Enlaces accesibilidad

La Generalitat confronta l'Estat per la regulació dels lloguers

  • El govern proposa una fórmula que combini l'índex estatal i català per limitar els preus
  • La consellera Capella assegura que "continuarà treballant" per arribar a un acord

Per
L’índex de preus dels lloguers entrarà en vigor el 13 de març
L’índex de preus dels lloguers entrarà en vigor el 13 de març RTVE

El govern ha proposat una fórmula mixta per limitar el preu del lloguer a Catalunya. Davant la negativa de l'executiu estatal de crear un índex diferent per a cada comunitat autònoma, la Generalitat vol que convisquin els dos índexs, l'estatal i el català, però que sempre prevalgui el català.

Així ho ha explicat aquest dilluns la consellera de Territori, Esther Capella, després d'una reunió urgent a Madrid amb la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, arran que es fes públic l'índex estatal a diversos mitjans de comunicació.

El nou índex de preus del lloguer entrarà en vigor el 13 de març

De fet, l'índex de preus de referència del lloguer en zones tensades entrarà en funcionament el 13 de març, després de la seva publicació al BOE. El secretari d'Estat d'Habitatge, David Lucas, ha explicat que de moment, només entrarà en vigor a Catalunya perquè és l'única comunitat que ha demanat la declaració de zona tensada. 

Un topall estatal homogeni

El govern central confirma que ha creat un índex de preus del lloguer igual per a totes les comunitats autònomes, inclosa Catalunya, que ja es pot consultar. El sistema es basa en una forquilla de preus que marca el valor màxim i mínim en què es pot ofertar un immoble.

Per calcular el ventall, es tindrà en compte les característiques de l'habitatge, com ara els metres quadrats o si té ascensor. Per exemple, un pis al carrer València de Barcelona, pel qual ara es demana un lloguer de 1.600 euros, amb la regulació en vigor, podria costar màxim 900. 

Els 140 municipis catalans on s'haurà de limitar el preu del lloguer

Els 140 municipis catalans on s'haurà de limitar el preu del lloguer

Per a la Generalitat, els principals problemes de la fórmula estatal és que incorpora un ventall de preus obert, amb màxim i mínims. Segons Capella, si finalment s'aplica l'índex estatal, els preus del lloguer no baixaran a bona part dels 140 municipis catalans declarats com a "tensos". Per això, defensa l'índex català.

"El sistema estatal de referència de preus del lloguer és una mesura més del paquet que ha de servir d'element corrector davant la situació que es viu a l'àmbit de l'habitatge", ha dit aquest dimarts el secretari d'Estat David Lucas.

El secretari ha indicat que el sistema de preus estatal segueix un mètode "científic" i deriva dels acords que van propiciar la llei estatal de dret a l'habitatge. Entre els experts consultats, ha destacat, també hi ha les veus dels tècnics de la Generalitat de Catalunya.

La Generalitat batalla per la fórmula catalana

El Govern volia que l'índex català se sobreposés a l'estatal, fórmula que, segons Capella, permetria frenar els preus del lloguer i facilitar-ne una baixada. Per la Generalitat, aquesta opció és legal i robusta. "Continuaré batallant", ha avisat Capella abans de recordar que encara hi ha dies al mes de febrer per a un acord.

"Hem estat treballant fins al darrer moment per tenir un sistema d'índex que fos robust i que l'acord al qual vam arribar al mes de gener es materialitzés. Divendres el ministeri va decidir que havíem arribat al cap del carrer, però no dono mai cap batalla per perduda", ha afirmat.

Crítiques del Sindicat de Llogateres

El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha criticat el PSOE per "cedir de nou a les pressions de la patronal immobiliària" per "endarrerir" l'entrada en vigor de la regulació dels lloguers. "Li diem a tothom que no signi cap pujada de lloguer les properes setmanes", ha dit el portaveu.

"Molts llogaters rebran pressions i amenaces per signar contractes nous amb pujades que estaran prohibides d’aquí a ben poc", ha alertat Aragonès, que ha remarcat que al marge de l’índex, es prohibeixen les pujades en qualsevol cas.

"Una gran notícia" per Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona, per la seva part, ha valorat positivament l'índex estatal i calcula que unes 200 famílies llogateres se'n podran beneficiar. "Quan les administracions estan alineades a poc a poc es van veient resultats", ha dit el comissionat d'Habitatge, Joan Ramon Riera.

En la mateixa línia s'ha manifestat l'alcalde Jaume Collboni, que ha dit que l'índex aprovat pel govern Sánchez "és una gran notícia i una mesura necessària". "Aquest va ser el primer decret que vaig signar com a alcalde i volem ser la primera gran ciutat en aplicar aquest topall", ha dit en un missatge a X.