Enlaces accesibilidad
L'Entrevista

Jaume Guardiola: "Hi ha un inequívoc estancament respecte a Europa"

  • El president del Cercle d'Economia reclama consens polític per reactivar l'economia que "està estancada" respecte d'Europa
  • Guardiola reclama a la Generalitat que lideri l'ampliació de l'aeroport del Prat

Per
Cafè d'idees - Jaume Guardiola: "Hi ha un inequívoc estancament respecte a Europa"

El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, reclama consens polític per reactivar l'economia tant espanyola com catalana que, assenyala, "està estancada" respecte d'Europa quan s'agafa perspectiva.

Guardiola defensa que una mirada a llarg termini mostra "un inequívoc estancament d'Espanya i Catalunya respecte a Europa: "Són anys d'estancament".

Guardiola nega que hagin volgut entrar en campanya amb la nota d'opinió de l'entitat i reclama "consens" per arribar a grans acords: "Ho han de fer els grans partits, amb els pressupostos ha funcionat, s'han trencat els blocs, la polarització és un gran enemic, cal cedir per l'acord".

Espanya i Catalunya s'endarrereixen respecte a Europa

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Guardiola diu que amb l'entrada de l'Euro, el 'boom' immobiliari i "una crisi darrera l'altre" s'han fet polítiques a curt termini que no han fet variar la tendència general d'estancament: "Espanya i Catalunya s'estan endarrerint respecte a Europa i Europa té un problema geoestratègic important, volem ser un actor global o ens quedarem com una cosa amb poca influència?".

El president del Cercle d'Economia reclama reformes que millorin la productivitat, que assenyala com a causes de l'estancament, amb canvis a l'educació i reformes de l'administració i qualifica de positiu que Europa controli el deute públic espanyol.

Guardiola: "Tothom coincideix que calen més vols intercontinentals"

Guardiola demana a la Generalitat liderar l'ampliació de l'aeroport del Prat perquè "és imprescindible per la ciutat que volem": "Diem que li correspon al govern de la Generalitat, el comandament a l'hora de dissenyar la manera de fer-ho. Amb una certa urgència per no perdre temps".

L'empresari diu que hi ha consens general que calen més vols intercontinentals amb les zones de més creixement del món com el sud-est asiàtic i que serà una oportunitat per recuperar el Baix Llobregat: "Algú pot pensar que el Baix Llobregat està ben cuidat i no és cert. L'aeroport és l'oportunitat per redreçar-ho".

Guardiola reclama una estratègia pública d'habitatge

Guardiola considera que l’habitatge "és un problema central del país". El vincle intergeneracional s’està corcant, l’excés de deute. I considera que "passar la pilota a les generacions que venen, els preus salaris, la inaccessibilitat... té efectes a la natalitat".

El president del Cercle d'Economía demana una estratègia pública per a construir habitatges de lloguer assequibles i considera que la manca d'oferta, és la causa de l'augment de preus: "La restricció del 30% de promocions per a vivenda social no ha funcionat".

Guardiola qualifica de "ridícul" dir Barcelona és decadent

El president del Cercle d'Economia reclama crear les condicions perquè tornin les empreses que van marxar amb el 'procés', si bé considera que serà difícil en alguns casos i ho minimitza: "Tampoc van ser tantes i la majoria han mantingut l'activitat principal a Catalunya".

Guardiola diu que les dades d'instal·lació de Hub internacional d'empreses a Barcelona ha arribat en poc temps a un centenar i que la ciutat de Barcelona atrau talent internacional: "Barcelona està en una transformació de l'economia cap al món digital, les ciències de la salut, la reindustrialització. És ridícul dir que és decadent".

Guardiola defensa la figura dels empresaris dels qui diu, "estan sempre sota sospita" i reclama modificar la visió a les escoles on els emprenedors són ben valorats: "Al començament són emprenedors, però els empresaris són emprenedors amb èxit".