Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La vicepresidenta de Sociedad Civil Catalana (SCC), Miriam Tey, ha explicado en Las mañanas de RNE que no han convocado ningún acto para la Diada para evitar altercados y ha expresado su pesar porque no todos los catalanes puedan celebrar su día.

"La calle está tomada por una parte de los catalanes que celebran un día que podría ser de todos y que no podemos celebrar todos juntos", ha lamentado.

El presidente de la Asamblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, ha dicho en Las mañanas de RNE que la tradicional marcha de la Diada volverá a ser multitudinaria, una forma, tal como ha apuntado, de expresar el convencimiento de los catalanes de qué habrá un referéndum.

"Estoy convencido de que el 1 de octubre habrá colegios electorales abiertos, en las grandes ciudades y en los pueblos más chicos, habrá interventores, habrá papeletas y lógicamente habrá urnas", ha afirmado.

Primer acte institucional de l'11 de setembre, que s'ha fet aquest matí a Lleida. El conseller de la presidència Jordi Turull creu que la història posarà al seu lloc els qui l'1 d'octubre no permetin votar. En acabar l'acte l'alcalde socialista Àngel Ros, ha dit que té la consciència tranquila per no cedir espais pel referèndum.

El director del setmanari '"El Vallenc" serà el primer en declarar davant del jutge com a investigat pel referèndum de l'1 d'octubre. Ho farà per col·laborar presumptament en els delictes de prevaricació, malversació i desobediència. Anit en sortir de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona el van rebre amb aplaudiments.

A Barcelona, segueixen sense poder tornar a casa els veïns de 40 pisos del carrer Bori Fontestà. Ahir els van desallotjar per l'esfondrament d'un balcó que va causar danys a d'altres terrasses. Es desconeix encara què va provocar l'accident però diversos testimonis van parlar d'un fort soroll.

Avui ens fixarem en un gran espai de Barcelona recuperat com a hort urbà. És l'antic Hort de la Font Trobada, al barri del Poble Sec. Veïns i entitats l'han convertit en un espai comunitari de cultiu on socialitzar i aprendre de la natura. Compten amb 150 socis i tenen una llarga llista d'espera.

Als esports, el Barça s'ha endut el primer derbi de la temporada, amb un contundent 5 a 0 a l'Espanyol. El gran protagonista va ser Messi, amb un hat trick. Dembélé va debutar i va donar l'assistència del cinquè, que va fer Suàrez. El Barça és líder amb 4 punts de diferència sobre el Madrid.

I a la part final de l'Informatiu veurem l'òpera amb què estrena temporada el Liceu. És el "IL Viaggio a Reims" de Rossini. Una sàtira del compositor italià que només s'ha representat 12 vegades al Liceu i que comptarà amb un repartiment que combina veus consagrades i nous talents de l'òpera.

 

Dijous vinent farà 25 anys de la finalització dels Jocs Paralímpics de Barcelona 92. El 25è aniversari de la Barcelona Olímpica l'hem estat recordant aquests mesos a L'Informatiu amb entrevistes i reportatges que estan penjats al nostre web i avui n'hem volgut dedicar el darrer a una peça clau d'aquells Jocs: els Voluntaris.

El Gran Teatre del Liceu estrenarà temporada dimecres vinent amb una òpera de Rossini: Il Viaggio a Reims. Una sàtira, un "drama giocoso" dirigit per Emilio Sagi i sota la batuta de Giacomo Sagripanti. 27 cantants es combinaran en dos repartiments formats per veus rossinianes consagrades i joves talents de la lírica. Il Viaggio a Reims narra les peripècies d'un grup de nobles que coincideixen en un balneari...amb la intenció de viatjar l'endemà a la coronació del rei de França.

 

Acabem la setmana políticament més intensa dels darrers mesos. L'aprovació de la llei del referèndum, la signatura del decret de convocatòria i els posteriors recursos i querelles han marcat una actualitat que hem recollit a la setmana en imatges.

Tensió a Valls en el registre de la guàrdia civil a la seu del setmanari el Vallenc. Un grup de persones, convocades per l'ANC, s'hi ha concentrat per protestar-hi. Els agents busquen material vinculat amb l'empresa Indograf, registrada ahir. Sospiten que el setmanari de Valls hauria encarregat per ordre de l'ajuntament material per a l'1 d'octubre.

Carles Puigdemont s'ha referit a aquest nou registre de la Guàrdia Civil. Assegura que l'Estat intenta "posar a prova" els catalans i diu que la resposta es veurà l'11 de setembre i l'1 d'octubre. I afegeix que la llei referèndum "segueix vigent" malgrat suspensió del Constitucional.

Mariano Rajoy ha mostrat avui "tot el seu suport" als alcaldes socialistes que s'han negat a cedir espais per al referèndum de l'1 d'octubre. Rajoy els ha recordat que tenen a la llei i l'Estat de part seva.

L'èxit o el fracàs de l'1 d'octubre depenen, en gran part, del que faci l'ajuntament de Barcelona. De moment s'ha frenat la decisió de cedir espais per poder votar. Ada Colau va demanar ahir a la Generalitat que garanteixi abans que no es posarà en risc a funcionaris i institucions.

Mentrestant els comuns tornen a debatre el seu posicionament sobre el referèndum. El partit decideix avui quina pregunta faran als seus militants la setmana vinent per prendre una decisió definitiva.

Augmenten les llars d'infants que permeten als pares acompanyar els seus fills a l'aula durant els primers dies. És una tendència a l'alça els darrers anys que fa que l'aumne guanyi en seguretat i tingui una primera experiència positiva, sense plors ni angoixes.

Als esports, avui toca derbi al Camp Nou. El primer d'aquesta temporada. Una bona ocasió per veure com responen els darreres fitxatges que han fet els 2 equips en un dia de màxima rivalitat. A més serà un partit que comptarà amb l'alicient del possible debut de Dembélé.

 

 

Dimarts vinent tornen les classes a les aules d'infantil i Primària de les escoles de Catalunya però les llars d'Infants ja han obert la primera setmana de setembre. Els més petits han hagut de fer front a l'adaptació escolar un procés al qual, segons els experts, no hi parem prou atenció Per això cada cop hi ha més centres que permeten que pares i fills convisquin a l'aula tot el temps necessari. Així, la primera experiència a l'aula és més positiva.

El conseller de Presidencia y portavoz de la Generalitat, Jordi Turull, ha hecho un llamamiento a los ciudadanos a imprimir ellos mismos el "material oficial" del referéndum del 1 de octubre (1-O), disponible en la versión digital del Diario Oficial de la Generalitat de Cataluña (DOGC). Entre el material oficial disponible en la documentación de ese decreto está, por ejemplo, la papeleta de la votación del referéndum del 1 de octubre.