Enlaces accesibilidad

125 anys de l'Orfeó Català: les imatges, les veus

  • L'Orfeó Català fa 125 anys: ha estat protagonista a TVE en molts programes
  • Els enregistraments de l'Arxiu de TVE inclouen programes i concerts complets
  • Alguns vídeos fa molts anys que no s'emeten: ara queden per sempre online
  • Aquest recull d'imatges de l'arxiu l'ampliarem durant l'any de l'aniversari

Per
Arxiu TVE Catalunya - Orfeó Català. Concert per als socis del Palau de la Música - 1991

Durant 2016 se celebra el 125è aniversari de l'Orfeó Català: per això de l'arxiu històric de TVE Catalunya recuperem reportages, concerts i diferents imatges en ocasió d'aquesta efemèride. Alguns d'aquests documents fa molts anys que no s'han vist a la televisió. Ara és possible que quedin per sempre a l'abast del públic gràcies a la digitalització i les pàgines web.

L'Orfeó Català es va crear per conservar, divulgar la interpretació correcte de lletres i música i mantenir l'ensenyament per a tothom i per a l'esdevenidor de les cançons catalanes. El van crear Lluís Millet i Amadeu Vives. La seva seu és -ni més ni menys- el Palau de la Música Catalana.

Pel 125è centenari de l'Orfeó, TVE ofereix vídeos del seu Arxiu històric que fa molts anys que no s'emeten a televisió

El cor de l'Orfeó Català és de format simfònic, amb un ampli repertori de la música tradicional i d'autors catalans. Interpreta peces d'alt nivell, d'obres capdals de Catalunya i de la música internacional. Els concerts els duen arreu del món. Un "dels més grans símbols de la cultura catalana", segons Josep Vila i Casañas, director de l'Orfeó, i sens dubte, un ambaixador excel·lent.

El Cant de la Senyera, l'himne de l'Orfeó

En l'enregistrament que podeu veure a continuació, d'un concert al Palau de la Música el 1981, la primera peça de l'Orfeó és " El cant de la senyera". Un poema del poeta Joan Maragall amb música de Lluís Millet

El seu nét Lluís Millet i Loras va ser director del cor de 1 977 a 1981. Ell mateix explica breument cada peça abans de dirigir-la. El vídeo no té cap caçalera d'entrada ni de sortida, però sí que inclou el rètols de les peces que interpreten:

  • El Cant de la Senyera (Maragall, Millet)
  • Polifonia catalana sdel Cançoner d'Uppsala: Bella de vós som amorós
  • Breu del primer to de la Missa del monjo de Montserrat Joan Cererols, Et incarnatus est
  • Dos motets de Tomas Luis de Victoria. "Oh, magnum misterium" i "Ave Maria"
  • El rossinyol, popular catalana
  • El noi de la mare
  • La calma de la mar
  • Les fulles seques, sardana d'Enric Morera, text d'Àngel Guimerà

Lluís Millet i Pagés, el fundador de l'Orfeó

TVE Catalunya dedicà un extens documental al músic Lluís Millet i Pagés, nascut a Masnou el 1867. Juantament amb Amadeu Vives, fundaren l'Orfeó que ara compleix 125 anys.

TVE Catalunya ha dedicat també monogràfics a la institució, com en ocasió dels seus 90 anys. El programa, de 24 minuts de durada, inclou imatges del fundador Millet i Pagés i de la primera seu social de l'Orfeó, al carrer Lladó, abans de l'edificació del magnífic Palau de la Música Catalana.

En el 50 aniversari de TVE Catalunya, l'any 2009, els espectadors també van poder gaudir del Palau de la Música Catalana a través de la televisió. Es va emetre des del Palau un concert extraordinari de l'"Orquesta y Coro de RTVE". Dirigit per Adrián Leaper i amb Assumpta Mateu soprano, Jordi Domènech contratenor i Manel Esteve, baríton; van interpretar Liliana, Carmina Burana. En l'obra d'Orff va cantar el Cor Infantil de l'Orfeó Català.

El programa Imprescindibles de TVE va dedicar un programa a Lluís Domènech i Montaner, artífex del Palau, amb el títol "Domènech i Montaner, un arquitecto poliédrico".

Al documental també fan referència a la seva capacitat per aixecar un hotel gran com mig camp de futbol en menys de 100 dies i la magnífica obra que va dur a terme també a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Tant aquest centre hospitalari com la seu de l'Orfeó Català són edificis Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

impresc-palau tve

Quan aquest meravellós edifici, escenari de les veus de l'Orfeó, va fer 100 anys, TVE Catalunya li dedicà un especial, d'un 12 minuts, però que resumeix molt bé què en pensen els que tenen el goig de gaudir-ne.

Hem pogut escoltar en aquest document anterior la soprano Montserrat Caballé: escoltem-ne la interpretació d'una cançó molt estimada, "El Cant dels Ocells". La seva veu va posar un final dolç i entranyable als actes de celebració del centenari de l'Orfeó Català, el 1992.

Recuperem també un reportatge titulat "El Orfeó Català" del mític programa "3x4" emés el 7 de febrer del 1989. S'hi mostra el Palau de la Música i un assaig. L'entrevistat és Jordi Casas, director del cor.

Potser aquest és un dels documents més antics del nostre arxiu històric ubicat a Sant Cugat del Vallès: l'Homenatge a Pau Casals, quan l'Orquestra Ciutat de Barcelona i l'Orfeó Català canten plegats "El Pessebre".

La transmissió dura una hora i mitja: el director és Antoni Ros Marbà i els solistes Carmen Bustamante, Jaume Baró, Enric Serra Joan Pons i Montserrat Aparici. Les imatges són en blanc i negre i la retolació en castellà.

Aquest recull es va ampliant a mida que es digitalitzen continguts nous de l'Arxiu de TVE a Catalunya.