Enlaces accesibilidad
La gran nevada de 2010

13 anys d'una nevada històrica a Catalunya

  • Fins ara és la nevada més important del segle XXI amb gruixos de 20 cm al litoral i 70 cm a l'interior
  • Després de la tempesta de neu i del fort temporal de mar, el fred va ser extrem

Per

Imatge de satèl·lit, l'endemà de la nevada molt extensa a Catalunya

Era un dilluns. Aquell 8 de març va ser extraordinari des del punt de vista de la meteorologia. La neu va arribar a nivell de mar a partir del migdia i es van acumular gruixos de més de mig metre de neu al prelitoral, sobretot de Girona.

La nevada més important de l'actual segle

La gran nevada de 2010 va ser una de les més destacables de les últimes dècades a Catalunya, tant per extensió i intensitat, com pels efectes que va comportar. A Barcelona no es veia nevar amb la mateixa intensitat des de 1986. El temporal va provocar problemes en la xarxa viària, gran part de Catalunya va quedar col·lapsada i es va haver de suspendre el transport per carretera amb França.

11 anys de la gran nevada de 2010

Gruixos de 20 cm al litoral i 70 cm al prelitoral

La situació meteorològica d'aquell 8 de març va estar marcada per la formació d'una pertorbació sobre el mediterrani que va injectar-nos aire molt fred i humit. Entre la matinada i el matí, la neu va aparèixer per damunt dels 300 metres. Al migdia la neu va afectar a totes les cotes. Les comarques gironines i barcelonines, i les de l'est de Lleida i nord de Tarragona van ser les que més neu van rebre. A la ciutat de Barcelona es van acumular gruixos d'entre 2 i 3 cm al centre, uns 10 a la part alta, i fins a 20 cm a l'Observatori Fabra. Al Pirineu Oriental i al prelitoral de Barcelona i Girona es va acumular més de mig metre de neu. Destaquem els 50 cm a Vacarisses, 54 a Olot, 60 a Rupit, 65 a Sant Hilari Sacalm, 70 a Viladrau o 75 cm a Espinavell.

L'Informatiu de RTVE Catalunya, el dia de la gran nevada

L'informatiu: Nevada 8 de març a Catalunya

Neu molt humida i amb tempesta

Un dels trets característics de la nevada és que localment va descarregar amb tempesta, fet que va intensificar la precipitació en forma de neu. Les tempestes van tenir més intensitat a les comarques gironines. Al Baix Empordà es van detectar 310 descàrregues elèctriques. A més, la nevada va ser molt humida i ventada, fet que va ajudar a compactar-se millor sobre els objectes, com és el cas dels cables elèctrics. A la costa, el temporal de mar va deixar onades de 8 metres a la Costa Brava.

Fred extrem per l'època en dies posteriors

Després de la gran nevada, les estacions d'alta muntanya van registrar temperatures extremes en un mes de març. A Boí (2.540 m) es va baixar fins als -20,8 ºC el 10 de març.