Enlaces accesibilidad

Mor als 77 anys l'actriu i presentadora Sílvia Tortosa

  • Sílvia Tortosa va desenvolupar una prolífica carrera teatral i televisiva, amb programes com 'Aplauso' o 'Tot i més'
  • És considerada una figura principal del cine de 'destape' del postfranquisme. La recordem amb l'Arxiu de TVE Catalunya

Por
Sílvia Tortosa serà recordada com un referent del 'destape' del cinema postfranquista
Sílvia Tortosa serà recordada com un referent del 'destape' del cinema postfranquista

Sílvia Tortosa va néixer a Barcelona l'any 1947 i de seguida va demostrar la seva capacitat per les arts escèniques. Va debutar en el teatre abans de la majoria d'edat, interpretant el paper de Dorita a 'El Màgic d'Oz'. Pocs després, es va estrenar al cinema amb la pel·lícula 'El último sábado' (1966), de Pere Balañà, i va iniciar la seva prolífica carrera a la televisió, tant com a actriu com a presentadora.

Cine i televisió, una carrera prolífica

Considerada una musa del cinema del 'destape' durant el postfranquisme, entre els films més celebrats de la seva trajectòria s'hi compten 'Pánico en el Transiberiano' (1972), d'Eugenio Martín; 'La senyora' (1987), de Jordi Cadena; o 'Tobi' (1978) d'Antonio Mercero.

Sílvia Tortosa recorda quan treballava amb José Luis Barcelona

Va estudiar Art a l'Escola Massana de Barcelona i es va matricular després a l'Institut del Teatre per formar-se en interpretació. La polifacètica actriu va comptar amb una trajectòria professional de prop d'un centenar de projectes durant les sis dècades de carrera al cinema, el teatre i la televisió.

Durant els anys 80, va participar en una gran quantitat de pel·lícules, la majoria comercials, a les ordres de directors de renom com José Luis Garci o Pedro Lazaga. També va provar sort en la direcció el 1998 amb 'Muñequitas lindas'.

En teatre, va participar en multitud de representacions, amb obres com 'Cara de plata', 'L'avar', o 'La herida luminosa', de Josep Maria de Sagarra. Tot i les aparicions als escenaris i a la pantalla gran, va ser la televisió la que va catapultar Sílvia Tortosa a la popularitat, sobretot, per la carrera a TVE. Va presentar programes televisius, com el musical 'Aplauso' i en català, el magazín de tarda 'Tot i més'.

"Tot i més" amb Sílvia Tortosa

Precisament sobre el seu paper de presentadora a l'espai 'Tot i més' en va parlar Tortosa a una entrevista que i va fer Irene Mir. L'actriu va explicar que quan actuava feia un paper, però que quan presentava era ella mateixa. El director era José Luis Barcelona.

Va participar en sèries com 'Farmacia de guardia', 'Hospital Central ', 'La huella del crimen', 'Las doce cares de Eva', 'Hostal Royal Manzanares', o 'Curro Jiménez'. L'any 2007 va publicar les seves memòries, amb el títol 'Mi vida oculta' i el 2019 la van operar d'un càncer de mama.

Els especials de Sílvia Tortosa a TVE Catalunya

En català, l'actriu barcelonina va fer diferents programes especials per a nits destacades de l'any, com ara l''Especial musical de Nadal amb Sílvia Tortosa'. Va reunir, entre altres, les actuacions de Núria Feliu i Joan Capri, l'Esbart de Rubí, la Principal de la Bisbal, Montserrat Caballé, Tete Montoliu, Mary Santpere, Xesco Boix i l'Escolania de Montserrat.

També va participar en un debat sobre un tema que preocupava molt la societat als anys 80 i 90, l'excessiva influència dels Estats Units en la nostra manera de viure. La qüestió es va plantejar al programa El mirall, i per Tortosa, que vivia a Nord-amèrica, no era certa la idea que es tenia aquí que s'hi fa molt esport i cuiden la salut, perquè hi veia molts obesos. També parlava de les campanyes contra el tabac i a favor del reciclatge, que allà ja eren habituals

Sílvia també prenia part esporàdicament a programes en català, com quan va ser la convidada de Pere Tàpias al mític espai 'Què vol veure?'.

Sílvia Tortosa ha mort a conseqüència del càncer, i estat enterrada al cementiri de Montjuïc, al mateix lloc on reposen els seus pares, "tal com ella desitjava", segons explica la seva agència de representació.