Enlaces accesibilidad

Investiguen l'estat de l'edifici esfondrat a Badalona i les causes del col·lapse

  • Valoren si s'ha d'enderrocar el bloc sencer o es poden habilitar els pisos intactes
  • El carrer continua tallat al trànsit, però el pas de vianants està pràcticament normalitzat

Per
L'Ajuntament es reuneix amb els cossos d'emergències per analitzar tots els possibles escenaris
L'Ajuntament es reuneix amb els cossos d'emergències per analitzar tots els possibles escenaris

Tècnics de l'àrea d'Urbanisme inspeccionen l'estat de l'edifici esfondrat aquest dimarts a Badalona. Valoren així com i quan podran entrar els veïns a recollir pertinences del bloc de pisos sinistrat.

S'està pendent de supervisar els edificis contigus, per la possibilitat que poguessin col·lapsar també. A més a més, es preveu que el consistori signi aquest dijous un decret d'emergència, que té per objectiu agilitzar la tramitació administrativa. 

Segon dia de dol a Badalona després de la mort de tres persones per l'esfondrament d'un edifici

El carrer continua tallat al trànsit i encara no s'han retirat els contenidors de runa, però el pas de vianants està pràcticament normalitzat. I de l'ampli desplegament dels equips d'emergències dels darrers dies, s'ha passat a un únic agent de la Guàrdia Urbana que custodia la zona.

Analitzen els possibles escenaris

Els tècnics municipals, en primer lloc, investiguen si s'ha d'enderrocar el bloc de pisos o si es poden habilitar els pisos intactes. De cada replà, hi ha una o dues portes afectades, de les quatre en total per planta.

Tècnics d'urbanisme examinen l'estat de l'edifici esfondrat a Badalona

Ara la responsabilitat és del consistori, que ha d'analitzar tots els possibles escenaris. Les conclusions es traslladaran pròximament als veïns en una trobada que inicialment estava prevista per a aquest dijous al matí, però que s'ha hagut de posposar.

Què passarà amb els habitatges?

L'accés a l'immoble és una de les principals preocupacions dels afectats durant els primers dies posteriors al sinistre. A hores d'ara, hi ha dues famílies reallotjades per l'Ajuntament; mentre que la resta es troba vivint a cases de familiars.

També els veïns dels edificis contigus, dels blocs número 7 i número 11, es troben en una situació d'angoixa per un possible col·lapse, ja que són de la mateixa constructora. De fet, hi ha pisos on han sortit esquerdes importants després de l'esfondrament. Tot i això, ara per ara cap cos de seguretat ha recomanat evacuar més edificis.

Alguns afectats, ja van poder recollir les seves pertinences dimecres a la tarda en companyia de bombers. D'altres, allà on la zona es mantenia en bones condicions, fins i tot van poder instal·lar-se a casa.

Mancances en l'estructura

Segons alerta l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, les causes podrien estar relacionades amb elements constructius. En concret, de materials de baixa qualitat o la falta d'equipaments a la teulada.

D'altra banda, ha explicat que el bloc de pisos va passar la inspecció tècnica fa un mes, i per tant sembla que hi havia unes condicions d’habitabilitat “molt acceptables”. A l’Ajuntament no li consta cap expedient urbanístic per obres il·legals.

Pendents d'un decret d'emergència

Aquest dijous està previst que l'Ajuntament de Badalona signi un decret d'emergència amb la intenció d'agilitzar tota tramitació administrativa relacionada amb el sinistre.

Entre les mesures que es preveuen hi ha l'assessorament legal als afectats, perquè puguin negociar amb garanties amb les respectives companyies d'assegurances.