Enlaces accesibilidad
Com ha estat la primavera?

La ratxa de ruixats no ens lliuren d'una primavera molt seca i càlida

  • La primavera més càlida en alguns observatoris, també als centenaris del Fabra i l'Ebre. En 111 anys, ha estat la primavera més seca a Lleida
  • Ratxa de ruixats 25 dies a l'Alt Pirineu i només de 5 a Ponent on dilluns van caure 10/40 mm, el dia més plujós des de setembre 2022

Per

Ratxa de ruixats a Catalunya entre l'1 de maig i el 5 de juny de 2023

Anem coneixent més dades de rècord que ens ha deixat aquesta primavera. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, març, abril i maig, per tant, la primavera meteorològica d’eguany ha estat excepcionalment càlida a bona part de Catalunya, sobretot a l’interior i al sud.

En diversos observatoris com Figueres, Girona, Flix, Tàrrega, Caldes de Montbui, Igualada o Artés han viscut la primavera més càlida, almenys dels últims 70 anys.

Encara és més rellevant que diversos observatoris centenaris han registrat rècord de temperatura mitjana a la primavera amb 16,1 ºC a l’Ebre i 18,7 ºC al Fabra de Barcelona.

 Anomalia de temperatura a la primavera 2023 (ºC)

Calor i manca de pluja generalitzat en el territori, sobretot en trams de la costa, però sobretot de Ponent. A la ciutat de Lleida només han caigut menys de 7 litres en 3 mesos i ha estat la primavera més seca dels darrers 111 anys. Al Pont de Suert també ha estat la primavera menys plujosa, almenys des de 1950.

 Anomalia de precipitació a la primavera 2023 (mm)

Ratxa ruixats irregulars

Ara bé, des de l’1 de maig s’ha iniciat una ratxa de ruixats que en alguns punts de l’Alt Pirineu supera els 25 dies. Això vol dir que ha plogut almenys 1 litre durant 25 jornades. Altres zones del Pirineu, Prepirineu i nord-est arriben als 15/20 dies de pluja, i en algunes capçaleres porten dues setmanes on hi plou cada dia. En canvi, zones de Ponent, de la vall de l’Ebre i de la costa on només hi ha plogut uns 5 dies o menys.

 Ratxa de ruixats a Catalunya entre l'1 de maig i el 5 de juny de 2023