Enlaces accesibilidad

ERC se sent estafada i comença a negociar un Govern en solitari

  • Junts amaga amb la repetició electoral i no garanteix els seus 4 vots
  • Arrenquen les converses amb ells comuns que s'ofereixen a entrar al Govern
  • El PSC descarta regalar els seus vots i reclama a ERC que els truqui

Per
ERC se centra en els suports per un Govern en solitari

Esquerra Republicana de Catalunya arranca una nova etapa en les negociacions per formar Govern. Després del trencament amb Junts, materialitzat aquest cap de setmana, els republicans han decidit encetar immediatament les converses per sumar els suports necessaris per aconseguir investir Pere Aragonès. La formació liderada per Puigdemont no dóna per garantits els 4 vots necessaris i amaga amb la repetició electoral. Els comuns han explicitat la seva intenció d'entrar dins l'executiu i demana al PSC que cedeixin els seus vots. Els socialistes descarten, de moment, aquesta possibilitat i insten a ERC a parlar.

ERC se sent estafat per Junts i ja busca un Govern en solitari | Àlex Cabrera

Junts descarta regalar els vots a ERC

Després de la sorpresa inicial, JxCat passa a l'ofensiva, i després del trencament unilateral de les negociacions ja adverteix que no regalaran els seus vots per facilitar la investidura d'Aragonès. El secretari general de la formació, Jordi Sànchez, ha qualificat en declaracions a Catalunya Ràdio d'inaudit que els republicans hagin decidit posar fi a les converses i ha instat als republicans a "reconduir-les" per fer possible un Govern de coalició. Ara bé, també ha descartat "regalar" els vots per permetre que Esquerra formi un Govern en solitari.

Negociacions per a un govern en minoria d'ERC

ERC diu sentir-se "estafat" per Junts i apunta a Puigdemont

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confirmat aquest dilluns que ara mateix l'estratègia passa per aconseguir sumar els suports necessaris per poder arrancar la legislatura amb un Govern en solitari. En una entrevista a TV3 ha assenyalat al Consell per la República, liderat per Carles Puigdemont, d'intentar "imposar la seva estratègia per darrere", en comptes deixar que sigui el Parlament qui marqui el full de ruta independentista. Malgrat tot, el dirigent republicà encara espera comptar amb els 32 vots de la formació liderada per Puigdemont.

De la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afirmat que el seu partit se sent "estafat" per JxCat, després de 83 dies de negociacions sense resultats. Davant d'aquest escenari ha anunciat que ara s'obre "una nova fase", en la qual només negociarà la investidura de Pere Aragonès per a poder començar a governar en solitari, i no en coalició. En aquest sentit, els republicans han anunciat que demanaran a la presidenta del Parlament, Laura Borras, que engegui aquesta mateixa setmana la ronda de consultes per investir Aragonès.

Els Comuns disposats a entrar al nou Govern

Els comuns passen a jugar l'eix de les converses per la formació del Govern. Aquest mateix dilluns a la tarda han encetat les reunions. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha confirmat la intenció de la seva formació d'entrar al nou executiu i ha confirmat l'inici de les converses aquest mateix dilluns.

Pere Aragonès (ERC) i Jèssica Albiach (En Comú Podem) en una imatge d'arxiu

Pere Aragonès (ERC) i Jèssica Albiach (En Comú Podem) en una imatge d'arxiu

En una entrevista a La Hora de la 1 de TVE ha advertit del perill d'una repetició electoral i ha reclamat la responsabilitat de Junts i el PSC per evitar-ho. En aquest sentit ha instat directament als socialistes a cedir els seus vots per permetre la investidura.

El PSC descarta reglar els seus vots

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha descartat rotundament facilitar la investidura del candidat republicà, Pere Aragonès, sense negociar res i especialment després que els republicans hagin decidit secundar un cordó sanitari contra ells.

Cafè d'idees - Alícia Romero: "Si Esquerra vol els nostres vots, que ens truqui"

En declaracions al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2, Romero ha advertit que "no ens sembla que el PSC hagi de ser generós mentre ens insulten un dia sí i l'altre també" i ha afegit que "si ERC vol els nostres vots, que ens truquin i parlarem".

El CxRep demana "evitar divisions" i nega que vulgui tutelar el Govern

El Consell per la República (CxRep) insisteix a reclamar responsabilitat als partits independentistes per "evitar divisions i guerres internes improductives". Així ha rebutjat que tal com ha declarat aquest mateix dilluns el coordinador general d'ERC, Pere Aragonès, es vulgui tutelar el futur Govern des de Brussel·les. En un comunicat, s'assegura que "el Consell per la República no és ni serà mai l'enemic de cap actor independentista, ni s'erigirà en escull per evitar cap pacte de govern". Afegeix que sempre ha volgut "formar part de la solució que resolgui l'evident falta d'estratègia unitària que, considerem, dificulta fer front a la repressió".

Recupera el comunicat del Consell per la República.