Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya del 12 de juny de 2023 | Pere Aragonès remodela el Govern de la Generalitat

  • Junts s'afegeix al cordó sanitari d'ERC, la CUP i el PSC per evitar que l'extrema dreta independentista governi a Ripoll
  • Comença el primer torn de reg per garantir la supervivència dels arbres al canal d'Urgell
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pere Aragonès a la Generalitat - Actualitat avui a Catalunya
Pere Aragonès compareix per explicar la remodelació del Govern

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la remodelació del Govern de la Generalitat. David Mascort, Ester Capella i Anna Simó substitueixen Teresa Jordà a Acció Climàtica, Juli Fernàndez a Terrtori i Josep Gonzàlez-Cambray a Educació.

Encara en clau política, el president del Grup Parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, veu "perillós" que la recentment nomenada Anna Erra sigui presidenta del Parlament i la descriu com "radical extremista". A pocs dies perquè es materialitzin els nous consistoris fruit dels resultats del 28M, Junts ha anunciat que se suma al cordó sanitari per evitar que Aliança Catalana aconsegueixi l'alcaldia de Ripoll.

El primer torn de reg per garantir la supervivència d'arbres fruiters a l'àmbit del canal d'Urgell ha començat aquest dilluns. De l'àmbit judicial destaca que l'Audiència de Barcelona ha confirmat la presó provisional de Dani Alves després de rebutjar els arguments d'arrelament de l'exjugador del Barça.

Resum notícies a Catalunya: 12 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:50

    Mor un noi de 25 anys després de caure amb un patinet elèctric al districte barceloní de Sant Martí

     

     

    Un noi de 25 anys va morir dissabte a l'hospital després que divendres hagués caigut amb un patinet elèctric quan circulava a l'altura del número 924 de la Gran Via de les Corts Catalanes, al districte de Sant Martí, segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona. El consistori indica que cap altre vehicle ni vianant es van veure implicats en el sinistre. La caiguda va tenir lloc poc després de les nou de la nit i el jove va resultar ferit greu. Una unitat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) el va traslladar a un centre hospitalari, on va morir hores després. Aquesta és la desena víctima mortal per accident de trànsit a la ciutat de Barcelona aquest any.

  • 18:13

    Veïns de l'Eixample de Barcelona tallen el carrer Aragó per denunciar la "situació crítica" que es viu a la zona

     

     

    Veïns de l'Eixample de Barcelona han tallat el carrer Aragó per denunciar la "situació crítica" que s'hi viu i han exigit que passi "d'autopista a espai de vida". Durant el tall s'ha presentat, precisament, un manifest que sota aquest lema demana al pròxim govern municipal que entomi "amb ambició" la reforma d'una via "que fractura diversos barris" de la ciutat i que ha tingut el cotxe com a "protagonista" els darrers 60 anys. Els veïns, agrupats en el col·lectiu Eixample respira, demanen que l'automòbil passi a ser un "actor secundari". Afirmen que els contaminants dels vehicles "causen problemes respiratoris, cardiovasculars i fins i tot càncer" i que el soroll provoca "problemes psicològics".

  • 18:06

    El dispositiu d'atenció a temporers a Lleida preveu una cinquantena d'allotjaments la primera nit

     

    El projecte d'atenció a les persones temporeres per a la campanya agrària ha iniciat aquest dilluns l'activitat al pavelló 3 de Fira de Lleida, amb la previsió d'atendre una cinquantena de persones. La Paeria té en marxa el dispositiu, que a més de la pernoctació, ofereix serveis com les dutxes, dos àpats, consigna i autobugaderia. El pavelló disposa de 122 places i obre de les 18h a les 8h. En aquest mateix punt s'ubica l'Oficina Única d'Atenció, que informa els usuaris dels serveis i facilita l'acreditació necessària per al seu ús. També es presta assessorament jurídic, mediació intercultural i suport sindical.

  • 17:04

    La fundació Vicky Bernadet demana més formació per detectar els abusos a menors

     

    La fundació Vicki Bernadet demana més formació per detectar i frenar els abusos a menors. "La prevenció ha de ser curricular", ha reivindicat la presidenta de l’entitat, Vicki Bernadet, en una compareixença al Parlament. Davant els grups, l’entitat ha exigit unes institucions públiques "estables" i amb professionals "molt formats", un perfil que asseguren que els costa de trobar. "Necessitem fer entendre que treballar amb infància demana una responsabilitat extra: cura i protecció", ha assegurat al seu torn la psicòloga Pilar Polo. A banda, l’entitat ha alertat de la quantitat de casos d’abús entre menors i ha reclamat un protocol diferent per aquests. Així mateix, Bernadet ha demanat acabar amb la prescripció dels casos.

