El Sónar, en el punt de mira: reembossaments i cancel·lacions
- Mig centenar d’artistes i col·lectius cancel·len la seva participació en solidaritat amb Palestina
- El festival obre un procés de devolució d'entrades per motius ètics


El festival barceloní Sónar, una de les cites de referència en música i tecnologia, ha quedat immers en una onada de crítiques i cancel·lacions després que es fes públic que el seu principal accionista és KKR, un fons d'inversió nord-americà vinculat a activitats en territoris palestins ocupats i amb interessos en empreses israelianes de ciberseguretat. La relació ha generat una onada de rebuig entre artistes i col·lectius culturals, que han decidit plantar el festival per motius polítics i ètics.
Cancel·lacions en cadena i reembossaments excepcionals
Fins a 50 artistes i col·lectius han anunciat que no actuaran al Sónar 2025. Entre les baixes més destacades hi ha noms com ABADIR, Animistic Beliefs & Jeisson Drenth, Juliana Huxtable, KEBRA o ARCA. El festival ha optat per obrir un procés de devolució d'entrades per raons de consciència, fet inèdit en aquest tipus d'esdeveniments. Tot i que el termini per demanar el reembossament acaba aquest dimecres 4 de juny a les 23:59, l'anunci no ha estat compartit a xarxes socials i només figura al web oficial.
Collboni no hi assistirà i entén les protestes
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat al Cafè d'idees que entén les actituds de boicot i ha expressat que enguany no assistirà al festival. Ha denunciat públicament "el genocidi sistemàtic contra el poble palestí" i ha recordat que el consistori ha trencat relacions institucionals amb Israel. No obstant això, ha explicat que KKR no figura a la llista oficial de la UE sobre empreses que col·laboren amb l'ocupació.
“☕ Jaume Collboni reivindica la denúncia del "genocidi sistemàtic" a Gaza
— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) June 5, 2025
🗣️ "Ho ha de fer la societat a través dels instruments que tingui. No parlaria de boicot al Sónar, però entenc que hi hagi reaccions"
📲 https://t.co/MrTxQlo94k pic.twitter.com/zxqAL7eHj9“
Més enllà del ball de noms i cancel·lacions, el Sónar 2025 afronta una de les crisis més greus de la seva història. Tot i mantenir una programació àmplia, amb centenars de concerts, la polèmica ha obert un debat profund sobre els límits entre cultura, finances i responsabilitat social.