Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies avui a Catalunya: 27 de gener de 2023 | Salut i sindicats continuen encallats i dilluns tornaran a reunir-se

  • El pla d'usos de l'Eixample tensa el govern de Barcelona
  • ERC veu més a prop l'acord de pressupostos
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Salut i Metges de Catalunya s'emplacen a reunir-se dilluns per arribar a un acord
Salut i Metges de Catalunya s'emplacen a reunir-se dilluns per arribar a un acord

L'actualitat d'aquest divendres passa pel bloqueig de les negociacions entre Salut i Metges de Catalunya, que s'han reunit avui de nou per tractar d'arribar a un acord i evitar la vaga de la setmana que ve, però no han acostat posicions. En vaga també els treballadors de la planta d'Amazon a Martorelles, que han fet una convocatòria a partir de l'1 de febrer perquè no han arribat a una entesa amb l'empresa.

En el marc polític, és l'endemà del desbloqueig de la negociació dels pressupostos. El Govern es veu cada vegada més a prop de tancar-los. Tot plegat, després que ERC hagi acceptat la proposta del PSC sobre la B-40. Els socialistes catalans han desbloquejat les negociacions, però encara no ha garantit als republicans el seu suport.

Al ple de l'Ajuntament de Barcelona d'aquest divendres dos fets han marcat la jornada: els comuns han retirat de la votació el pla d'usos de l'Eixample per evitar que es rebutgés i Colau ha dit que convocarà un nou ple aviat. Hi han hagut retrets entre partits. D'altra banda, s'ha aprovat definitivament la modificació de l'ordenança que la regula la ZBE i s'han ampliat les exepcions.

RESUM NOTÍCIES AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:17

    Entren en funcionament dos nous radars de tram a la C-59 a Palau-solità i Plegamans

     

     

    El Servei Català de Trànsit (SCT) posa en funcionament a partir de dilluns vinent dos nous radars de tram a la C-59 a Palau-solità i Plegamans, un en cada sentit de la circulació. L'objectiu, segons afirma l'organisme, és reduir la velocitat excessiva, així com la sinistralitat viària.

    Els radars estaran situats entre els punts quilomètrics 8,760 i 4,905, 3,855 quilòmetres en total. El límit màxim de velocitat en aquest tram és de 90 quilòmetres per hora.

  • 18:01

    El petit comerç català li gira l'esquena al Black Friday

     

    Només un de cada quatre comerços ha participat en l'última campanya, segons la patronal PIMEC. El sector acusa la situació econòmica, i on el 25% de les botigues té problemes de liquiditat.

  • 17:10

    França aterra a la sala Fotonostrum

     

    Exposa, per primer cop a Barcelona, 50 imatges de Robert Doisneau.

  • 16:31

    El servei de neteja de grafitis de l'Ajuntament de Barcelona ajorna la vaga fins al 10 de febrer

     

    CCOO i UGT han ajornat la vaga dels treballadors de neteja de grafitis de l'Ajuntament de Barcelona fins al divendres 10 de febrer. En un principi la protesta estava prevista pel pròxim dimecres 1 de febrer. Els sindicats denuncien que la negociació del nou conveni es troba en un "atzucac", ja que l'empresa concessionària del servei, FCC, no dona "resposta o solució" i "només es dedica a dilatar les negociacions".

  • 16:20

    Destinaran 2 milions d'euros a restaurar mediambientalment el meandre de l'Ebre a Flix

     

     

    L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament de Flix destinaran dos milions d'euros finançats per l'Estat a actuacions de restauració mediambiental del meandre en els pròxims tres anys. L'objectiu és millorar l'estat ecològic de la massa de l'aigua i la conservació d'hàbitats i espècies d'aquest ecosistema. Segons el director de l'ACA, Samuel Reyes, enguany es farà una caracterització del riu en un tram de cinc quilòmetres.

  • 15:50

    Collboni marxa del seu últim plenari a l'Ajuntament de Barcelona sense intervenció de comiat  

     

     

    El que era fins fa poc primer tinent d'alcaldia Jaume Collboni ha marxat del seu últim ple com a regidor de l'Ajuntament sense una intervenció final de comiat. L'alcaldessa Ada Colau ha explicat que ha estat el mateix regidor qui ha renunciat a intervenir i ha destacat que no és "habitual". "També és cert que no és habitual marxar per tornar", ha afegit. A més, li ha desitjat sort i li ha demanat que "no torni a dir que el mandat s'ha acabat". 

  • 15:20

    Salut i Metges de Catalunya s'emplacen a reunir-se dilluns

     

    Després de la reunió d'avui entre el Sindicat i el Departament de Salut per tractar d'arribar a un acord, les parts no han arribat a una entesa. Per això, s'emplacen a reunir-se dilluns a les 14 per tractar d'arribar a un acord per evitar la vaga dels dies 1, 2 i 3 de febrer. 

