Enlaces accesibilidad
Covid-19

La propagació del virus es frena però la pressió hospitalària no afluixa

  • Ara hi ha 1.608 pacients (+57) per coronavirus, 431 en estat greu (+7)
  • El risc de rebrot i la velocitat de contagi es moderen fins a 269 i 1,11
  • Salut demana entre 48 i 72 hores per decidir si cal endurir les restriccions

Per
Salut demana entre 48 i 72 hores més per decidir sobre les restriccions

Els indicadors epidemiològics de la covid-19 s'han estabilitzat a Catalunya durant el cap de setmana però preocupa l'escalada sostinguda de la pressió als hospitals. La velocitat de propagació, l'Rt, trenca un mes de tendència a l'alça i baixa per tercer dia consecutiu fins a 1,11, cinc centèsimes menys que ahir. Mentrestant, que el risc de rebrot es modera 11 punts i cau als 269, segons el darrer balanç del Departament de Salut. En paral·lel, la incidència a 14 dies igualment puja lleugerament i passa de 241 a 242.

Indicadors de la covid a Catalunya / RTVE CATALUNYA

Indicadors de la covid a Catalunya / RTVE CATALUNYA

La pressió hospitalària no afluixa

Per tercer dia consecutiu creix la pressió als hospitals. Des de divendres el balanç de nous ingressos s'ha disparat a 1.608 persones, després dels 57 de les darreres 24 hores. D'aquests, 431 pacients estan a l'UCI, 7 més que ahir. Les unitats de crítics tornen a tenir ja més pacients covid que no-covid. En les darreres 24 hores s'han declarat 831 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 559.642. El 7% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu. S'ha informat de 17 noves morts, amb un total de 21.392 defuncions en tota la pandèmia.

72 hores més per decidir sobre les noves restriccions

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha advertit en una entrevista a Catalunya Ràdio que prefereix esperar uns dies “per veure en quina direcció va el creixement epidèmic”. Ramentol alerta que les dades actuals donen una “sensació enganyosa” d’una millora epidemiològica. “És possible que les dades es vegin interferides pels dies festius”, avisa. Ramentol creu que cal esperar entre 48 i 72 hores “per veure com s’estabilitzen els indicadors epidèmics i quines són les previsions que es poden fer a curt i mitjà termini”.

El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha defensat les mesures sanitàries actuals per una ponderació de les dades epidemiològiques amb el vector econòmic i tenint en compte el "cansament pandèmic". Sàmper ha avançat que el Procicat haurà de reavaluar la situació en base als criteris de salut i reconeix que tot els escenaris estan oberts. Amb tot, diu que intentaran no arribar a les mesures "més dures" i que sempre seran "al màxim de quirúrgiques". "No voldríem sortir de l'empatia amb la societat", ha precisat. Amb tot, ha advertit de la "proliferació" de festes il·legals.

193 mil noves vacunes de Pfizer

Segons dades de Salut, més d'un milió de persones han rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19. Concretament un 13,2% de la població catalana, 1.022.051 han rebut un vaccí. Pel que fa a les dues dosis, només s'ha administrat a 443.580 persones, un 5,8%. D'altra banda, el 30% de les persones entre 60 i 65 anys ja han rebut la primera dosi. Amb l'arribada de la nova remesa de 193 mil noves vacunes de Pfizer aquest dilluns, la Generalitat confia impulsar a enllestir la vacunació dels més grans de 80 anys i augmentar el ritme de vacunació especialment en la franja entre els 70 i els 79 anys a partir del dia 10.

Durant la pròxima setmana, Salut creu que es pot arribar a vacunar a tota la població de més de 80 anys que hagi volgut rebre el vaccí. És la gran assignatura pendent. Catalunya és una de les CC.AA amb pitjor percentatge de vacunació en aquesta franja de població. Només un 64,2% ha rebut la primera dosi i no arriba al 30% les inoculades amb les dues dosis. Les comunitats amb millor percentatge són Andalusia (90,8%), Extremadura (82,5%) i Navarra (78,4%).