Enlaces accesibilidad

La Generalitat elimina les proves d'edat pels menors migrants

  • Les proves d'edat solen ser imprecises i amb marges d'error de fins a dos anys
  • La nova directriu de la DGAIA estableix que el passaport prevaldrà sobre qualsevol informe mèdic
  • A Catalunya durant el 2020 van arribar més de 700 menors estrangers no acompanyats

Per
A partir d'ara el passaport de qualsevol nen o jove que arribi a Catalunya preval sobre les qüestionades proves d'edat

Els Menors Estrangers No Acompanyats (MENA) que arribaven a les nostres fronteres havien de sotmetre's a unes proves per determinar la seva minoria d'edat. D'aquesta manera es comprovava si el jove era menor i, per tant, podia formar part del sistema de protecció.

Ara, la nova directriu de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), estableix que si un jove arriba amb un passaport vàlid, aquesta documentació ja permet acreditar la seva minoria d'edat. Aquesta decisió ha estat celebrada per institucions com el Síndic de Greuges.

Tot i això, encara hi ha casos en què els menors arriben sense documentació al seu destí i la demanen als consolats un cop arribats aquí. Aquesta nova directriu també estableix que el passaport vàlid ha de prevaldre "sobre les dades estimatives del procediment de determinació d'edat".

Proves d'edat d'escassa fiabilitat

Les proves d'edat més habituals són un examen dental i una radiografia del canell esquerre. Aquesta última també és coneguda sota el nom de mètode de Greulich i Pyle. Ara bé, les proves no sempre tenen en compte característiques ètniques, culturals o nutricionals i, per tant, es consideren d'escassa fiabilitat, ja que poden determinar com a adult un jove que encara no ho és.  De fet, fa anys que l'Organització de les Nacions Unides (ONU) critica aquestes pràctiques i diu que són imprecises i traumàtiques pels joves. Alguns, fins i tot, s'han arribat a treure la vida.

Noves vies

Malgrat el pas endavant per part de la Generalitat, associacions com "Noves Vies" reclamen que el passaport no sigui l'únic document vàlid per acreditar la minoria d'edat.  El president de l'associació i advocat, Albert Parés, reclama que un certificat, com pot ser el de naixement, ja pugui servir.

A Catalunya durant el 2020 van arribar més de 700 menors estrangers no acompanyats.