altra persona molt pròxima a Puigdemont, Josep Rius, ocuparia Acció Exterior, que deixarà d'estar en mans d'ERC. L'altre home fort del nou executiu, en aquest cas en mans dels republicans serà l'exdiputat socialista, Joan Ignasi Elena, que podria ocupar la cartera d'Interior en substitució de Miquel Sàmper.

Salut, si Junts compleix la seva promesa electoral, serà pel doctor Josep Maria Argimon, amb qui Alba Vergès ha treballat estretament. Vergés podria seguir en el govern i ocupar una de les conselleries de nova creació, la de Feminsime i Igualtat.

De les cares noves, destaca el nom de Laura Vilagrà, número dos d'ERC, que serà el puntal d'Aragonès amb un paper capital dins el govern: dirigirà presidència, la cartera que els republicans consideren de més pes. També agafen la conselleria més polèmica: la d'Interior. Podria ocupar-la Ester Capella, ara a Justícia.

Entre els reptes: encarrilar el canvi de model policial pactat amb la CUP. Esquerra manté Educació, però Josep Bargalló, no repeteix. Tampoc ho farà l'actual titular de Treball i Afers socials, Chackir El Homrani, molt desgastat per la gestió de les residències durant la pandèmia. Queda per veure què farà Roger Torrent, querellat per desobediència, i que, segons ERC estarà segur al nou Govern.

Budó emplaça a la Moncloa a abordar una llei d’amnistia

Des del Govern encara en funcions, la portaveu Meritxell Budó ha celebrat l’acord entre ERC i Junts per Catalunya advertint que "recull la voluntat del 52% de l'independentisme" del 14-F i "respon al que el país ens ha dit que havíem de fer". En aquest sentit, ha emplaçat a la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, a llegir el resultat de les eleccions autonòmiques catalanes a favor de resoldre el conflicte a Catalunya. Per Budó “s’ha de poder parlar d’una llei d’amnistia i de l’autodeterminació”.