Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El president Pere Aragonès trasllada el focus de CatalanGate a Madrid. Aquest dijous s’ha reunit amb els grups parlamentaris del Congrés que han signat la sol·licitud perquè es creï una comissió d'investigació. ERC, Junts, PDeCAT, CUP i Bildu, a més del soci de Govern Unidas-Podemos volen aclarir si hi ha hagut un espionatge als líders independentistes a través del programa Pegasus.

A la sortida de la reunió, el president català ha avisat al Govern de Pedro Sánchez que el suposat cas d'espionatge "més greu de la democràcia", no pot quedar "impune" i ha advertit que "està en joc la legislatura".

"El Govern espanyol ha de portar a terme una investigació interna amb transparència i s'han de depurar responsabilitats", ha dit a les portes del Congrés dels Diputats després d'avisar que ERC no tolerarà "que la solució del Govern sigui únicament que passi el temps".

Laura Borràs adverteix que "no és el moment de només demanar explicacions". La presidenta del Parlament de Catalunya demana més que explicacions i assenyala que el govern espanyol està darrere del CatalanGate. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, destaca que són els estats els qui poden comprar el programari utilitzat. "Si hi ha un govern a qui li interessa què fan els independentistes catalans és el govern espanyol", ha insistit. "Com pots dialogar amb qui t'espia? Qui t'espia, és evident que no vol dialogar", ha dit per criticar una taula de diàleg que "era un esquer". Destaca que l'acord de govern amb ERC preveia que havien de passar a una altra fase si la taula de diàleg fracassava. Aposta per "un trencament de relacions" també en la candidatura dels JJOO, perquè hi hagi una "reacció" o "sotrac". Creu que cal trencar el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona. I puntualitza que l'article 25.4 del reglament del Parlament no contempla que el cessament si se li obre judici oral.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha amenaçat de retirar el suport al PSOE al Congrés pel cas CatalanGate. Nova filtració de converses de Gerard Piqué: avui hem escoltat com li demana al president de la Federació Espanyola de Futbol, Luís Rubiales, que intercedeixi perquè el convoquin als JJOO de Tòquio. Avui també és el primer dia sense mascareta en interiors, que s'ha viscut amb desconcert entre les empreses perquè són els departaments de Salut Laboral qui han de decidir si mantenir-la. Quant al temps, a Cambrils, ha plogut amb intensitat tota la tarda. Les fortes pluges d'avui han afectat, sobretot, a Tarragona i les terres de l'Ebre.

Les autòpsies dels cossos de la mare i la filla i la declaració del fill que va donar l'alerta, seran claus per acabar d'esclarí el cas, que està sota secret de sumari. El ministeri d'Igualtat ha confirmat aquest dimecres que es tracta d'un crim masclista.

Els Mossos creuen que l'home hauria posat fi a la vida de la seva parella i la de la seva filla adolescent i després s'hauria suïcidat. És el que es desprèn de l'escena del crim: els cossos de les víctimes van aparèixer sobre el llit amb evidents signes de violència. Al costat s'hi va trobar un ganivet i una destral amb restes de sang, segons ha reconegut el regidor de Seguretat de LLoret de Mar, Jordi Sais.

Els fets han sorprès els veïns de la urbanització Els Pinars que parlen d'una família discreta. Sais explica que no constaven denúncies prèvies. L'Ajuntament de LLoret de Mar ha convocat per aquesta tarda a les 7 un minut de silenci per condemnar el doble crim d'ahir a la localitat.

Des d'aquest dimecres ja podem entrar a la majoria d'establiments sense mascareta. Alguns ho han celebrat, per l'alliberament que els suposa. Altres opten per la prudència i la cautela, i la mantenen. Al transport públic, farmàcies i centres sanitaris l'hem de seguir duent.

Pere Aragonès amenaça de retirar el suport al PSOE al Congrés. El president de la Generalitat apuja el to davant el suposat espionatge. L'atribueix directament al CNI. Des del Canal 24 Horas, la ministra de defensa Margarita Robles li respon: actuen dins la legalitat. I

La bonança de Setmana Santa s'ha acabat. Torna a nevar al Pirineu, el vent bufa fort a la costa i la mar es va alterant. Sobretot cal estar pendents de les pluges intenses i abundants que s'esperen a les comarques del sud, on es poden acumular més de 100 litres.

El Barça visita demà el camp de la Reial Societat, en la primera de les set finals que li resten per assegurar una plaça de Champions. Araujo i Piqué són les novetats a la convocatòria. Xavi ha defensat l'honestedat de Piqué i Rubiales i la professionalitat del central blaugrana.