     
  • 14:33

    L'Audiència Nacional envia a presó un detingut a Girona per terrorisme gihadista

     

     

    El jutjat central d'instrucció 2 de Madrid, amb seu a l'Audiència Nacional, ha acordat presó sense fiança per a un detingut a Girona per terrorisme gihadista. El magistrat ha atès la petició del fiscal Marcelo de Azcárraga, que li atribueix un delicte del 577.2 del Codi Penal que preveu condemnes per a activitats relacionades amb la captació i l'adoctrinament amb finalitats terroristes o per haver facilitat instruccions i entrenament per a la fabricació d'explosius o armes de foc. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van arrestar el sospitós dimecres a la tarda al barri de Santa Eugènia i ha passat aquest divendres a disposició judicial. La causa està sota secret de sumari.

  • 13:51

    La plantilla d'Amazon a Martorelles convoca una vaga a partir de l'1 de febrer

     

    Els treballadors del centre logístic de Martorelles (Vallès Oriental) d'Amazon han registrat una vaga entre l'1 i el 17 de febrer en ple conflicte pel tancament de la planta que dona feina a 745 persones. El gegant nord-americà va anunciar fa dues setmanes que tancaria el centre logístic per traslladar l'activitat a Saragossa. Que la vaga es registri per 17 dies no implica que s’acabi duent a terme tot el període. 

  • 13:23

    Colau convocarà un ple extraordinari sobre el pla d'usos de l'Eixample aviat

     

     

    L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que convocarà un ple extraordinari sobre el pla d'usos de l'Eixample en els pròxims dies amb la intenció que s'aprovi. Ho ha explicat després que al ple d'avui hagi retirat la proposta de la votació per evitar que fos rebutjada.

    Tant Colau com la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, s'han mostrat convençudes que cal aprovar un pla d'usos per al districte amb prou marge perquè entri en vigor abans que el pròxim 11 de març s'aixequi la suspensió de llicències. "No deixarem caure l'Eixample", ha dit Colau.

  • 13:12

    Andreu Claret ha guanyat aquest divendres el XLIII Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb l’obra ‘París érem nosaltres’.

    El volum explica la història de l'extraordinària vida d’un exiliat fill de rabassaires que s’enamora d’una jove i decideix refugiar-se a França durant la Segona Guerra Mundial. El protagonista se sobreposa a l’ambient tòxic i combat l’adversitat. Segons el jurat, es tracta d’una novel·la d’una ambientació històrica “excel·lent”, amb personatges “inoblidables”, que contribueix a tancar les ferides que la guerra i l’exili van produir en moltes famílies catalanes.

    L’obra es publicarà l’1 de març a Columna i l’autor rebrà un premi dotat amb 60.000 euros.

  • 13:01

    Salut i Metges de Catalunya es troben reunits per tractar d'arribar a un acord

     

    El Sindicat de Metges s'ha tornat a reunir amb el Departament de Salut per tractar d'arribar a un acord que permeti desconvocar la vaga del dia 1, 2 i 3 de febrer. El conseller, Manel Balcells, ha garantit voluntat d'acord, però ha alertat el sindicat que serà impossible si insisteixen a pactar un increment salarial directament amb el Departament, ja que això és "il·legal". 

  • 12:40

    Llum verda a la prohibició de cuines i supermercats fantasma

     

    El ple de Barcelona ha donat llum verda aquest divendres al pla especial d’usos d’activitats vinculades al repartiment a domicili. El text prohibeix l'activitat de les cuines fantasma a tota la trama urbana i només la permet a la Zona Franca. Inicialment, s'havia plantejat també la possibilitat d'ubicar-les als polígons del Besòs i de la Marina del Prat Vermell, però finalment s'ha descartat per la seva proximitat a zones habitades.

     

    Pel que fa als supermercats fantasmes, es prohibeixen i els 21 que ara operen hauran de decidir si són magatzem o es converteixen en establiment obert al públic.

  • 12:01

    PLE DE BARCELONA | El govern de Barcelona retira el pla d'usos de l'Eixample del ple per evitar perdre la votació. 

     

     

    Així, ho ha decidit in extremis la tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, després d'un intens debat en què la proposta ha rebut una allau de crítiques per part de la resta de grups municipals, inclòs el PSC, soci de govern dels comuns i de la sonada queixa dels veïns presents durant la sessió.


    La proposta s'haurà de seguir negociant per tancar un acord abans de l'11 de març, quan venç la moratòria de llicències.

