Enlaces accesibilidad
Històric dirigent d'ERC, fou el 7è president del Parlament durant quatre anys

Heribert Barrera: la lluita per la Catalunya somniada

  • Heribert Barrera i Costa va néixer a Barcelona el 6 de juliol de 1917, fill del conseller i diputat al Parlament Martí Barrera. Lluità a Aragó i al Segre, visqué exiliat i era doctor en físiques
  • La seva trajectòria política ha estat sempre vinculada a ERC

Per
L'informatiu - Mor Heribert Barrera, Primer president del Parlament després de la dictadura

"Aquest Parlament, senyors i senyores diputats, ha de començar a bastir la Catalunya dels nostres somnis". Són les paraules d'Heribert Barrera, en obrir la primera sessió del Parlament restaurat el 10 d'abril del 1980.

Aquest Parlament, senyors i senyores diputats, ha de començar a bastir la Catalunya dels nostres somnis

Heribert Barrera i Costa nasqué a Barcelona el 6 de juliol de 1917, fill de Martí Barrera, diputat al Parlament i conseller de la Generalitat. Durant la Guerra Civil lluità com a soldat d'artilleria als fronts d'Aragó i del Segre i hagués d'exiliar-se a França fins al 1952. Moltes de les seves publicacions són sobre ciències. A més de compromés amb el seu país i la política, era Llicenciat en ciències químiques, física i matemàtiques. Estudià i treballà anys d'enginyer químic a l'Institut Químic de la Universitat de Montpelles i arribà a Doctor en físiques per la Sorbona. També fou becari postdoctoral a la Universitat nord-americana de New Hampshire i catedràtic a la UAB del 1970 al 1984, any que es jubilà. Era membre emèrit de l'IEC i president d'honor de l'Ateneu Barcelonès i membre consultiu d'Òmnium Cultural.

En política des dels 17 anys

Començà l'activitat política el 1934 a la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya i al bloc escolar nacionalista. Ingressà a les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya el 1935 i en tornar a Catalunya el 1952 emprengué la reorganització clandestina del partit. El 1976 el van nomenar secretari general, fins al 1987. Del 1977 al 1980 fou diutt al congrés i quan el 1980 surt escollit diputat, l'escullen com a president del Parlament.

Presidí la cambra fins al 1984 i del 1991 al 1994 fou diputat europeu. Presidí ERC del 1991 al 1995 i el 2000 va rebre la Medalla d'Or del Parlament de Catalunya.

En memòria d'Heribert Barrera: una sessio del Parlament el 1980

Les pol·lèmiques declaracions sobre la immigració

El 2001, Heribert Barrera és tema de conversa arreu: fa palesa la seva por que una allau d'immigrants faci perdre la llengua i la identitat catalanes. ERC es desmarca de seguida de les seves opinions: al carrer s'ha encès la discusió d'un tema que és part d'un llibre escrit pel periodista Enric Vila, basat en una llarga entrevista a l'històric dirigent d'Esquerra.

En memòria d'Heribert Barrera: les pol·lèmiques declaracions sobre la immigració

Sense embuts: suport a Joan Carretero

L'any 2009 se sentí allunyat de les posicions d'ERC i escrigué a l'Avui, el 20 de maig, l'article 'Oportunitat i viabilitat de la proposta de Joan Carretero', on qualificava "d'oportuna i viable" la proposta de l'exconseller de Governació, Joan Carretero, en resposta a un article d'aquest al mateix diari Avui del 18 d'abril 'Patriotisme i dignitat'. La direcció d'ERC suspengué Carretero de militància.

El 21 de juliol del 2011, poc després de prendre part en una manifestació per la independècia de Catalunya, va patir una embòlia. El Parlament de Catalunya li ha retut diversos homenatges, com les paraules de reconeixement al 25è aniversari de la restitució de la cambra catalana.