Enlaces accesibilidad

Llum BCN 2024: Poblenou viu tres dies d'arts luminíques

  • L'entorn, les preocupacions mediambientals i l'impacte de les noves tecnologies, protagonistes d'aquesta 13a edició
  • Consulta el mapa dels espais del festival on es fan les 40 propostes artístiques

Per
El festival incorpora per primer cop el vestíbul del TNC i equilibra el nombre d'artistes nacionals i internacionals
El festival incorpora per primer cop el vestíbul del TNC i equilibra el nombre d'artistes nacionals i internacionals

Torna el cap de setmana més lumínic de l'any a Poblenou amb el Festival Llum BCN 2024; unes nits màgiques amb 40 propostes artístiques, on els eixos principals són l'entorn, el medi ambient i l'impacte de les noves tecnologies.

Diversos punts de la capital catalana, en especial els voltants de la plaça de Glòries i el barri de Poblenou, s'il·luminaran en una edició que inclou peces d'artistes nacionals i internacionals i també els treballs d’alumnes de disset escoles de disseny i il·luminació de Barcelona.

A més a més, el col·lectiu britànic UVA, Antoni Arola, Elisa Storelli, Jou Serra, Anna Ridler, Alba G Corral, Gijs Coenen o Sofía Montenegro mostraran els seus treballs en un pol d'atracció d'activitat cultural i d'espectacles lluminosos d'alta qualitat en què s’ha volgut donar major visibilitat a l’obra d’artistes dones.

Novetats d'enguany

'Patrons i reconeixement. Una composició en tres parts' és una de les propostes més destacades. És una exposició temporal, que es podrà visitar al Disseny Hub Barcelona (DHUB) fins al 17 de març. Es compon de tres instal·lacions més petites i promet submergir als visitants en un fascinant joc de llums i formes. A més a més, està patrocinada per l'Integrated Systems Europe (ISE), el saló audiovisual més gran del món, que tot just s'ha celebrat aquesta setmana a Barcelona.

Patterns and Recognitions. Una composició en tres parts de United Visual Artists

També destaquen:

  • 'Mira el Sol': al Mirador de la Torre Glòries, que es transforma en un enorme rellotge de sol. L'espectacle il·lumina als espectadors i mostra l'hora del planeta Mart utilitzant dades en temps real, manifestant així el pas del temps en el planeta vermell.
  • 'Canopée': un espai misteriós dins el vestíbul del Teatre Nacional de Catalunya destinat a submergir al públic en les profunditats del bosc i connectar-lo amb els seus sentits. Utilitza la llum com a vehicle entre la naturalesa i l'inconscient.
  • 'Behind the Walls': Un mapa sensorial que porta a l'exploració tàctil de la superfície urbana, situada a la Casa de les Lletres. Pren la forma d'unes mans colossals que entren, surten i acaricien amb suavitat la superfície de les façanes.
  • 'Being Giants': Un mural interactiu a la façana del Disseny Hub Barcelona amb l'objectiu de celebrar la imaginació. Els rostres dels transeünts es transmeten en directe per a convertir-se en dibuixos fugaços i monumentals.

Tots els punts, tal com ha assenyalat la directora artística Maria Güell, "són apropiacions i transformacions de l'espai" que faran que les instal·lacions siguin participatives. De fet, ha explicat que en espais com el DHUB l'espectador forma part de l'espectacle.

3 itineraris per veure les llums

L'organització proposa 3 rutes per seguir el màxim els espectacles de llums i adaptar-ho als gustos de la ciutadania.

Punts on es troben les instal·lacions de llum del Poblenou

  • Itinerari blau

Se centra en la zona entorn del DHUB i l'avinguda de la Meridiana. Aquesta acull creacions de grans artistes com Jou Serra (L’Auditori), Antoni Arola (TNC), TAKK (Mercat dels Encants) i els alumnes de l'Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya o l’Escola Massana.

A l'altre costat de la Meridiana, en el solar Tànger, hi ha tres escoles en un mateix espai (ESDAP Campus Deià i Campus Llotja i IED Barcelona) i una instal·lació que parla sobre talent jove en el Yamaha Light Meeting Point, davant de la Torre de Glòries.

  • Itinerari lila

Inclou les instal·lacions d'artistes i escoles situades prop del MediaTIC (on es troben els Jardins de Ca l'Aranyó, Museu Can Framis, Universitat Pompeu Fabra) i el parc del Centre del Poblenou.

Es poden veure les propostes lumíniques del col·lectiu britànic UVA, Antoni Arola, Elisa Storelli, Jou Serra, Anna Ridler, Alba G Corral, Gijs Coenen o Sofía Montenegrod'Anna Ridler, Joris Strijbos & Nycki Assman i Josep Poblet, o de Sofía Montenegro, molt a prop de la zona també. A més a més, hi ha diferents centres docents com EINA, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de La Salle o BAU.

  • Itinerari taronja

La tercera ruta s'endinsa a Poblenou, seguint l'eix del carrer de Pamplona en direcció a la mar i, en paral·lel, recorrent el carrer de Pujades entre Bogatell i Llacuna. Es tracta d'instal·lacions d'artistes locals del barri que organitzen l'associació Poblenou Urban District.

Es poden trobar les obres d'artistes multidisciplinaris, la secció OFF Llum, com Agustina Palazzo, Mario García o Beat Em Lab.

Una edició d'autors joves

Güell s'ha congratulat per una edició amb peces d'autors "molt joves" que, a més a més, es troben molt equilibrades entre artistes nacionals i internacionals, tot i que la distribució en l'espai els separa. "L'eix de la Meridiana és molt nacional i, en canvi, a la part del Poblenou i Can Framis hi ha més presència internacional", ha asseverat.

D'altra banda, el festival destaca també la gran participació de dones artistes, aconseguint així una balança de paritat.

La Casa Batlló

En el marc de les activitats del Llum BCN 2024, la Casa Batlló de Barcelona va fer el primer espectacle audiovisual amb un mapping a la façana que va acollir centenars de visitants. Una proposta inspirada en la natura de l'artista digital Sofia Crespo, que porta per títol 'Structures of being' i busca dialogar amb l'obra d'Antoni Gaudí a través de diferents textures, éssers i fenòmens naturals.

Horari i accés

Es podrà visitar fins diumenge 4 de febrer de 18.30 a 23.30 hores el divendres i el dissabte, tancant mitja hora abans el diumenge. Per a afavorir la mobilitat sostenible i l'accessibilitat a les diferents actuacions del festival, les instal·lacions de l'esdeveniment estan situades a moltes de les parades de l'L4 de Tram.