Primer dia sense mascaretes als interiors. Només cal a centres sanitaris, transport i farmàcies. A les empreses i en determinats sectors, queda en mans de Salut Laboral. Una mesura que genera satisfacció a diferents sectors com el de la restauració, els gimnasos o l'oci nocturn, que ho veuen com una passa més cap al retorn a la normalitat.

Barcelona torna a ser referent de la moda nupcial a la Bridal Fashion Week. Amb una trentena de desfilades presencials, el sector revifa després de dues edicions marcades per la pandèmia. Fins al 24 d'abril s'exposaran les noves col·leccions en casaments i roba de gala de marques com Jesús Peiró, Pronovias, Rosa Clará o Zuhair Murad. El certamen té grans esperances en aquesta edició. De fet, dos mesos abans que se celebrés, ja havia exhaurit tot l'espai disponible al recinte 1 i 2 de la Fira de Montjuïc.

Comprovem com s'està vivint el primer dia sense la mascareta obligatòria a la majoria d'espais interiors. A més, el BOE deixa en mans de les empreses i el departament de riscos laborals la decisió d’eliminar les mascaretes als llocs de treball. La vacunació i l'elevat nombre de persones que han passat la covid han estat clau per poder acomiadar-nos de la mascareta.

Pere Aragonès amenaça de retirar el suport al PSOE al Congrés i la Moncloa defensa que el CNI actua d'acord amb la "legalitat vigent". A Lloret de Mar continua la investigació per un presumpte doble crim masclista. Quant a cultura, Barcelona torna a ser referent de la moda nupcial a la Bridal Fashion Week. Oliver Stone rebrà el Premi d'Honor dels Premis Sant Jordi de cinematografia de Ràdio Nacional.

El dipòsit de confiança està pràcticament a zero. És l'avís del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Moncloa i al PSOE. Aragonès endureix la seva postura i fa tremolar l'estabilitat al Congrés de Sánchez. Si ahir anunciava que la Generalitat congela les relacions amb l’executiu espanyol, aquest dimecres ha amenaçat en una entrevista a Rac1 amb retirar el suport al PSOE al Congrés. Vol que s'investigui, tot i que té clar d'on surt el presumpte espionatge.

Per la seva banda, la Moncloa treballa per intentar restaurar la confiança amb el Govern català. En una entrevista al Canal 24 Horas, la ministra de Defensa, Margarita Robles, insisteix que actuen dins la legalitat. Contundent, la ministra posa en dubte l'espionatge, garanteix que les actuacions del CNI sempre estan sotmeses a la “legalitat vigent” i anima a que es presentin les querelles anunciades.

Precisament el president de la Generalitat ha coincidit aquest dimecres en un acte a Barcelona amb la ministra d'Indústria, Reyes Maroto. Fredor als gestos, el que correspon amb la decisió de congelar les relacions amb l'executiu de Sánchez. La ministra, però, ha volgut treure ferro a la situació.

I si ahir es va voler donar dimensió internacional al cas, amb la compareixença a Brussel·les, demà el president català posarà el focus a Madrid. Es reunirà al Congrés dels diputats, amb els partits afectats pel presumpte espionatge.

El cas d’espionatge ja es coneix com a Catalangate, rememorant el Watergate, que va fer caure el president del Govern, a Nixon. I és el que demana ara la presidenta del Parlament, Laura Borràs, també presumpta víctima de l'espionatge.

Joan Ignasi Elena assenyala que qui ha de respondre a què passa amb la taula de diàleg després del cas de ciberespionatge als líders independentistes és el govern espanyol. "Nosaltres no ens aixecarem mai d'una taula de diàleg", ha assegurat el conseller d'Interior. Tot i això, en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que "difícilment" seguiran donant suport al govern central si no s'investiga el CatalanGate: "O hi ha conseqüències, o la confiança ha desaparegut. La confiança està deterioradíssima". Explica que el ministre Grande-Marlaska va atribuir les escoltes del CatalanGate al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), el que "tampoc és que sigui molt tranquil·litzador". Elena critica el "silenci clamorós del PSC" i el "silenci inquietant" del cap de l'oposició davant del cas. A més, lamenta que els socialistes no critiquin que no s'avanci amb la modificació de la llei mordassa: "El PSC és l'ala dreta del PSOE en temes de seguretat".

Puigdemont i Oriol Junqueras han anunciat que presentaran una querella en cinc països per l'espionatge massiu que afecta a més de 60 persones. Alfonso Fernández Mañueco ha pres possessió aquest migdia com a president de la Junta de Castella i Lleó. Primer dia sense mascaretes a l'escola i demà deixarà de ser obligatòria als interiors. Entrevista a Martí Manent, expert en protecció de dades i director de elAbogado.com.