Enlaces accesibilidad
AstraZeneca

La Generalitat reté 2.000 dosis d'un lot d'AstraZeneca

Per

Sanitat ajorna la decisió d'ampliar AstraZeneca als majors de 55 anys

El Departament de Salut ha retingut 2.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca a l'espera que es confirmi si té cap relació amb els casos de trombosis que han aparegut a diferents països europeus. Segons ha informat el Departament, està a l'espera que hi hagi un informe definitiu de l'Agència Europea del Medicament (EMA) que confirmi si el vaccí és la causa d'aquests trastorns de coagulació.

El Departament diu que ja s'ha administrat el lot de vacunes d'AstraZeneca que tenia –unes 37.000- amb l'excepció de les 2.000 retingudes. Salut assegura que això no afecta el pla de vacunació per les pròximes setmanes, que es manté com estava previst.

Sanitat frena la decisió d'ampliar la franja d'edat

El Ministeri de Sanitat ha decidit ajornar la decisió sobre si ampliar el límit d'edat de la vacuna d'AstraZeneca per administrar-la a majors de 55 anys. Aposta per esperar a una avaluació i dictamen de l'Agència Europea del Medicament (EMA) després de l'aparició dels casos de trombosi en persones vacunades amb el vaccí d'Oxford. En total s'han detectat una trentena de casos que, en un cas fins i tot ha provocat la mort. Davant d'aquests fets, diversos països europeus com Dinamarca, Àustria i Islàndia han aturat temporalment l'administració d'aquesta vacuna.

La Comissió de Salut Pública tenia previst abordar l'ampliació a Espanya d'aquesta vacuna a majors de 55 anys, com ja han fet darrerement França, Alemanya o Itàlia, però després d'aquests casos de trombosi la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat la retirada de l'ordre del dia d'aquest punt per un criteri de "prudència". "Estem esperant a les conclusions de l'EMA en relació als incidents que hi ha hagut en certs països", ha subratllat Darias. En tot cas, la ministra ha volgut llançar un "missatge de confiança i tranquil·litat" perquè els organismes reguladors estan a sobre de la qüestió.

El Ministeri havia obert la porta a l'ampliació

La ministra de Salut, Carolina Darias, va anunciar aquest dimecres que la Comissió de Vacunes estudiaria aixecar la restricció després de les reiterades peticions d'algunes Comunitats Autònomes, entre elles Catalunya. Va subratllar que l'estudi que la farmacèutica duu a terme als EUA encara no ha acabat, però hi ha evidència científica de què el vaccí és segur. En tot cas, però, ha advertit que el govern farà el que el comitè d'experts de la Comissió de Vacunes indiqui.