  • 16:30

    Recta final per formar govern als ajuntaments catalans

     

    Aquest dissabte 17 de juny es constitueixen els ajuntaments després dels resultats de les eleccions del 28 de maig. En aquestes dues darreres setmanes, els grups han anat tancant pactes, però algunes alcaldies estan encara a l'aire. Les quatre grans capitals de demarcació (Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona) canviaran de color polític a partir del pròxim dissabte.

  • 16:20

    Aragonès encarrega als nous consellers "cristal·litzar totes les transformacions" impulsades


    Els nous consellers d'Educació, Acció Climàtica i Territori han promès aquesta tarda el seu càrrec al Palau de la Generalitat. El president català els ha encarregat "cristal·litzar totes les transformacions" impulsades pel Govern l'any i mig que queda fins a esgotar la legislatura, el febrer de 2025. Anna Simó, David Mascort i Ester Capella han substituït respectivament Josep Gonzàlez Cambray, Juli Fernàndez i Teresa Jordà.

  • 13:55

    Junts se suma al pacte per evitar que Aliança Catalana governi a Ripoll

     

     

    Junts per Catalunya ha decidit sumar-se a l'acord entre ERC, la CUP i el PSC per evitar que el partit d'extrema dreta independentista Aliança Catalunya aconsegueixi el govern municipal de Ripoll el pròxim 17 de juny.  El partit liderat per Sílvia Orriols va guanyar les eleccions del 28 de maig i va obtenir 6 regidors. Junts va perdre 5 regidors i s'ha quedat amb 3, els mateixos que ERC, i un més que el PSC (2) i la CUP (2).

  • 13:34

    Manifestació dels docents interins a Barcelona

     

    La Plataforma d'Interines Docents de Catalunya (PINDOC) ha convocat una marxa que ha començat a les 11h a plaça d'Urquinaona i s'ha desplaçat fins a plaça Sant Jaume. Els docents també han iniciat una vaga des d'avui i fins a finals d'aquest curs escolar per expressar el seu malestar contra el que consideren els "despropòsits de gestió constants" del departament d'Educació.

  • 13:01

    L'Aeroport de Barcelona-El Prat aconsegueix 4,48 milions de passatgers al maig, un 17,2% més



    L'Aeroport de Barcelona-El Prat va incrementar en un 17,2% interanual els passatgers al maig, fins a 4,48 milions de persones.
    En el conjunt dels cinc primers mesos de l'any, l'aeròdrom ha sumat 18,65 milions d'usuaris, un 35,9% més que en el mateix període de 2022. Els vols internacionals al maig van acumular 3,24 milions de passatgers, un 19% més que un any abans, mentre que els nacionals van tenir 1,23 milions, un 12,8% més.



    Pel que fa a la resta d'aeroports catalans, el de Girona-Costa Brava va registrar aquest maig 122.918 passatgers, un 24,1% menys respecte al mateix mes de 2022. L'Aeroport de Reus, per part seva, va tancar maig amb 138.170 passatgers, un 13,8% més que un any enrere. Finalment, l'Aeroport de Sabadell  va registrar 536 passatgers, un 19,8% menys que al maig de 2022.

  • 12:37

    L'Audiència de Barcelona torna a denegar la llibertat provisional a Dani Alves.

     

     

    La defensa del jugador va fer un nou intent per revocar la presó preventiva al·legant arrelament a Espanya. En una vista celebrada divendres, va aportar al Tribunal l'empadronament dels seus dos fills a Barcelona i la seva matriculació escolar. Els magistrats diuen que no els convencen els seus arguments. Creuen que aquesta documentació no evidencia un projecte de vida a Espanya i que sembla tramitada expressament per argumentar el suposat arrelament, entre altres coses perquè aquests documents es van expedir pràcticament el mateix dia que l'Audiència de Barcelona li va denegar la llibertat la primera vegada. La sala torna a rebutjar el seu recurs i opta així per mantenir a Dani Alves a presó, a l'espera de judici.

  • 12:28

    Comença el primer torn de reg per garantir la supervivència dels arbres al canal d'Urgell

     

     

    A mesura que s'ha començat a subministrar aigua pel canal principal en els seus diferents trams, els pagesos han pogut començar a regar les finques i també omplen basses per emmagatzemar aigua i disposar-ne per les pròximes setmanes. La previsió és que en 10 dies s'acabi aquest reg de supervivència i n'hi hagi un segon d'aquí a un mes. Francesc Berenguer, pagès de Miralcamp (Pla d'Urgell), ha celebrat l'arribada de l'aigua després de prop de 2 mesos sense poder regar tot i que hauria preferit esperar una o dues setmanes perquè els darrers dies ja ha plogut.

