Enlaces accesibilidad
Guardons culturals

Joan Manuel Serrat rep el Premi Nacional de Cultura 2023

  • Joan-Pere Viladecans, Dolors Udina, Alba Sarraute i l'Eufònic han estat els altres premiats
  • Serrat ha estat distingit amb el guardó per haver esdevingut una de les figures més destacades de la canço moderna

Per
Joan Manuel Serrat a punt de rebre el Premi Nacional de Cultura 2023
Joan Manuel Serrat a punt de rebre el Premi Nacional de Cultura 2023

El cantautor Joan Manuel Serrat; el pintor Joan-Pere Viladecans; la traductora Dolors Udina Abelló; la pallassa i directora d’espectacles de circ Alba Sarraute Pons, i el festival Eufònic han estat distingits amb els Premis Nacionals de Cultura 2023. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha lliurat els reconeixements en un acte al rehabilitat Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Premi Nacional de Cultura 2019. Els guardons s'atorguen anualment a persones, entitats o institucions que hagin contribuït a la creativitat.

Joan Manuel Serrat rep el Premi Nacional de Cultura 2023 | Marta Orquín

El Premi Nacional de Cultura reconeix que Serrat hagi sabut arribar als públics més diversos, des de la seva vincula­ció inicial amb el moviment de la Nova Cançó, amb lletres pròpies i de poetes reconeguts, que l’han convertit en un cantant de gran projecció popular, nacional i internacional. També han valorat que el 2022 es va retirar dels escenaris després de més de 50 anys del seu debut.

Reconeixement a la pintura

El pintor Joan-Pere Viladecans ha rebut el premi per la seva trajectòria com a pintor i gravador, des de 1969, en l’àmbit de les arts visuals. “Partint de l’informalisme català de postguer­ra i l’avantguarda, Viladecans assoleix un llenguatge propi per a les seves obres, que ha exposat en galeries d’art d’arreu del món”, han puntualitzat des del CoNCA.

La importància de la traducció literària

Pel que fa a la traductora Dolors Udina Abelló, s’ha valorat “l’excel·lència” en la seva tasca com a tra­ductora literària, sobretot de l’anglès al ca­talà, tot i que també ha traduït del francès i el castellà. El premi també ha reconegut la seva llarga carrera en la docència i la seva contribució a la formació d’una generació de traductors.

Circ i Eufònic

La pallassa, saxofonista i directora d’espectacles de circ Alba Sarraute Pons ha estat premiada per la seva “sòlida” formació en diverses dis­ciplines escèniques, que s’ha traduït en una “solvència artística indiscutible i molt creati­va”. També han aplaudit que Sarraute incorpori la narrativa visual com a fil conductor i les tècniques de circ com a eines d’expressió.

Finalment, el Festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre Eufònic, ha rebut el Premi Nacional de Cultura “per la reeixida combinació d’innovació i tra­dició, fonamentada en les propostes artísti­ques de tendències avançades que progra­men en el festival, les quals es vinculen amb l’entorn geogràfic i la riquesa patrimonial de les Terres de l’Ebre com a escenari i lloc de gestació”.