Enlaces accesibilidad

L'Eurocambra fa el primer pas per a aixecar la immunitat de Puigdemont com demana el Suprem

  • L'informe que demana aixecar la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí ha rebut 15 vots a favor i 8 en contra
  • Ara el cas passa al ple de l'Eurocambra que decidirà la setmana del 8 de març

Per
Eurodiputat de JuntsXCat Carles Puigdemont
Eurodiputat de JuntsXCat Carles Puigdemont

La Comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu ha recomanat aquest dimarts retirar la immunitat parlamentària dels eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, tal com l'havia sol·licitat el Tribunal Suprem a l'Eurocambra al començament de 2020 per a poder jutjar als polítics independentistes a Espanya.

L'òrgan de l'Eurocambra ha aprovat l'informe amb 15 vots a favor, 8 en contra i dues abstencions, amb el que es fa el primer pas perquè la institució europea respongui formalment a les autoritats espanyoles sobre la situació de l'expresident de Catalunya i els dos exconsellers que van fugir amb ell a Bèlgica.

La decisió definitiva, la primera setmana de març

No obstant això, la decisió definitiva no es coneixerà fins que el mateix informe sigui sotmès al vot del pròxim ple del Parlament europeu, previst per a la setmana del 8 de març.

L'informe assenyalava que els fets pels quals Puigdemont, Comín i Ponsatí són processats van tenir lloc abans que es convertissin en eurodiputats i que no estan vinculades al seu exercici com a membres del Parlament Europeu, condicions necessàries perquè la Eutocámara denegui una petició de l'aixecament d'immunitat.

El Consell per la República ataca la votació

El Consell per la República ha considerat el dictamen del Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu, que ha votat a favor d'aixecar la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, un "dia negre per a la democràcia europea". L'entitat ha denunciat a Twitter que "els partits espanyols" han "arrossegat una majoria" de l'eurocambra a adoptar una decisió "incompatible amb els principis de l'estat de dret".

La votació arriba després que ahir es debatés l'informe del ponent, l'ultraconservador búlgar Angel Zambaski, que proposa aixecar-los la immunitat argumentant que els fets de què són acusats van tenir lloc abans de ser eurodiputats i per tant, no estan vinculats a aquesta funció.

Si s'aixeca la immunitat de Puigemont, Comin i Ponsatí, tot i que continuaran sent eurodipitats de ple dret, la justícia belga tornarà a activar les euroordres de detenció i es continuarà amb el procés d'extradició.

El PP i Cs celebren el resultat de la votació

El PP demana a la justícia belga que "prengui nota" de la votació. En un comunicat, els populars espanyols han valorat "molt positivament" el resultat de la votació en comitè i han reivindicat el seu paper "decisiu" en el resultat del vot després d'apuntar que els cinc eurodiputats del grup dels populars europeus han votat a favor d'aixecar la immunitat dels eurodiputats de Junts. "El Parlament Europeu no pot convertir-se en el refugi d'impunitat d'aquells que ataquen l'estat de dret", diu el vicepresident dels populars europeus, Esteban González Pons.

El cap de la delegació europea de Ciutadans, Luis Garicano, ha celebrat aquest dimarts que, al seu parer, la decisió de la Comissió d'Afers Jurídics, demostra que Europa "confia" en la justícia espanyola, que "ja va processar amb les màximes garanties altres polítics secessionistes per l'1-O". Garicano ha afegit que el Parlament Europeu "no pot ser refugi dels qui es van saltar la llei per intentar liquidar l'ordre constitucional espanyol".

PSOE a favor

El PSOE ja havia anunciat que votaria a favor d'aixecar la immunitat als eurodiputats L'eurodiputat del PSOE, Ibán Garcia del Blanco, espera que l'Eurocambra aprovi el suplicatori per una "majoria similar" a la votació en el Comitè d'Afers Jurídics. "És una majoria més que suficient", ha dit l'eurodiputat del PSOE que ha votat a favor d'aixecar la immunitat als tres independentistes. Garcia del Blanco ha defensat que els independentistes han de "respondre" davant la justícia espanyola pel cas de l'1-O. "La justícia espanyola ha de poder funcionar amb normalitat", ha afirmat.