Enlaces accesibilidad
Col.lapsen carreteres

Tall històric de l'AP7 a la Jonquera

  • L’entrada a Catalunya des de França ha estat interrompuda més de 30 hores
  • La Brigada Mòbil dels Mossos ha intervingut per desallotjar els CDR

Per
Joves concentrats tallen l'AP7 a la Jonquera
Joves concentrats tallen l'AP7 a la Jonquera

El tall de l'entrada a Catalunya des de França no té precedents a la història. Ha estat interrompuda més de 30 hores com a protesta per la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Un centenar de manifestants s'han concentrat aquest divendres a les 6 de la matinada amb l'objectiu de tallar el trànsit el mateix dia en què els sindicats minoritaris de la Intersindical CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) han convocat una vaga general.

CUES FINS AL VOLÓ

El tall s'ha fet en el primer peatge que hi ha a Catalunya, el de la Duana, entre el quilòmetre 0 i el quilòmetre 3. Ha provocat cues de fins a 30 quilòmetres que han arribat a la part de la Catalunya del Nord, al Pertús. De fet, la Gendarmerie ha hagut de desviar els vehicles quan passaven pel Voló cap a l'N-II. Els camioners s'han queixat de "falta de menjar i de beure" perquè,segons ens expliquen, en altres protestes se'ls "cuida més".

En aquesta concentració en la què han quedat atrapats en territori francès, "ens sentim com segrestats", diuen, i, en algun moment, han amenaçat d'avançar amb els seus camions i "endur-se per davant el que troben", una amenaça que han neutralitzat els mateixos camioners companys, la policia catalana i la Gendarmerie francesa.

Ens sentim com segrestats

Moment del desallotjament de la Brimo a la Jonquera

DESALLOTJAMENT SENSE ENFRONTAMENTS

Els concentrats són gent de totes les edats però, sobretot, hi ha jovent. Procedeixen de diferents municipis empordanesos i els mou la "voluntat d'un país lliure de repressió", "volem la República catalana" i la "injustícia d'una sentència del tot desproporcionada". Els CDR han fet crides a sumar-se en aquesta convocatòria.

S'han equipat amb mantes, menjar i beure per passar tot el dia. Hi han arribat a fer, fins i tot, una barbacoa al vespre perquè "si no ens fan fora hi passarem la nit", han assegurat. Els manifestants han fet torns per dormir durant tota la nit, mentre els Mossos han estat custodiant-los per evitar enfrontaments amb els camioners, a l'altre costat de la frontera.

A la matinada han entaulat un diàleg amb el sotsinspector de Mossos a fi de pactar un desallotjament sense l'ús de la força.

Volem la República catalana

Moment del desallotjament de la Brimo a la Jonquera

Els joves, coordinats entre ells, han començat a córrer en veure venir la trentena d'agents de la brigada mòbil per desallotjar-los l i han fugit camp a través. Per tant, no s'ha produït cap enfrontament, ni cap càrrega. Els concentrats tenien els vehicles aparcats a banda i banda de l'autopista i alguns d'ells han anat directament a tallar una altra via, en aquest cas, la Nacional a Llers.

Detingut a Llers per tallar la carretera

Detingut a Llers per tallar la carretera

DESMUNTEN LES BARRICADES

Els equips de manteniment d’Abertis han netejat el vial durant més de 3 hores ja que hi havia quatre barricades construïdes, unes de 300 metres fetes amb les tanques de protecció de la via i altres amb branques d'arbre. També s'han hagut de retirar una trentena de broques de ferro clavades a l'asfalt. Tot plegat, custodiats per dues patrulles de Mossos d'Esquadra de Seguretat Ciutadana.

En un primer moment, s'ha pogut obrir de forma parcial. Finalment, a les 15:35 del dissabte s'ha reobert la circulació de vehicles sentit Barcelona. Just aleshores, hem sabut que un grup del moviment francès d'armilles grogues ('gilet jaunes') han començat a tallar l'autopista entre Perpinyà i El Voló.

Butlletí La Jonquera 191019

TALL HISTÒRIC

És el primer cop que s'interromp el trànsit de l'AP7 a la Jonquera durant tant de temps, més de 30 hores. El darrer cop que es va tallar aquesta important via de comunicació amb Europa i que es va haver de desallotjar amb la Brigada Mòbil dels Mossos va ser al muncipi empordanès de Llers l’octubre de l’any passat i a Santa Llogaia d'Àlguema.