Enlaces accesibilidad
Darrer Informe Mundial del Clima

El canvi climàtic s'agreuja durant el 2020

  • El 2020 va ser un dels tres anys més càlids des què hi ha registres
  • Els fenòmens meteorològics extrems juntament amb la COVID-19 colpejen per partida doble a la població

Per

Cafè d'Idees - El canvi climàtic s'agreuja durant el 2020

Els impactes del canvi climàtic van agreujar-se durant el 2020. Així ho constaten els indicadors climàtics que han empitjorat, segons el darrer informe sobre l'estat del clima al món.

2020, el tercer any més càlid

L'any passat va ser un dels 3 anys més càlids, tot i l'efecte de refredament sobre el planeta que va tenir el fenomen de La Niña. A més, els darrers sis anys han estat els sis més càlids des que hi ha registres. De fet, la temperatura mitjana al planeta no ha fet més que augmentar i durant el 2020 va ser 1,2 graus superior als nivells preindustrials. Recordem que l'objectiu de l'acord de París és limitar l'escalfament global molt per sota dels 2 graus, a poder ser d'1.5 ºC.

Un escalfament condicionat per les altes concentracions de gasos d'efecte hivernacle que han seguit en augment aquest 2020, fent que s'hagin superat les 410 parts per milió de diòxid de carboni de mitjana a tot el planeta.

Oceans més escalfats, menys gel àrtic i grans incendis forestals

L'informe també conclou que durant l'any passat els oceans van absorvir més de 90 % de l'excés de calor, comportant un increment de l'acidificació perjudicial per la vida marina i la pesca. I més de 4/5 parts dels oceans van patir almenys una onada de calor marina.

També vam tenir la segona extensió més baixa de gel marí àrtic, reduint-se a menys de 4 milions de km². Un desgel que continua fent augementar el nivell del mar. De fet, l'Àrtic s'està escalfant més de dues vegades més ràpid que la resta del món. El 2020 va assolir-se una temperatura rècord de 38 graus, provocant grans incendis forestals aquí, però també en vam tenir als EE.UU.

Inundacions, greus sequeres i rècord d'huracans

Les pluges intenses i les greus inundacions a l'Àfrica i l'Àsia o les greus sequeres a l'interior d'Amèrica del sud també han estat notícia, comportant pèrdues agrícoles importants en aquestes regions.I no hem d'oblidar que el 2020 ha acabat amb la temporada d'huracans més activa amb 30 tempestes batejades amb nom.

Doble impacte sobre la població a causa de la COVID-19

A tot això que hem comentat cal sumar la pandèmia que vivim, i que ha afectat dóblement i de forma perjudicial a més de 50 milions de persones del món agreujant la inseguretat alimentària i posant en risc operacions d'evacuació, recuperació i auxili viculades amb fenòmens devastadors.