Enlaces accesibilidad
14-F

La CUP i ERC 'obren foc' contra Borràs per estar imputada

  • Dolors Sabater (CUP) posa en dubte la idoneïtat de la cap de cartell de Junts com a presidenciable
  • Aragonès (ERC) adverteix al PSC i JxCat que el seu partit "no passarà pàgina" de la corrupció
  • Torra lamenta que el líder d'Esquerra "no mantingui la solidaritat antirepressiva" amb Borràs

Per
ERC reactiva la taula del diàleg i s'obre el debat de la idoneïtat de Borràs com a presidenciable

La campanya del 14-F segueix perfilant possibles pactes i vetos postelectorals. Aquest dimarts, JxCat s’ha trobat amb l’ensurt de veure com la candidata de la CUP, Dolors Sabater, negava a Borràs la investidura mentre continuï com a investigada per les irregularitats a l'ILC. No han faltat els retrets a banda i banda, fins al punt que els anticapitalistes s’han vist obligats a autoesmenar-se. Amb tot, també el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit que si Borràs milités a Esquerra hauria de renunciar a ser candidata. També ha aixecat polseguera la moció d’ERC al Congrés instant al Govern espanyol a reunir la taula de diàleg. Mentrestant, el PP busca una alternativa a Illa i Ciutadans i el PDeCAT miren de buscar la forma d'intentar fer tornar les empreses a Catalunya, aquests últims revifant, si cal, el pacte fiscal.

La CUP i ERC qüestionen la idoneïtat de Borràs com a candidata per la seva imputació | Edició Vespre - Ràdio 4

Sabater (CUP) posa en dubte la investidura de Borràs (Junts) si continua investigada

La candidata de la CUP a les eleccions, Dolors Sabater, ha posat en dubte que la seva formació investeixi la candidata de Junts, Laura Borràs mentre continuï investigada pel suposat fraccionament de contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC): "Això seria un impediment". En una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La2, que ha advertit que "hauria d'haver esclarit els motius de la seva suposada implicació en la causa abans de presentar candidatura". Per Sabater, encara que Borràs al·legui "que la imputació que pateix forma part d'aquesta persecució de l'independentisme", la candidata de Junts hauria d'haver resolt els delictes pels quals se la investiga per la tranquil·litat de la seva pròpia proposta política.

Posteriorment, en un acte de campanya, la mateixa candidata de la CUP ha matisat que “els únics vetos de la seva formació són per un Govern del 155 o un executiu que continuï amb la paràlisi independentista". Sabater ha afegit, això sí, que haguessin preferit que “no hi hagués aquesta ombra de dubte” amb relació a la investigació de la candidata de Junts per la ILC, tot i que ha emmarcat en “la causa general” al procés.

Junqueras afegeix pressió contra Borràs i Aragonès avisa que "no passaran pàgina" de la corrupció

El vicepresident i candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha advertit a PSC i JxCat que Esquerra Republicana no vol "passar pàgina" de la corrupció. En un acte en la plaça de l'Antic Escorxador de Tarragona, Aragonès ha advertit: "Haig de dir-los als de sempre que ERC no està disposada a passar pàgina i a tapar la corrupció, en cap costat, ja sigui a L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), o en la Diputació de Barcelona, o on sigui que apareguin casos". Poques hores abans, el líder republicà, Oriol Junqueras, afegia més pressió sobre la presidenciable de JxCat en assegurar a La Sexta que si "Laura Borràs fos militant d'ERC se la requeriria perquè deixés de ser candidata".

Aragonès també ha acusat al candidat del PSC, Salvador Illa, d'assimilar el programa electoral de Cs per a buscar conjuminar el vot constitucionalista contra l'independentisme: "Cada dia que passa el PSC i Salvador Illa fan punts per a ser els nous Cs i ser la nova Inés Arrimadas del 2021". "La Inés Arrimadas de 2017 és Salvador Illa de 2021", i ha retret als socialistes que s'estiguin "allunyant del PSC catalanista històric" que considera que "ha marxat cap a ERC en els últims anys".

