Enlaces accesibilidad

Museu de la Pesca de Palamós: els orígens, sempre a l'horitzó

Per
De Museus - Museu de la pesca de Palamós

Museu de la Pesca
www.museudelapesca.org
Zona Portuària, S/N  17230 Palamós
Baix Empordà

Palamós i el Mar, el Mar i Palamós, dos conceptes inseparables. De sempre i abans que el turisme envaís el poble, els seus habitants han viscut pel mar i gràcies al mar. Qui ho sap molt bé és en Miquel, fill de pescadors i actual director del Museu. 

Miquel acompanyat d'en Francesc, patró major de la confraria de Palamós, ens duen pel Museu, que és en un antic magatzem de pesca, tot explicant-nos la importància de no perdre de vista els orígens de la població tan arrelada a l’activitat de la pesca a la Mediterrània.

Dues embarcacions a Port, propietat del Museu, resulten ser un dels atractius més importants. I a més, ens traslladen per uns instants al passat i ens permet entendre millor l’ofici de pescador tan sacrificat.

A l’interior del museu podem veure una barca palangrera de quasi 100 anys d’història, que presideix una sala. Aquesta barca ens introdueix al “mestre d’aixa”, es a dir, constructor de bot, un ofici quasi extingit per la industrialització del món de la pesca. 

Abans, les dones tenien un paper molt important en aquest ofici. Elles no sortien a mar, però a més de cuidar de la casa i dels fills eren les encarregades de vendre el peix i d'adobar les xarxes, popularment remendadores, perquè les cosien. Avui, quasi no en trobem de remendadores. Només les àvies se’n recorden d’aquest ofici... 

Des del museu estant podem observar el funcionament de la llotja i com funciona la subhasta del peix.

Precisament el peix és un dels plats principals del Museu de la Pesca, i mai millor dit, ja que organitzen un munt de tallers per aprendre com cuinar-los, dirigit tan a grans com a petits.

En recórrer aquest Museu ens adonem de com ha canviat l’ofici i de la gran importància de cuidar la flora i fauna submarina, tan important per a la supervivència de tots.

Museu de la Pesca

www.museudelapesca.org

Zona Portuària, S/N 17230 Palamós Baix Empordà