Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Maixabel Lasa: "És dramàtic que utilitzin les víctimes. Que ens deixin en pau"

  • L'exdirectora de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme reivindica que ETA "no existeix", tampoc a les institucions
  • Lasa: "Hauria preferit que les set persones condemnades per delictes de sang a les llistes de Bildu no hi fossin"

Per
Cafè d'idees - Maixabel Lasa: "És dramàtic que utilitzin les víctimes. Que ens deixin en pau"

L'exdirectora de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme i vídua de Juan María Jáuregui, Maixabel Lasa, lamenta l'ús de les víctimes d'ETA per obtenir rèdits polítics: "Troben a faltar la seva presència per a rèdit electoral. Em sembla dramàtic que utilitzin les víctimes. Que ens deixin en pau".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Lasa acusa el PP de necessitar electoralment la banda terrorista i anima a conèixer les llistes tant de populars com de socialistes en les quals, diu, també hi ha condemnats com a les de Bildu.

Lasa: "M'hauria agradat que no hi fossin, no és el moment"

Així i tot, Maixabel Lasa ha volgut matisar i diferenciar entre els etarres que han reconegut els fets i els que no: "No és el mateix que surti de la presó pensant que és un heroi". En aquest sentit, Lasa celebra la decisió "encertada" dels set candidats condemnats d'ETA per delictes de sang de renunciar al càrrec de regidors en cas de sortir escollits: "M'hauria agradat que no hi fossin, no és el moment".

La vídua de Juan María Jáuregui valora com a positiu que els exmembres d'ETA participin en les llistes electorals "perquè és millor que el que feien abans, matar, per exemple" i considera que legalment poden ser candidats "si no ja ho hauria dit la Junta Electoral".

Reclama una visió ètica

Lasa assenyala que des del punt de vista moral i ètic caldria primer un reconeixement de què van fer: "M'agrada més el que surt de la presó pensant que va ser una barbaritat. És la línia ètica que cal valorar".

Lasa: "ETA no existeix, ja no hi és"

L'exdirectora de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme afirma que ETA "no existeix, ja no hi és" i recorda que gent que en formava part és ara a Bildu: "Som conscients d'això i hi ha gent que diu que ETA està aquí, i això no és així. Fa l'efecte que ens utilitzen a les víctimes per un rèdit electorals".

Lasa creu que el ressò dels atemptats de Madrid de l'11M perdura per la "insistència que va ser ETA".