  • 12:00

    El PP situa a l'exportaveu de Cs, Nacho Martín, al capdavant de llista per Barcelona per al 23J



    El PP ha designat Nacho Martín Blanco per encapçalar la llista al Congrés per Barcelona per a les eleccions generals del 23 de juliol, segons han confirmat a RTVE fonts de la direcció del partit. Cinc dies després que Martín Blanco, que era membre també del Comitè Executiu Nacional de Ciutadans, anunciés que abandonava el partit, el PP ha apostat per la seva candidatura per a liderar la llista de Barcelona, atès que la diputada Cayetana Álvarez de Toledo anirà en la llista per Madrid al Congrés. Martín Blanco va anunciar dijous passat que abandonava la formació liberal i va expressar el seu "pessimisme" sobre el futur del partit després dels mals resultats de les últimes eleccions municipals, en les quals van obtenir 10 regidors en tota la comunitat i es van quedar fora de l'Ajuntament de Barcelona.

  • 12:06

    La compravenda d'habitatges a Catalunya cau un 13,1% interanual a l'abril

     

     

    La compravenda d'habitatges va caure un 13,1% a Catalunya a l'abril en comparació amb el mateix mes de l'any passat, fins a les 6.947 operacions, segons les dades provisionals de l'Estadística de Transmissions de Drets de la Propietat de l'Institut Nacional d'Estadística. Tot i la caiguda interanual, suposa la segona millor xifra en aquest mes des del 2008, tan sols per darrere de les 7.992 compravendes de fa un any.

  • 11:31

    L'operatiu contra els 'Casuals' acaba amb 28 detinguts

     

    L'operatiu contra els Casuals, la facció més violenta dels Boixos Nois, ha finalitzat amb 28 detinguts per dos delictes d'homicidi, segrest, tràfic de marihuana, amenaces, lesions, extorsió, desordres públics en l'àmbit de l'esport i pertinença a organització criminal. D'aquests, dotze han ingressat a presó. A més, un dels arrestats ja es trobava en un centre penitenciari complint condemna. La resta ha quedat en llibertat amb càrrecs i sis amb mesures de no apropament a estadis de futbol. 

  • 10:30

    Pere Aragonès defensa la remodelació del Govern de cara a la segona part de la legislatura

     

    El president de la Generalitat ha comparegut al Palau de la Generalitat per anunciar la remodelació del seu Govern "per afrontar la segona part de la legislatura amb energia renovada". El retorn de la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, a Madrid com a número 2 de Gabriel Rufiàn en la llista republicana de cara al 23-J ha precipitat els canvis. Jordà serà substituïda per David Mascort, que fins ara era el secretari general d'Agricultura. Pel que fa a Educació, Aragonès s'ha mostrat confiat que Anna Simò consolidarà els canvis encetats per Gonzàlez-Cambray, però a través d'un "treball compartit amb la comunitat educativa". Sobre la marxa de Juli Fernàndez de Territori, el president català ha confirmat que "ha estat una decisió consensuada entre tots dos". 

  • 10:09

    Carlos Carrizosa qualifica de "radical extremista" Anna Erra

     

     

    El president del Grup Parlamentari de CiutadansCarlos Carrizosa, veu "perillós" que la recentment nomenada Anna Erra sigui presidenta del Parlament. Carrizosa la descriu com "radical extremista". 

    En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, el president del grup parlamentari de Ciutadans comparteix la decisió de no concórrer a les generals. Dona llibertat de vot als seus electors i diu que la raó de ser del seu partit ara són les eleccions catalanes i europees. 

  • 10:00

    Catalunya serà Regió Mundial de la Gastronomia en 2025

     

     

    La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l'educació per la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. La presidenta del IGCAT, Diane Dodd, ha afirmat que la institució que presideix ha quedat "impressionada" amb el Compromís Nacional per un Turisme Responsable, l'Estratègia de Turisme Enogastronómico de Catalunya 2022-2027 i el Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya 2021-2026.

  • 9:31

    Pere Aragonès remodela el Govern

     

    El president català, Pere Aragonès, anunciarà aquest matí una remodelació del seu govern, que afectarà tres conselleries, amb la sortida de Teresa Jordà (Acció Climàtica), Juli Fernàndez (Territori) i Josep Gonzàlez-Cambray (Educació), que seran rellevats per David Mascort, Ester Capella i Anna Simó, respectivament. Un dels canvis, el de Teresa Jordà, era obligat: aquest cap de setmana, la direcció d'ERC va anunciar que concorrerà a les eleccions del 23 de juliol amb un tàndem format per Gabriel Rufián, actual portaveu dels republicans en el Congrés, i la fins ara consellera d'Acció Climàtica, que, per tant, ha de ser substituïda.