Enlaces accesibilidad

L'onada d'incendis de 1994 a Catalunya

  • Ara fa vint anys, dues entrades d'aire càlid i sec procedent del nord d'Àfrica van causar dues onades d'incendis molt importants
  • El balanç: 5 morts, 40 ferits, 45.000 hectàrees cremades, 35 masies calcinades i unes 7000 persones evacuades
  • Es van arribar a mobilitzar més de 3.000 bombers, 1.400 agents d'altres cossos de seguretat i 20.000 voluntaris

Per
L'onada d'incendis de 1994 a Catalunya

Qui més qui menys encara recorda el desgraciat mes de juliol de 1994. Ara fa vint anys, dues entrades d'aire càlid i sec (fins a 25º C a 1.500 m) procedent del nord d'Àfrica van causar dues onades d'incendis molt importants. La primera, la més violenta, entre el 3 i el 7 de juliol amb focs a mig Catalunya però, sobretot, devastadors al nord del Baix Llobregat, al Vallès i la Catalunya central. La segona onada, entre el 17 i el 18 de juliol, va afectar al Priorat, la Segarra i l'Alt Camp. El balanç: 5 morts, 40 ferits, 45.000 hectàrees cremades, 35 masies calcinades i unes 7000 persones evacuades.

Es pot, per tant, considerar que els incendis forestals de Catalunya a l'estiu de 1994 han estat els més greus de la història del país. Mai s’havia manifestat una energia de foc tan alta. Aquells dies de juliol ininterromputs de foc van comportar, des d'aleshores, un canvi en la percepció dels incendis.

Durant l'estiu de 1994, es van declarar 60 incendis, dels quals 12 són considerats grans incendis

Durant l'estiu de 1994, es van declarar 60 incendis, dels quals 12 són considerats grans incendis. A Catalunya, dues entrades d'aire càlid i sec procedent del nord d'Àfrica van causar dues onades d'incendis que van cremar sense control.

Aquells dies de juliol, les condicions meteorològiques –temperatures de 40 graus, ràfegues de 50 km/h de vent del sud-oest molt càlid i sec i una humitat baixa, per sota del 10%– van facilitar que el foc es propagués amb rapidesa pels boscos extremament secs de Navàs, Castellnou de Bages, Súria, Fonollosa, Balsareny, Callús, i Sant Joan de Vilatorrada, dins de la comarca del Bages, i que el dia 6 passés a Puig-reig, i Viver i Serrateix, a la comarca del Berguedà. Es van arribar a mobilitzar més de 3.000 bombers, 1.400 agents d'altres cossos de seguretat i 20.000 voluntaris per intentar apagar les flames.

El judici sobre les causes dels focs es va allargar fins al 2007 quan l'Audiència de Barcelona va absoldre el cap de manteniment de FECSA, que era l'únic acusat del judici. L'Audiència va considerar, però, que l'incendi havia començat per unes espurnes d'aquesta línia que no estava prou protegida contra curtcircuits.

Hem recollit per al nostre web dos reportatges de l'espai 'Giravolt'. 'Desbordats pel foc' de Manel Carvajal recull la 'setmana tràgica' de primers de juliol i a 'Rescat' de Xesca Campoy podem tornar a visionar el patiment d'unes persones aïllades en una masia de Viver i Serrateix.

Televisión

anterior siguiente