Torra lamenta que Junqueras "no mantingui la solidaritat antirepressiva" amb Borràs

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha trencat el seu silenci en campanya per sortir en defensa de la candidata de JxCat, Laura Borràs. Torra, inhabilitat pel Suprem, ha respost a Junqueras per Twitter: "Amb la legitimitat que em dóna ser un dels milers de ciutadans que hem estat al costat de tots els presos polítics i exiliats, fins a costar-me la inhabilitació, lamento que no es mantingui la solidaritat antirepressiva sempre".

La candidata de JxCat al 14-F, Laura Borràs, ha respost a la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater que "la CUP haurà de decidir si està al costat de la injustícia espanyola o de la democràcia catalana". L'exconsellera opina que el Suprem té "moltes ganes" de jutjar-la, i manté que "no hi hauria d'haver judici" perquè "no hi ha cas". S’ha referit així al veto de la cap de llista dels anticapitalistes al Cafè d’idees pel fet que estigui investigada per les irregularitats a la ILC. D'altra banda, Borràs ha insistit que l'aposta de JxCat és la DUI, si l'Estat no acorda un nou referèndum: "No hi ha alternativa".

ERC reactiva la taula de diàleg

El cinquè dia de campanya també ha estat marcat per les valoracions sobre la taula de diàleg reactivada per ERC a traves d’una moció al Congrés, pràcticament un any després de quedar aparcada per la pandèmia. Tant el PSC com els comuns s’hi han mostrat a favor. Des del bloc independentista, JxCat ha apel·lat novament a la DUI si com anticipen els contactes amb l’Estat no són fructífers a curt termini, mentre que el PDeCAT s’ha mostrat partidari del diàleg. En canvi a les files unionistes Cs i el PP rebutgen una taula que consideren “un xantatge” que només busca l’indult dels presos.

PSC i ERC aixequen el to dels retrets mutus enmig del debat sobre la taula de diàleg

Albiach refreda una aliança amb la CUP i posa els ministres de Podem a favor de l'indult

La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, Jéssica Albiach, desconfia del veto llançat per la cap de llista de la CUP a una investidura de Borràs. Assegura que els anticapitalistes estan “més a prop de JxCat”, i adverteix que a mesura que retallen distàncies s'exclouen d'un pacte d'esquerres.

D'altra banda, Albiach ha garantit que tots els ministres d'Unides Podem avalaran l'indult si s'acaba posant sobre la taula del Consell de Ministres. En una roda de premsa a l'ACN la candidata ha dit que no té "cap dubte" que hi donaran suport i ha dit que "l'acceleració" dels indults és "necessària i urgent" per aconseguir la llibertat dels presos. Albiach també ha recordat que porten el referèndum d'autodeterminació al programa electoral però ha admès que ara mateix "no hi ha la correlació de forces". "No és moment de generar expectatives que no es poden complir", ha avisat. Sobre la taula de diàleg, Albiach ha dit que "no seria una notícia dolenta" que els comuns fossin als dos cantons si entren a Govern.

Arrimadas (Cs) considera "al·lucinant" que JxCat presenti “una investigada” de candidata

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, considera “al·lucinant que una candidata a la presidència de la Generalitat estigui investigada”, i adverteix que “el difícil en la llista de Junts és trobar a algú que no estigui imputat o que no tingui declaracions xenòfobes o racistes". Arrimadas també ha criticat que el govern de l’Estat segueixi amb "la seva obsessió amb aquesta taula del xantatge". De la seva banda, el candidat, Carlos Carrizosa ha advertit que la reedició d'un tripartit comportarà concessió d'indults als presos independentistes. Uns privilegis, asseguren els liberals, que el PSC "està disposat a atorgar per garantir-se la seva arribada a la Generalitat".

