Enlaces accesibilidad

Els constructors demanen al Govern flexibilitzar exigències de cara a la revisió dels preus

  • Denuncien l'encariment d'un 22% de materials bàsics com la fusta, l'acer o el formigó
  • Asseguren que hi ha aturades d'empreses que necessiten molta energia per fer els seus productes

Por
La presidenta del Govern, Francina Armengol, junt amb el Conseller d'Habitatge i Mobilitat, Josep Marí, reunida al Consolat de Mar amb representants de l'Associació de Constructors de les Illes Balears
La presidenta del Govern, Francina Armengol, junt amb el Conseller d'Habitatge i Mobilitat, Josep Marí, reunida al Consolat de Mar amb representants de l'Associació de Constructors de les Illes Balears

El sector de la construcció és el darrer en afegir-se a la llista de sectors econòmics que s'estan veient afectats per l'encariment dels preus de matèries primeres, la crisi de subministrament i les conseqüències derivades de la guerra d'Ucraïna.

Flexibilitzar exigències

O bé s'incloguin més materials dins aquest 5% o bé que es redueixi el requeriment del 5% per poder revisar els preus

Durant una reunió amb la presidenta, Francina Armengol, i el Conseller d'Habitatge i Mobilitat, Josep Mari, l'Associació de Constructors de les Balears ha demanat que es relaxin les normes que actualment s'exigeixen per revisar els preus de les obres. Es basen en el Decret del Govern central que marca com a requeriment un increment del 5% del preu dels materials per poder revisar el cost de l'obra.

Ara mateix només hi ha 4 materials, que són els siderúrgics, bituminosos, l'acer i el coure, amb el que es pot produir aquesta revisió. En aquest sentit, la presidenta de l'Associació, Fanny Alba, demana al Govern que "o bé s'incloguin més materials dins aquest 5% o bé que es redueixi el requeriment del 5% per poder revisar els preus".

Un 22% més car

S'ha incrementat molt el preu dels materials que necessiten molta energia per produir-se com la ceràmica, l'acer, el ferro o el ciment

Amb tot, els constructors denuncien la situació límit i l'escalada d'un 22% de matèries primeres com la fustal'acer o el formigó. "En aquest context també s'ha produït l'aturada d'empreses siderúrgiques i metal·lúrgiques. S'ha incrementat molt el preu dels materials que necessiten molta energia per produir-se com la ceràmica, l'acer, el ferro o el ciment", assegura Alba. Demanen, així mateix, que les licitacions públiques no quedin desertes i que es posin en marxa mecanismes propis per tractat de pal·liar la crisi.

Dubtes jurídics

Per part del Govern, el Conseller Josep Marí ha assegurat que entenen la situació d'incertesa i la preocupació creixent del sector i es comprometen a traslladar les seves demandes al Govern central. Preguntat per la possibilitat que les mesures puguin ser aplicades per l'Executiu autonòmic assegura que encara no ho saben perquè hi ha dubtes jurídics a l'hora de fer la transposició del decret llei.