     
  • 11:53

    La Fiscalia demana presó provisional per a l'home detingut per enviar cartes bomba a Pedro Sánchez i l'ambaixada d'Ucraïna

     

    La fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat presó provisional comunicada i sense fiança per a l'home detingut dimecres a Miranda de Ebro per enviar cartes amb material explosiu entre finals de novembre i principis de desembre de l'any passat a la Presidència del govern d'Espanya, l'ambaixada d'Ucraïna a Espanya o la dels Estats Units també a Madrid.

     

    El presumpte autor dels fets, un jubilat de 74 anys, ha comparegut aquest divendres davant del magistrat del jutjat d'instrucció 4 de l'Audiència Nacional, però no ha declarat, segons expliquen fonts jurídiques. El ministeri públic l'acusa de sis delictes de terrorisme.

  • 11:03

    L'Ajuntament de Barcelona aprova definitivament la modificació de l’ordenança de la ZBE

     

    El Ple ha aprovat la modificació de l’ordenança de la zona de baices emissions a la ciutat, amb els vots a favor del BComú, el PSC i ERC i amb l’abstenció de Junts i Ciutadans. El PP, Valents i la regidora no adscrita Marilén Barceló hi han votat en contra.

    La modificació amplia els criteris d’excepció per a la ZBE, persones amb pocs recursos o a punt de la jubilació, i amplia de 10 a 24 el nombre d’autoritzacions anuals per circular per la zona restrictiva amb un vehicle contaminant.

     

  • 10:41

    La Fiscalia demana 15 anys de presó a un home acusat de violar la seva neboda a Lleida

     

    La fiscalia demana 15 anys de presó a un home acusat de violar la neboda des que la noia tenia 16 anys i fins als 19, quan es van denunciar els fets. Les agressions van passar a Lleida des del 2016 fins al 2019 i, segons el ministeri públic, l'acusat aprofitava quan es quedava a soles amb la noia a casa dels seus pares per fer-li tocaments i obligar-la a mantenir relacions sexuals.

     

    L'home serà jutjat dimecres 1 de febrer a l'Audiència de Lleida per un delicte continuat d'agressió sexual amb penetració.

  • 10:20

    L'economia espanyola creix un 5,5% l'any 2022

     

    El creixement del darrer trimestre del 2022 és del 0,2%. Són dades del Producte Interior Brut (PIB) publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta d'una xifra per sobre de les últimes previsions del govern d'Espanya, que situaven al voltant del 4,4% el creixement de l'economia pel 2022.

     

    Pel que fa a la variació trimestral, es va situar en el 0,2%, una dècima per sobre del tercer trimestre. La taxa s'explica principalment pel descens del consum intern, que va baixar 2 punts, i la demanda externa, és a dir, el turisme i les vendes a l'exterior, que van caure una dècima respecte del trimestre passat.

  • 10:00

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 27 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 09:45

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Jéssica Albiach, presidenta del Grup Parlamentari d'En Comú Podem, demana al PSC que "digui si vol o no aprovar els pressupostos" i els acusa de "dilatació artificial" les darreres negociacions: "Quan no és una ceba, és un all. Tot són excuses".

     
  • 09:00

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya, demana un "canvi de rumb" del Departament de Salut per desconvocar la vaga. "L'actitud del departament és de cert grau d'empatia, però sense valentia política necessària".

  • 8:25

    Rosalía comença etapa musical, després del seu èxit Motomami ha llançat el seu nou single: "Lie like you love me". 

     

    La cançó, que barreja el flamenc i l'electrònica, s'havia filtrat a les xarxes socials 12 hores abans de la seva estrena. És la primera vegada que l'artista catalana s'atreveix a cantar en anglès, idioma en el qual va compondre la tornada.
     

  • 8:15

    ACOMIADAMENT AMAZON | Els treballadors d'Amazon a Martorelles registren la vaga.

     

     

    Els treballadors d'Amazon a Martorelles han registrat una vaga de l'1 al 17 de febrer. Aquest divendres ja tenen reunió de mediació. Són 745 els treballadors afectats pel tancament del centre logístic d'Amazon a Martorelles, al Vallès Oriental. El gegant nord-americà vol traslladar l'activitat a Saragossa i assegura que mantindrà els llocs de treball, però els sindicats consideren que es tracta d'un ERO encobert. Aquest matí, l'Ajuntament de Martorelles acull també una reunió amb el departament de treball, el servei d'ocupació de Catalunya i els municipis de l'entorn. 
     

     
  • 8:10

    PRESSUPOSTOS CATALANS | El Govern està més a prop de tancar els pressupostos.

     

     

    Tot plegat, després que Esquerra hagi acceptat la proposta del PSC sobre la B-40. Els socialistes catalans han desbloquejat les negociacions, però encara no ha garantit als republicans el seu suport

  • 8:10

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 27 de gener de 2023.

     

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.