D'altra banda, la formació taronja s'ha compromès a impulsar un pacte urgent de retorn de les empreses i de rescat industrial perquè “el motor econòmic de Catalunya torni a bategar”. En unes declaracions a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Arrimadas ha defensat un pla per donar tranquil·litat i seguretat jurídica i protegir “els que paguin impostos i generin riquesa, i no els que se saltin els lleis".

Fernández (PP) demana pactar un candidat de consens "amb millors credencials" que Illa

El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha demanat aquest dimarts que el constitucionalisme busqui un candidat "de consens" a la presidència en cas que els contraris a la independència puguin formar una majoria després dels comicis. En una roda de premsa organitzada per Efe, el candidat popular ha desaprovat el perfil del candidat del PSC, Salvador Illa: "No ens hem d'empassar el pitjor ministre de Sanitat de la Unió Europea perquè sí, perquè ho digui Pedro Sánchez".

Des de Figueres, el president del PP, Pablo Casado, denuncia que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha incomplert "tota la normativa electoral" en inaugurar aquest dilluns el tram de l'AVE entre Madrid i Múrcia que s'integra al corredor mediterrani. Casado apel·la a la Junta Electoral Central perquè determini si l'acte va en contra del "joc net" a la campanya.

El PDeCAT revifa "el pacte fiscal" per afavorir que tornin les empreses

El PDeCAT ha proposat una millora del finançament per a Catalunya. Tot i això, la candidata del partit a les eleccions, Àngels Chacón, ha assegurat que "no renunciaran" a l'objectiu d'assolir la independència. "Que no es pensi el PSC que amb un pacte fiscal ens tindran contents", ha assegurat la cap de llista en un diàleg sobre economia i recerca amb l'exconseller Andreu Mas – Colell. En un acte telemàtic de 'Fòrum Europa. Tribuna Catalunya', la cap de llista ha reclamat reduir la pressió fiscal de Catalunya per recuperar la competitivitat del territori. L'exconsellera d'Empresa ha reconegut, obstant, que algunes empreses van marxar de Catalunya per motius polítics i ha afirmat que aquestes "difícilment tornaran". De tots maneres, ha advertit que altres han marxat per la pressió fiscal o pels marcs jurídics, "topalls, a vegades molt absurds" per a les empreses.

Illa acusa ERC d’avantposar "repúbliques imaginàries" als serveis públics

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha acusat els últims governs catalans d'haver descuidat els serveis públics i ha deplorat que partits "que es diuen d'esquerres", en al·lusió a ERC, hagin avantposat "buscar repúbliques imaginàries" a la sanitat o l'educació. El presidenciable socialista ha assegurat que una de les conseqüències més nefastes de la "dècada perduda" que ha suposat el procés ha estat la degradació dels serveis públics, que han sofert la mala gestió de successius governs "amb prioritats equivocades" quan encara es feien mal de les "retallades" aplicades durant la crisi financera.

Els socialistes es comprometen a incrementar el pressupost de Salut fins al 7% del PIB, prioritzar l'atenció primària i crear 5.000 places de residència. També proposen crear un alt comissionat per la pobresa infantil i facilitar els tràmits per sol·licitar la prestació de dependència..

Vox porta a la seva campanya a Ripoll per a denunciar la "islamització" de Catalunya

El candidat de Vox a la presidència de la Generalitat, Ignacio Garriga, i la portaveu de la formació a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, han celebrat un acte electoral a Ripoll, des d'on han denunciat la "islamització" de Catalunya. Garriga ha afirmat que l'independentisme és "un enemic de la convivència" per haver permès que l'islamisme "campi a plaer": "Hem vingut a denunciar la creixent islamització a Catalunya". Monasterio ha advertit que els imants "són enemics de la llibertat" i ha acusat el que fos l'imant de la localitat "d'instigar als seus a cometre un atemptat en les Rambles".