Loles León: "Ser chica Almodóvar avui ja no és garantia de tenir feina"

  • Cristina Puig repassa amb l'actriu la seva trajectòria professional i analitzarà el concepte "Chica Almodóvar"
  • L'actriu catalana és aquests dies a Barcelona compartint cartell amb Bibiana Fernandez a l'Artèria Paral•lel amb l'obra "La gran depresión"
alto:309, ancho:'550', flashcontentId:'videoplayer1368887', assetID:'1368887_ca_videos', location:'mmedia', source:'video1368887'
Ampliar imatgeLoles León durant l'entrevista

Loles León durant l’entrevistaJosep Echaburu

Ampliar imatgeLoles León durant l'entrevista

Loles León durant l’entrevistaJosep Echaburu

"Gent de paraula" és un programa dirigit i presentat per Cristina Puig

CRISTINA PUIG (GENT DE PARAULA)CRISTINA PUIG (GENT DE PARAULA) 

L'actriu catalana és aquests dies a Barcelona compartint cartell amb Bibiana Fernandez a l'Artèria Paral.lel amb l'obra "La gran depresión", una comèdia de tocs almodovarians amb uns papers fets a mida.

Amb la Loles parlem de l'escassetat de papers per a actrius de la seva edat, de la presisó d'haver de mantenir-se jove, de normalitzar el fet de dir que s'ha passat pel quiròfan per millorar la imatge.

També analitzarem el concepte "chica Almodóvar" que assegura, avui, ja no és garantia de feina i parlarem del seu compromís en la defensa dels drets de les dones.

“Jo pago molt cara la meva llibertat”

Loles León, actriu catalana, del barri de la Barceloneta és aquests dies a Barcelona compartint cartell amb la seva amiga i actriu Bibiana Fernández a “La gran depresión” a l’Artèria Paral.lel i admet que se sent feliç de tornar al Paral·lel on feia 30 anys que no treballava. Reconeix que ja fa molts anys que Madrid és casa seva on hi viuen el fill i els amics “però a Barcelona hi tinc la família i em sento feliç cada vegada que torno”. “A Madrid també sóc del Barça. Pots canviar de residència i ciutat però mai de colors”.

però a Barcelona hi tinc la família i em sento feliç cada vegada que torno

“La gran depresión” amb una amiga

A “La gran depresión” comparteix escenari amb Bibiana Fernández a qui considera més que na amiga una germana però això no treu que sigui molt complicat treballar-hi perquè veuen les coses de manera molt diferent, ella és la nit, diu i jo el dia i “la sinceritat, quan ets tan amiga, fa fàstic i molesta molt”.

Tot i això reconeix que és un luxe per aquesta comèdia i admet que els papers han estat fets a mida “em sento molt identificada amb les coses que diu i passen al meu personatge”. I té clar que cm que no hi ha papers per a dones madures, és ella qui els escriu. “La feina d’actriu és inestable, a mi m’agrada fer papers i això no ho tens de manera continuada” i com a solució, diu, hi ha la tele, l’aparició en alguns programes, la publicitat que serveixen per mantenir-se i sobretot per pagar factures però que no són papers.

La feina d’actriu és inestable, a mi m’agrada fer papers i això no ho tens de manera continuada

Loles León no amaga que a la seva feina el físic és molt important sobretot, afegeix, perquè “no hi ha papers per a dones de la meva edat”. Per això, reconeix, si s’ha de passar pel quiròfan, s’hi passa. “Jo no amago que m’he operat i hauria de ser un fet normal que les dones ho reconeguessin perquè no passa res”.

“Chica Almodóvar”

“Ser chica Amodóvar avui ja no és garantia de tenir feina” afirma Loles León que critica que aquesta categoria se l’han adjudicada a moltes actrius que han treballat amb el director manxec però que “en realitat, chica Almodóar només ho som tres: La Bibi, la Rossy i jo”. Nega que actrius com Carmen Maura, Victoria Abril o Penélope Cruz ho siguin....

De la Barceloneta a la glòria

Loles León era la filla dels xurreros de la Barceloneta però tenia clar que la xurreria no seria el seu destí professional “de ben petita ja cantava i ballava i em posava a la finestra a actuar per si de cas passava algun productor i em fitxava”.

Durant anys va treballar d’administrativa i ajudava al negoci de casa però en punt va veure que la interpretació podia ser una sortida, va volar “Sempre he anat a contracorrent i no sé sóc forta però he hagut de ser-ho per sobreviure i que no em trepitgessin”.

Defensora dels drets de les dones

És una feminista declarada i públicament demana que no es retallin els drets que tant ha costat adquirir a les dones, com per exemple, el dret a avortar “avortar és una qüestió molt delicada i personal, un dret que ha costat molt com perquè ara vinguin uns a carregar-se’l” en al·lusió al ministre de Justícia Alberto Ruíz Gallardón i la seva voluntat de reformar la llei de l’avortament.

Jo pago molt cara la meva llibertat

Loles León diu sempre què pensa, no té pèls a la llengua per això admet que “Jo pago molt cara la meva llibertat” ja que parlar obertament i anar a la contra li ha tancat, afirma, algunes portes.
Tot i això fa una crida a les dones a manifestar-se, a sortir al carrer per lluitar per tot el que els ha costat tants anys aconseguir. Potser per aquest motiu “Resistiré” del Duo Dinámico ha estat sempre el seu himne, cançó ab la que l’acomiadem del programa...

 

Comentaris

Espacio reservado para promoción
cid:40470