Enlaces accesibilidad
Negociacions trencades

Aragonès es cansa d'esperar i aposta per un govern en minoria d'ERC

  • El candidat d'ERC creu que no es donen les condicions per a un govern fort amb Junts
  • ERC començarà "avui mateix" els contactes per a un nou ple d'investidura
  • Junts manté que l'acord és possible i estudiaria si cedeix 4 vots si ERC s'entén amb CUP i comuns

Per
Esquerra anuncia que formarà Govern en solitari

"Avui no hi ha les bases per un govern de Junts i ERC fort i cohesionat". D'aquesta manera ha donat Pere Aragonès per tancades les negociacions amb Junts. Els republicans s'han cansat d'esperar i a partir d'avui mateix exploraran una investidura en solitari del seu coordinador nacional i vicepresident de la Generalitat en funcions.

En roda de premsa aquest dissabte, Aragonès ha afirmat que després de 83 dies de negociacions "ha estat impossible avançar fins a un acord definitiu" i ha assegurat que la distància amb JxCat "segueix sent molt gran". Mantenen diferències importants sobre el paper del Consell per la República, l'estructura del futur Govern, l'estratègia independentista si fracassa la taula de diàleg, l'acció unitària dels grups parlamentaris al Congrés... posicions de fons que, segons Aragonès, no semblen tenir un punt en comú ara per ara.

El candidat d'ERC ha estat molt crític amb l'estratègia negociadora de Junts, a qui ha acusat de vendre optimisme en públic, però mantenir les negociacions bloquejades en privat. I de portar voler portar la investidura al límit.

Aragonès ha afegit que "no es pot demorar més la constitució d'un Govern" i per això demanarà a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que s'iniciïn els tràmits per convocar un nou ple d'investidura "com més aviat millor". Aragonès ha confiat que Junts doni suport a aquest govern en minoria i ha explicat que també parlarà amb la CUP i els Comuns.

Junts es mostra sorprès i no renuncia a l'acord

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha admès que els ha "sorprès" l'anunci d'Aragonès. Malgrat tot, continua allargant la mà a ERC per un executiu independentista.

Ara bé, si els republicans opten per governar en solitari i arriben a un acord amb la CUP i els comuns, Sànchez ha garantit que el partit estudiarà que quatre dels seus diputats facilitin la investidura d'Aragonès. En aquest sentit ha advertit que "no especularem amb eleccions" però si exigiran transparència i lleialtat com a principis del nou Govern en minoria.

Illa demana a Aragonès que faci un pas al costat

El líder del PSC, Salvador Illa, ha acusat Aragonès d'un "nou fracàs" i li ha demanat explícitament fer un pas al costat per fer possible un "govern d'esquerres". Illa ha advertit que Catalunya "no necessita un Govern afeblit" sinó "anar a l'ofensiva". Ho ha dit durant la commemoració del Dia d'Europa al Casal Socialista Joan Reventós de Barcelona on també ha defensat un "model d'Espanya diversa, plural i una Europa coordinada i unida i més federal". També hi ha participat el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, entre d'altres.

Albiach obre les portes a un executiu progressista

La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ja ha allargat la mà al coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, per formar un executiu progressista. Des de Sant Feliu de Llobregat, la líder dels comuns ha demanat a ERC que abandoni la idea de formar "un govern de resignació" amb JxCat.

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha assegurat que la seva formació manté vigent l'acord amb ERC però insisteix en la necessitat d'un compromís de tot l'independentisme.

El president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha augurat un "panorama desolador" per a Catalunya i ha considerat una "pèssima notícia" que el país "continuï dependent de les baralles dels partits separatistes".