Enlaces accesibilidad

És la cúrcuma tan bona com sembla? Beneficis i mites

  • Descobreix els beneficis i les contraindicacions de la cúrcuma amb la metgessa i nutricionista Magda Carlas
  • És aquesta espècie tan màgica com sembla? La resposta al programa 'La Matinera' de Ràdio 4

Per
La Matinera - Mite o Realitat? Beneficis de la cúrcuma

L'han batejada com el "safrà de l’Índia", "l’or en pols", o directament "l'espècie miraculosa". Però... ho és de debò? La cúrcuma, aquesta planta d’origen asiàtic que tenyia els menjars de color groc fa més de 2.000 anys, s’ha convertit en l’estrella de les xarxes socials i dels suplements naturals. Però, què hi ha de cert darrere del seu boom?

És probable que l’hagis vist a Instagram, als supermercats ecològics o en suplements amb noms suggerents com “detox natural” o “activador d’energia”. La cúrcuma ha passat de ser un ingredient tradicional del curri a convertir-se en un autèntic fenomen de salut global.

Per entendre els límits i els beneficis reals d’aquesta espècie mil·lenària, 'La Matinera' de Ràdio 4 parla amb la metgessa i nutricionista Magda Carlas, una veu molt respectada en l’àmbit de la dietètica i la gastronomia. "La cúrcuma pot ser una bona aliada per al funcionament hepàtic, és digestiva, té certs efectes antiinflamatoris i cardiovasculars. Però això no vol dir que sigui miraculosa, ni que curi malalties greus, ni que sigui apta per tothom", adverteix la doctora.

Origen asiàtic

D’origen asiàtic, la cúrcuma s’utilitza des de fa més de 2.000 anys, sobretot a països com l’Índia, Sri Lanka o Filipines. Tradicionalment, s’ha emprat com a colorant natural, en rituals, i en medicina ayurvèdica. El seu component estrella és la curcumina, una substància antioxidant i antiinflamatòria, capaç de travessar les membranes cel·lulars i entrar ràpidament al torrent sanguini, especialment quan es combina amb greixos o amb pebre negre, que n’incrementa la biodisponibilitat.

Aquestes propietats han generat un gran interès en la comunitat científica, i alguns estudis apunten que podria ajudar a combatre processos inflamatoris o a millorar el benestar digestiu. Però Carlas insisteix: "Que tingui propietats interessants no vol dir que sigui una solució màgica per a tot. Ni molt menys."

Contraindicacions i falsos mites

Com qualsevol altre aliment, la cúrcuma té contraindicacions. Pot no ser recomanable per a persones amb problemes digestius concrets, úlceres, o per a embarassades i mares lactants. També pot interferir amb alguns medicaments o provocar reaccions si se’n fa un consum excessiu. "És important tenir clar que la quantitat importa. No podem afegir cúrcuma a tot i esperar miracles. Com tota la vida, amb la seva dosi justa", comenta l'experta.

A més, alerta contra la tendència a buscar en aliments naturals el que hauria de venir d’un diagnòstic mèdic: "Si et fa mal la panxa o tens acidesa, el primer pas no és posar cúrcuma al batut, sinó entendre què et passa. I per això cal consultar professionals."

És la cúrcuma tan bona com sembla? Beneficis i mites

Batut amb cúrcuma

Com incorporar-la al dia a dia?

Com es pot consumir la curcuma en el dia a dia? "És una espècie molt versàtil. Una truita a la francesa, una maionesa casolana, un puré, una vinagreta o fins i tot un suc de taronja poden guanyar sabor i color amb un toc de cúrcuma", assenyala la nutricionista.

Tanmateix, destaca que moltes vegades s'associa la salut al sacrifici, però amb la cúrcuma es pot fer tot el contrari: "Podem menjar de manera saborosa, original i saludable a la vegada. Però amb criteri."

La cúrcuma, per tant, no és una vareta màgica per aprimar-se o ser una persona més saludable. És una eina més, dins d’una alimentació equilibrada i adaptada a cada persona. "A la nutrició, no hi ha solucions màgiques. Hi ha seny, equilibri i, sobretot, coneixement. I això inclou saber quan una moda ens està venent fum", conclou Carlas.