Enlaces accesibilidad
El CO2 supera les 420 ppm

Els nivells de diòxid de carboni baten rècords a Mauna Loa, Hawái

  • Les concentracions de CO2 assoleixen les 420 ppm per primera vegada en la història recent
  • El rècord s'ha assolit a Mauna Loa, Hawái, observatori de referència de tot el món

Per

Cafè d'Idees - Rècord de concentracions de CO2

Males notícies en relació amb les concentracions de CO2. Els nivells de diòxid de carboni a l'atmosfera tornen a batre rècords. De fet, des de 1880, però especialment durant les últimes dècades, les concentracions d'aquest gas no ha fet més que pujar de forma clara. Actualment, tenim un 149% més de CO2 qe abans de l'era preindustrial (1750), i des de 1990 el diòxid de carboni ha augmentat un 45%. L'observatori de referència al món per mesurar l'evolució del CO2 es troba a Mauna Loa, a Hawái.

Rècord en la història recent

És aquí on aquesta setmana s'ha registrat un rècord que ens hauria de posar en alerta i preocupar-nos. Per primera vegada en tota la història recent, les concentracions de CO2 han superat les 420 parts per milió. La dada preocupant es va mesurar dissabte 3 d'abril, concretament va ser de 421,21 ppm.

L'augment de CO2 no s'atura, tot i la COVID-19

El diòxid de carboni és el gas d'efecte hivernacle més abundant a l'atmosfera. L'activitat humana és la principal font emissió d'aquest gas. El confinament i la reducció de l'activitat durant el 2020, a causa de la desacceleració industrial per la COVID-19, ha reduït les emissions de forma insignificant, només un 7%. Per tant, els nivells d'aquest gas a l'atmosfera han continuat sent molt elevats.

L'augment de les concentracions de CO2 van directament lligades a l'escalfament del planeta i provocant un clima més extrem, el desglaç dels pols, l'augment del nivell del mar i l'acidificació dels oceans, segons l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).