Enlaces accesibilidad
Debat d'investidura

Illa: "L'ajudaré a reactivar la mesa de diàleg, però també li'n demanaré una aqui"

  • El líder socialista retreu a Aragonès que sigui ostatge de la CUP i només pensi en la "confrontació"
  • Vox garanteix una "batalla frontal" contra l'independentisme i l'esquerra

Els comuns ofereixen una alternativa a ERC i li retreu que accepti la humiliació política de Junts

Per
Illa retreu a Aragonès que sigui ostatge de la CUP

El cap de files del grup socialista, Salvador Illa, ha qualificat de decebedor i previsible el discurs d'Aragonès. "Segueix generant falses expectatives, les mateixes que han portat el país a la decadència".

També ha retret al candidat republicà a la presidència de la Generalitat que sigui ostatge de la CUP i ha criticat el seu "sotmetiment moral i intel·lectual" als antisistema. En aquest sentit s’ha preguntat si “cal degradar més la presidència de la Generalitat bescanviant-la per una qüestió de confiança a mig mandat"

Tanca les portes a un referèndum d'autodeterminació

Salvador Ila ha demanat “seny” a Aragonès i no s’ha estat de reivindicar els resultats electorals del passat 14 de febrer advertint que permeten una alternativa d’esquerres a un independentisme que insisteix en “la confrontació”. En aquest sentit ha tancat les portes a un referèndum d'autodeterminació advertint que està d'acord en votar però "en favor de l'acord i no la ruptura".

Illa es compromet a reactivar la Mesa de diàleg amb l'estat

El líder del PSC s’ha compromès, d’altra banda, a ajudar al nou Govern a activar la Mesa de negociació amb l’Estat. Això sí, a canvi ha reclamat que el nou president de la Generalitat també creï una taula de diàleg entre les diferents forces catalanes “per anar amb més força” a negociar a Madrid.

Durant la seva intervenció al debat d’investidura, Illa ha remarcat que el discurs del candidat republicà representa “una esmena a la totalitat a la presidència dels senyors Puigdemont i Torra”, però també una autoesmena a la seva presència al Govern.

Vox disposada a liderar l’oposició al separatisme i l’esquerra

La intervenció del líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha estat precedida per la decisió d’un grup nombrós, pràcticament la meitat dels diputats de la Cambra, d’abandonar l’auditori en senyal de rebuig.

Diputados de ERC, JxCat, la CUP, PSC y los 'comunes' abandonan el pleno del Parlament en la intervención de Vox

Garriga ha advertit als grups independentistes que la seva formació pensa liderar l’oposició al Parlament contra el separatisme i l’esquerra a Catalunya.

En aquest sentit s’ha dirigit directament al candidat republicà, Pere Aragonès per dir-li que no admetran la seva aposta a favor de l’autodeterminació i l’amnistia. Garriga assegura que exerciran una oposició "radical" en favor d'una Catalunya "forta en una pàtria gran".

El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha convertit la seva rèplica en un alegat "contra l'odi i el fascisme".

Els comuns ofereixen una alternativa "sense punyalades"

La cap de llista de En Comú Podem, Jèssica Albiach, ha criticat amb duresa la decisió d’ERC per tornar a apostar per un Govern amb Junts per Catalunya. L’adverteix que és una legislatura amb “obsolescència programada”, abocada al fracàs i retreu a Aragonès que accepti la “humiliació política” a la que l’està sotmeten la formació de Carles Puigdemont convidant-lo a no presentar-se a la segona votació d’investidura.

Albiach ha reiterat que davant d’aquesta aposta cap a un “Iraq en què tot va quedar arrasat” hi ha una alternativa. La diputada dels comuns ha tornat a oferir als republicans “formar Govern demà mateix” i s’ha compromès a garantir un executiu "on no hi hagin punyalades" i sí "lleialtat entre socis”.

En la rèplica, Aragonès ha tornat a estendre la mà als comuns convidant-los a sumar-se a la via ampia i a sumar-se un acord ampli de Govern com ha fet la CUP.

Ciutadans avisa que “s’avorriran de les nostres accions judicials contra els abusos”

El líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha encetat el seu discurs lamentant l’actitud del Govern respecte al cos dels Mossos d’Esquadra i ha acusat al conseller d’Interior, Miquel Sàmper, de menystenir a la Brimo. També ha criticat que el candidat a la presidència s’hagi fet seus els postulats de la CUP per debilitar la policia autonòmica catalana.

El lider de Ciutadans també ha advertit que si Aragonès no surt investit és perquè s'han de "repartir els 'xiringuitos' amb Junts" i encara li han de buscar "un lloc plausible al fugit Puigdemont".

Carrizosa ha alertat que no pensen passar per alt els abusos del nou Govern i la Mesa del Parlament i ha apuntat que “s’avorriran de les nostres accions judicial per defensar-se”.

El cap de llista de la formació taronja ha espetat que la majoria independentista “vol deixar indefensa la major part de la població, que compleix les lleis, per tirar endavant la propera envestida contra la democràcia”. En aquest sentit s’ha mostrat convençut que “Catalunya és a una investidura de convertir-se en una autonomia fallida”.

El PP assegura que sis anys després seguim en mans de la CUP

El cap de llista del PP, Alejandro Fernàndez, ha carregat especialment contra el pacte amb la CUP, assegurant que "estem exactament igual que el 2015, davant d'una investidura apuntalada pels cupaires”. Sobre el procés, ha insistit que “continuem igual de malament. El procés no és una línia recta, ni discontínua, ni en zig-zag. És un bucle”.

El líder del grup popular al Parlament ha advertit, precisament que davant dels propòsits de la Cup, els seus tres diputats pensen defensar tant el dret a la propietat com a l’habitatge. En aquesta línia ha advertit que el preacord entre ERC i la formació antisistema suposa un “efecte crida a la delinqüència” perquè desautoritza i humilia als Mossos d’Esquadra.

Fernández també ha assenyalat, en la seva intervenció al debat d’investidura a les formacions independentistes, que “tenir majoria no suposa tenir impunitat a l’hora d’actuar”. En aquest sentit els ha retret que la seva actuació a la Mesa del Parlament sigui la mateixa que després denuncien quan són un grup minoritari al Congrés.