Enlaces accesibilidad
Investidura

La negociació entre PSOE i Junts continua encallada

  • La investidura de Pedro Sánchez depèn del 'sí' de Junts i PNB, un cop la militància socialista i d'ERC han avalat els acords amb Sumar
  • Al PSOE són optimistes, tot i que admeten que les converses amb els de Puigdemont no van tan ràpid com els agradaria

Per
Reunió de la cúpula de Junts per Catalunya a Brussel·les
Reunió de la cúpula de Junts per Catalunya a Brussel·les

El PSOE i Junts mantenen obertes diverses vies de contacte per reconduir la negociació de la investidura, després dels obstacles que divendres van impedir a les dues formacions avançar cap a un acord que permeti la investidura del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez. La discreció és la tònica dominant i tant fonts socialistes com dels juntaires es limiten a dir que "no hi ha acord encara", tot admetent que les negociacions es van complicar molt divendres i van allunyar la possibilitat d'una entesa a curt termini.

El focus torna a estar posat a Bèlgica, on des d'aquest diumenge hi tornen a ser el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el cap de files de la formació al Parlament, Albert Batet.

La cúpula de Junts torna a reunir-se a Brussel·les

Carles Puigdemont, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, i el mateix Turull, es van reunir divendres durant dues hores i mitja amb el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán. La trobada va acabar sense entesa, i tot i que les dues parts van seguir intercanviant-se documents al llarg del dia, la possibilitat d'un acord imminent es va anar refredant. La cúpula de Junts havia estat estudiant el dia abans la proposta dels socialistes. Després d'una reunió de gairebé sis hores, la direcció no va donar el vistiplau al pacte.

El cap de setmana ha servit per refredar els ànims i reprendre els contactes amb l'objectiu de redreçar les negociacions. Divendres es va entrar en una situació de compàs d'espera en constatar que els dos partits mantenien discrepàncies sobre l'abast de l'amnistia i el redactat, començant per l'exposició de motius.

Des de Junts deixen clar que Puigdemont, que és qui pilota les converses, no està disposat a cedir en determinades qüestions, entre les quals el fet que l'amnistia no contempli certs noms, com ara el del seu advocat Gonzalo Boye o el de l'expresidenta del Parlament i presidenta de Junts Laura Borràs, condemnada a 4 anys i mig de presó per fraccionar contractes quan era la màxima responsable de la Institució de les Lletres Catalanes.

Les mateixes fonts apunten que el partit ha posat sobre la taula "més exigències" per marcar diferències respecte del text d'amnistia pactat entre el PSOE i ERC. En aquesta línia, consideren imprescindible que la figura d'un "mediador internacional" vagi més enllà així del verificador acordat entre socialistes i republicans, i que el seguiment dels pactes s'encarregui a una taula de partits i no pas es deixi en mans de la taula de negociació entre governs.

El termini per negociar s'esgota i ja només hi ha 3 setmanes de marge per convocar el ple d'investidura. La intenció del PSOE era poder-lo fer durant els pròxims dies, entre el 7 i el 10 de novembre, però ara mateix no hi ha un calendari clar. Per aquest motiu, la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ja ha registrat una petició a la Mesa perquè l'eventual ple d'investidura es pugui celebrar qualsevol dia fins al 27 de novembre. Si aquell dia no s'ha produït una investidura, es convocaran automàticament noves eleccions per al 14 de gener.

L'aval de les bases

A l'espera que les negociacions amb Junts, i també el PNB, fructifiquin, el PSOE ja té lligat el suport de Sumar (31 escons), d'Esquerra Republicana (7 escons), de Bildu (6 escons) i del Bloc Nacionalista Gallec (1 escó). Amb 166 diputats, Sánchez té a tocar la investidura, però n'hi falten com a mínim 10 per assolir la majoria absoluta, que està en 176 diputats. I és aquí on entren en joc els diputats decisius del PNB (5 escons) i, sobretot, de Junts per Catalunya (7 escons), amb qui encara negocia sabent, això sí, que compta amb l'aval de la militància socialista per tancar un acord amb nacionalistes bascos i independentistes catalans.

Tant les bases del PSOE com les del PSC han avalat el pacte amb Sumar i altres partits que s'havia sotmès a consulta fins aquest cap de setmana. A la pregunta "Aproves l'acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d'altres formacions polítiques per assolir la majoria necessària?", hi han respost favorablement el 85,4% de participants del PSC i el 87% del PSOE. El percentatge d'afiliats que han rebutjat la negociació conduïda per la cúpula socialista també ha estat força similar: 11,93% en el cas del PSOE, i un 12,2% en el cas del PSC. La participació ha oscil·lat entre el 61,6% (PSC) i el 63,4% (PSOE).

D'altra banda, la militància d'Esquerra Republicana va avalar també divendres el pacte amb el PSOE amb un 89% dels vots a favor d'aquesta opció. La pregunta que ERC plantejava era: "Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura de Pedro Sánchez a canvi de la llei d'amnistia, la segona fase de la resolució del conflicte polític per abordar el referèndum, el traspàs integral de Rodalies, compromisos econòmics i propostes per reduir el dèficit fiscal?". Només un 9% ho va rebutjar i un 2% va votar en blanc. En total, van participar a la consulta el 43,61% dels afiliats amb dret a vot.

El pacte del PSOE amb Esquerra inclou l'aprovació d'una llei d'amnistia, obrir la "fase resolutiva" del conflicte polític, el traspàs integral de Rodalies i avenços econòmics i socials. L'acord el van segellar dijous el president de la formació, Oriol Junqueras, i Félix Bolaños, membre de la Comissió Executiva Federal i de la Comissió negociadora del PSOE.

Qui també ha decidit sotmetre a la consideració de les bases els acords per investir Pedro Sánchez és Catalunya en Comú. La consulta estarà activa fins aquest dilluns a les dotze de la nit i inclou l'acord entre Sumar-ECP i PSOE i la resta de suports necessaris per a la investidura. La pregunta concreta és: "Estàs d'acord que els comuns participin en la formació de govern a l'Estat a partir de l'acord presentat amb el PSOE i en reunir els suports necessaris per a la investidura?". Els resultats es donaran a conèixer el dimarts dia 7 de novembre.