Enlaces accesibilidad

Autoritzat el segellat i abandonament definitiu dels pous del Castor

  • Un verificador independent ha de "validar" els treballs i Enagàs ha de disposar d'una cobertura civil de 50 milions d'euros
  • Els veïns de l'Ebre mostren preocupació envers els vessaments d'hidrocarburs o petits sismes que pot causar

Per
La plataforma d'operacions per segellar els pous submarins del projecte Castor  | ACN: Ariadna Escoda |
La plataforma d'operacions per segellar els pous submarins del projecte Castor | ACN: Ariadna Escoda |

Enagàs ja té autoritzada l'execució per segellar i abandonar definitivament els pous submarins de gas del projecte Castor. La direcció general de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica ha donat llum verda aquest dilluns a la plataforma danesa, instal·lada des de finals de març, perquè comenci a desmantellar-los.

El permís requereix alhora a la companyia una cobertura per responsabilitat civil de 50 milions d'euros, un verificador independent que "validi" totes les fases del procés de tancament, i aplicar un programa de vigilància ambiental amb informes setmanals.

Preocupació per nous sismes

Els pous portaven anys amb els segells caducats; es van col·locar el 2016 i s’havien de renovar cap al 2020. Abans, en 2014, el magatzem va estar en hibernació, després que la injecció de gas provoqués mig miler de terratrèmols a diversos municipis de la costa de Tarragona i Castelló.

En total, s’han d’instal·lar 37 taps: 22 mitjançant perforació mecànica i la resta amb detonacions al subsol marí. Segons càlculs d’Enagás de fa tres anys, el cost total de l’operació ascendeix a uns 70 milions d’euros.

Preocupació a l'Ebre pel segell de pous submarins del projecte Castor

Unes tasques que temen que provoquin vessaments d'hidrocarburs o, fins i tot, petits sismes: "Quins protocols de seguretat mediambiental i ciutadana hi ha aplicats? I sobretot quines possibles conseqüències hi pot haver per a les nostres costes? Volem un informe al detall", reclama l'alcalde d'Alcanar, Joan roig.

Tant el consistori com la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia fiscalitzaran el desmantellament. Asseguren que la cavitat té al fons del mar "milions de barrils de petroli" i que s'ha de fer amb cura. Alhora demanen transparència en els costos i un calendari del desmantellament de la unitat terrestre d'operacions.

S'instal·la uns dies a la costa

La unitat, anomenada Noble Resolve, va arribar aquest diumenge i s'estarà uns dies a una milla de la platja. Es fa en aquella zona perquè l'operació requereix una profunditat de 30 metres, és a dir, superior a la del Port de Tarragona.

La plataforma Castor, d'uns 150 metres d'altura, es troba acoblada al vaixell Xiang Rui Kou, que és el que l'ha transportada fins al lloci ara maniobrarà per separar-se. Per fer-ho, l'embarcació haurà de rebaixar el seu nivell de flotabilitat fins a quedar submergida, després les dues estructures se separaran i així el vaixell podrà tornar a la superfície.

Un cop l'operació s'hagi completat, la unitat Jackup MODU serà remolcada fins als voltants de la instal·lació, on haurà de col·locar 37 taps en tretze pous.

Com són les tasques?

Es divideixen en tres fases:

  1. Aproximació i col·locació de la Noble Resolve: s'ancorarà al fons marí.
  2. Segellament i abandonament definitiu dels pous: es retiren els taps temporals i es neteja el fluid, que impregna les parets interiors, per assegurar l'adherència del ciment.
  3. Restauració del fons marí i desmobilització de plataforma i personal.