Enlaces accesibilidad
Debat d'investidura

Fracassa la primera votació per a investir Pere Aragonès

  • El candidat republicà només aconsegueix 42 vots favorables després de l'abstenció dels 32 diputats de Junts
  • Aragonès és el presidenciable amb menys suports en primera ronda de la història del Parlament
  • Laura Borràs convoca la segona votació per dimarts 30 de març, on caldrà majoria simple

Per
El candidat republicà, Pere Aragonès no aconsegueix la majoria absoluta per ser investit a la primera votació
Pere Aragonès no aconsegueix la majoria absoluta per ser investit a la primera votació

El candidat republicà, Pere Aragonès, no ha aconseguit ser investit president de la Generalitat pel ple del Parlament. Tal i com era previsible, Aragonès no ha aconseguit la majoria absoluta necessària. El republicà ha obtingut només 42 vots favorables, els 33 d’ERC i els 9 de la CUP. Els 32 diputats de Junts s'han abstingut, mentre que la resta --PSC, Vox, comuns, Cs i PP--, que sumen 61 escons, han votat en contra.

Segona volta dimarts

D'aquesta manera, el candidat de Esquerra haurà de sotmetre's ara a una segona volta que se celebrarà el proper dimarts 30 de març. En aquest cas en tindria prou amb majoria simple per a ser investit, és a dir, obtenir més vots a favor que en contra. Ara bé tampoc tirarà endavant si no aconsegueix un acord amb Junts en els pròxims dies tot i l’apel·lació de Aragonès a intentar travar consensos per intentar treballar per l’amnistia i la autodeterminacions.

De fet, la formació liderada per Carles Puigdemont ha demanat formalment a Aragonès que no es presenti a aquesta segona votació per donar més temps a la negociació, un extrem que ha rebutjat el presidenciable republicà. Aragonés considera que el país “no pot esperar” i necessita urgentment un Govern.

Segons la Llei de Presidència i el reglament del Parlament, la segona volta ha de celebrar-se l'endemà passat de la primera votació fallida, la qual cosa situaria el segon ple en el diumenge 28, però la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, ha acabat decidint celebrar-lo el dimarts 30 en entendre que han de ser dos dies hàbils, encara que en altres legislatures hi ha hagut plens d'investidura en cap de setmana.

Negociació sense èxit

Després de la ronda de consultes amb els grups parlamentaris, Borràs va proposar el dimecres a Aragonès com a candidat a la investidura, malgrat no tenir els vots necessaris per a garantir la seva elecció. Després de 40 dies des de les eleccions del 14 de febrer, ERC i Junts no han aconseguit desencallar les seves negociacions per a investir al candidat republicà i formar un nou Govern, i la direcció de Junts ha optat perquè els seus diputats s'abstinguin.

Un dels principals esculls per a arribar a aquest acord està quin paper ha de tenir el Consell per la República: Junts vol que aquest òrgan, presidit per Carles Puigdemont, tingui més pes i sigui l'espai de coordinació de l'estratègia independentista, però ERC el rebutja, encara que en els últims dies s'ha obert a reformular-ho per a integrar als principals actors de l'independentisme --ERC, Junts, la CUP, ANC i Òmnium-- i que totes les parts se sentin "còmodes".

Durant la seva replica a Junts, el mateix Pere Aragonès s’ha mostrat disposat però a reunir-se a partir d’aquest mateix divendres per superar els esculls que els separen. Entre les aspecte que encara estan pendents de tractar hi ha un acord sobre el programa del nou Executiu i l'estructura i els càrrecs del Govern.