Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Pere Aragonès: "El govern espanyol intenta escapar-se del compromís amb el diàleg i la negociació"

  • El president de la Generalitat dona per trencat l'acord amb Junts sobre la presidència del Parlament
  • Pere Aragonès: "Eliminar el delicte de sedició no ha aconseguit del tot desjudicialitzar la política

Per
Cafè d'idees - Pere Aragonès: "El govern espanyol intenta escapar del compromís"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, demana continuar amb el "compromís" de mantenir oberta la taula de diàleg entre el Govern espanyol i el català per resoldre el conflicte polític a Catalunya: "És un compromís de Pedro Sánchez. No es tracta d'una foto, ha de continuar, ho tenim pactat del mes de juliol".

Aragonès retreu al president del Govern, Pedro Sánchez, que el seu compromís amb Catalunya "és molt millorable" i l'acusa de tenir por al Partit Popular: "El gran problema del PSOE és que amb un ull mira a Catalunya i amb l'altre mira el PP".

Sobre el suport d'ERC a Sánchez: "no és un xec en blanc"

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, el president de la Generalitat ha insinuat que si no es compleixen aquests acords, en un futur si es volen arribar a altres pactes, "serà molt més car arribar a un acord" al Govern central, després ha matisat,  i ha assenyalat que el que demanaran serà "més garanties" en les negociacions si no es compleixen. Aragonès afegeix que si són decisius al Congrés de Diputats, ERC treballarà perquè Vox i el PP no governin a Espanya: "Treballarem perquè l'extrema dreta no tingui posicions de poder. Això no és un xec en blanc".

Junts per Catalunya intenta "erosionar" el Govern, diu Aragonès

Aragonès s'ha mostrat convençut que el PSC complirà els acords amb el Govern català sobre els pressupostos: "Hi ha uns acords fets. Ens mantindrem a aquest acord, als que signem". En aquest sentit, ha dit que no té motius per dubtar de la paraula dels seus interlocutors i acusa Junts per Catalunya d'intentar "generar esquerdes" per erosionar el govern: "Aquests temes no els han preocupat fins que el PSC els ha posat sobre la taula" en referència a la B40 o Hard-Rock.

Aragonès creu que l'eliminació del delicte de sedició no ha aconseguit del tot desjudicialitzar la política i denuncia una resistència d'una determinada cúpula judicial: "Hauria estat millor una llei d'Amnistia". En aquesta línia, sobre la revisió de la pena a Junqueras o Turull creu que hi ha jutges que critiquen el Congrés de Diputats: "Els jutges no són imparcials, estan en contra de la llei que han d'aplicar".

Creu que l'acusació a Laura Borràs "no té res a veure amb la repressió"

El president Pere Aragonès considera que l'acusació a Laura Borràs no té a veure amb la persecució política i no és comparable amb el cas de Josep Maria Jové i Lluís Salvador: "Des d'un punt de vista personal, em preocupa que pugui entrar a presó per un presumpte cas de corrupció".

En el supòsit que Borràs sigui declarada culpable, Aragonès diu que "arribat el cas, que Junts digui què pensa fer" i els recorda que l'acord que els hi atorgava la presidència del Parlament ha estat trencat amb la marxa de Junts del Govern.

Aragonès, sobre el cas de Sallent: "No faré afirmacions categòriques"

Amb relació amb el cas del suïcidi d'un jove a Sallent, Aragonès admet que hi va poder haver precipitació en les primeres declaracions del Departament dient que no hi havia hagut assetjament i recorda que van acabar matisant les primeres informacions: "El cas l'estan investigant els Mossos d'Esquadra. Fins que no conclogui, no faré afirmacions categòriques".

Ha insistit a dir que la salut mental dels joves és una prioritat del Govern i ha recordat que la seva visita institucional va ser al Parc Taulí de Sabadell: "La prioritat és l'acompanyament a les víctimes i a la comunitat educativa".