Enlaces accesibilidad
Enquesta del CIS

Un tripartit d'esquerres seria l'opció amb més suports entre els catalans

  • El 31,2% apostaria per un govern entre el PSC, ERC i els comuns
  • Un tripartit independentista seria la segona opció amb un 23,2 %
  • El govern en solitari d'Aragonès només convenç un 5,7% dels enquestats

Per
El 31,2% dels catalans prefereix un tripartit d'esquerres entre PSC, ERC i comuns

El 31,2% dels catalans prefereix un govern de coalició d'esquerres entre PSC, ERC i comuns. La segona opció seria un executiu independentista integrat per ERC, Junts i la CUP, escollit per un 23,2% dels enquestats.

Fórmules de govern preferides segons el CIS

Fórmules de govern preferides segons el CIS RTVE Catalunya

D'altra banda, el 12,7% manifesta que prefereix un govern del PSC en minoria amb acords variables, mentre que l'opció que ara mateix planteja Pere Aragonès, seria la que comptaria amb menys suport. Només el 5,7% vol un govern d'ERC en minoria.

Tot i les preferències, un 50,7% creu que s'acabarà produint un govern de coalició dels tres partits independentistes. I només un 9,2% augura un govern tripartit d'esquerres.

Illa, l'únic candidat que aprova

La valoració dels representants polítics, una vegada més, és força dolenta. De fet, només el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa. Aquesta seria la valoració mijtana de tots ells:

Valoració dels candidats segons el CIS

Valoració dels candidats segons el CIS RTVE Catalunya

En cas de repetició de les eleccions els resultats no variarien gaire, segons el CIS. La majoria dels enquestats, un 73%, tenen clar que votarien el mateix partit que van votar el passat 14 de febrer.

A favor d'una nova llei electoral

L'enquesta del CIS també pregunta sobre si s'hauria d'aprovar a Catalunya una llei electoral que garanteixi que els vots de les quatre circumscripcions (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona) tinguessin un "pes proporcional" a la seva població a l'hora d'escollir els diputats del Parlament. Un 56,3% dels enquestats estan d'acord amb aquest tipus de llei i un 13,2% prefereix que el sistema segueixi com ara.

D'altra banda, gairebé la meitat dels enquestats, un 49,9%, són partidaris d'una reforma de l'Estatut perquè sigui quin sigui el resultat de les eleccions governi el partit que tingui més vots i escons, com es planteja als estatuts del País Basc i Astúries. Un 25,8% no és partidari d'aquest canvi.

Enquesta feta abans del trencament de les negociacions ERC-Junts

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha enquestat a 3.735 catalans entre el 26 de març i l'1 de maig. És a dir, abans que ERC anunciés que deixava de negociar un govern de coalició amb Junts i apostés per governar en solitari davant la falta d'acord amb el partit de Jordi Sànchez i Carles Puigdemont.