Enlaces accesibilidad

Albert Jané, 56è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

  • Òmnium Cultural ha fet saber que Albert Jané és el 56è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
  • Lingüista, traductor i escriptor, va ser el guionista del programa Català de primera mà, que podeu veure a l'Arxiu de TVE Catalunya

Por
Albert Jané ha estat guionista a TVE Catalunya del programa Català de primera mà
Albert Jané ha estat guionista a TVE Catalunya del programa Català de primera mà

Albert Jané ha estat guardonat amb el 56è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que atorga l'entitat Òmnium Cultural. Nascut a Barcelona el 1930, va ser guionista del programa Català de primera mà de TVE Catalunya. És escriptor, lingüista i traductor i ha estat director de la revista Cavall Fort.

Català de primera mà

Jané va escriure els guions del programa Català de primera mà que es va emetre durant l'any 1982, per ajudar a millorar la parla del català i corregir errors habituals en el llenguatge, tant gramaticals com de pronúncia. I no era pas un espai de classes avorrides: oferia una breu comèdia amb actors, i després els experts ho comentaven.

Amb Jané hi prenien part Joan Triadú, Jaume Planas Pahissa i Carles Valls, com a autor dels guions dramàtics. L'assessora fonètica n'era Núria Aramon Stein. I els actors que prenien part al dramàtic, Mercè Bruquetas, Carme Sansa, Rafael Anglada i Joan Borràs. El progama comptava amb l'assessorament d'Òmnium Cultural.

Cavall Fort i Els Barrufets

El darrer guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres ha dedicat gran part de la seva vida a la promoció del català a l'àmbit infantil. Va entrar de redactor a la revista Cavall Fort el 1993, quan ja portava dos anys, i el 1979 va passar a fer-hi de director, fins al 1997. Quan Jané es posa al davant de la revista, en renova diferents càrrecs i es proposa una línia editorial que diferenciés entre el públic infantil i el juvenil.

A Jané li devem també haver pogut llegir en català Els Barrufets. Altres còmics que ha traduït són Les aventures d'en Filalici o Aquil·les Taló.

Quan el català era delicte

El lingüista Albert Jané va explicar al programa Giravolt com es feien classes de català clandestines durant els anys més durs del franquisme i amb quins problemes es van trobar. El reportatge, titulat Quan el català era delicte, l'acompanyen Triadú i Josep Tremoleda.