Enlaces accesibilidad
Victòria d'Ayuso

Les claus del 4M a Madrid

Per
Ayuso celebra la victòria de la "llibertat" a la seu de Genova
Ayuso celebra la victòria de la "llibertat" a la seu de Génova

El PP ha arrasat en les eleccions de la Comunitat de Madrid amb 65 escons. Són més del doble dels obtinguts en 2019, i es queda a quatre de la majoria absoluta en uns comicis en els quals els 'populars' han aconseguit superar a tot el bloc de l'esquerra junt. Más Madrid es converteix en la sorpresa de la nit del 4M superant en vots al PSOE amb el mateix nombre d'escons, 24.

Els socialistes es deixen així 13 diputats pel camí, en el seu pitjor resultat històric en la comunitat, i Más Madrid guanya quatre. Vox puja de cinquena a quarta força amb 13 representants, un més que en 2019, mentre que Unides Podem es manté com a últim partit amb deu escons, sumant tres més. Es compleixen els pitjors presagis per a Ciutadans, que es queda sense representació en l'Assemblea de Madrid i segueix en caiguda lliure electoral deixant-se pel camí els 26 diputats que tenia.

Ayuso demanarà a Vox "suport o abstenció"

L'àmplia majoria aconseguida per Ayuso aquest 4 de maig fa que pugui formar Govern en solitari, tal com la dirigent 'popular' desitjava. Amb els 65 escons aconsguits, a només 4 de la majoria absoluta, ni tan sols necessitarà a Vox per a governar, perquè li servirà una abstenció de la formació de Santiago Abascal en la sessió d'investidura.

L'expresidenta madrilenya, Esperanza Aguirre, s'ha mostrat satisfeta al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 per la victòria indiscutible de Díaz Ayuso apuntant que ha sabut defensar "amb convicció" els principis del partit.

Iglesias abandona la política

El líder d'Unides Podem i exvicepresident del Govern, Pablo Iglesias, ha anunciat que abandona la política després de la derrota de l'esquerra en les eleccions del 4M de la Comunitat de Madrid. "Deixo tots els meus càrrecs i deixo la política", ha declarat, després de confirmar-se que la formació habitada ha aconseguit deu escons de l'Assemblea de Madrid, amb el 7,21% dels vots.

Cafè d'idees - Xavier Domènech: "La transició a Podemos serà complicada"

L'ex dirigent dels comuns, Xavier Domènech, ha reconegut al Cafè d'Idees que la transició a Podemos després de la marxa del líder Pablo Iglesias serà "molt complicada", entre altres motius, perquè "la pressió de la dreta i la ultradreta no pararà". L'historiador confessa que esperava que Iglesias deixes la política, però que li va "impactar molt" i no esperava que fos just la nit de les eleccions a Madrid del 4M. En una entrevista amb Gemma Nierga  ha confiat en que Yolanda Diaz és "molt potent" com a candidata. Apunta que "el paper de Podemos es realçarà", gràcies a l'"esfondrament de l'estratègia del PSOE".

Gabilondo porta al PSOE al seu pitjor resultat

Difícil resultat per al Partit Socialista en aquestes eleccions del 4M. "No ens ho esperàvem", ha reconegut Ángel Gabilondo, el cap d'una candidatura que ha portat al PSOE al seu pitjor resultat històric en unes autonòmiques a Madrid. Fins i tot ha perdut el lideratge dins l'esquerra madrilenya, superat mínimament en vots i empatat en escons per Más Madrid.

Ciudadanos desapareix de Madrid i aprofundeix la seva crisi

No hi ha hagut una sorpresa respecte al que deien les enquestes. Edmundo Bal no ha aconseguit capgirar els sondejos: Ciutadans no arriba al 5% dels vots en les eleccions a la Comunitat de Madrid, perd els seus 26 diputats i es queda sense representació en l'Assemblea. Els resultats aprofundeixen en la crisi de Ciutadans, que veu créixer el fantasma de la seva desaparició en quedar-se fora de la comunitat més important on governava.

Vox es manté amb 13 escons i facilitarà la investidura

Vox, amb Rocío Monasterio com a cap de llista, ha aconseguit millorar lleugerament els seus resultats en les eleccions madrilenyes del 4M collint 13 escons, una representació similar a la que ja va obtenir en les anteriors autonòmiques de 2019. Monasterio ha anunciat que facilitaran la investidura d'Ayuso en primera votació. "No ha d'haver-hi cap dubte en això, la senyora Díaz Ayuso haurà de triar entre Vox o una abstenció del PSOE. Ara mateix la decisió és seva", ha recalcat.