Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum notícies destacades 28 de novembre de 2022 | Metges de Catalunya convoca vaga pel 25 i 26 de gener

  • Salut preveu que s'arribi al pic de bronquiolitis infantil aquesta setmana
  • Lluís Salvador serà el nou president del Port de Barcelona en substitució de Damià Calvet
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, i el president, Jordi Cruz
El secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, i el president, Jordi Cruz

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la convocatòria de vaga pel 25 i 26 de gener a tots els centres sanitaris per part del sindicat majoritari Metges de Catalunya. Adverteixen que la situació "és insostenible". Salut celebra que "hi ha temps" per assolir un acord.

Aquesta setmana s'arribarà al pic de casos de bronquiolitis infantil. Una afecció que s'ha avançat tres setmanes abans del què és habitual i que continua sumant casos, 1.900 la setmana passada.

En clau política, el Govern treballa per poder portar a la reunió de l'executiu de la setmana vinent els Pressupostos. Aquest dilluns s'ha reunit amb els comuns, però també treballa per aconseguir el sí del PSC i Junts.

Els Mossos d'Esquadra han detingut un home per, presumptament, haver calat foc a un pis a Artesa de Segre amb la seva parella a l'interior. Per la seva banda, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ha aprovat un pla per lluitar contra la pobresa a una vintena de barris de 14 municipis.

Lluís Salvadó serà el nou president del Port de Barcelona en substitució de Damià Calvet que va posar el seu càrrec a disposició quan Junts va deixar el Govern.

ÚLTIMA HORA AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:36

    Xavier Lleonart: "L'anunci que hem fet és el fracàs de la interlocució amb el Govern"

     

    Metges de Catalunya convoca vaga de facultatius el 25 i 26 de gener. El sindicat insta la conselleria a arribar a acords i avisa que les dues jornades d’aturada poden tenir continuïtat. Xavier Lleonart, en una entrevista a El Vespre, es pregunta: "Què han fet durant 23 mesos que no hi ha cap proposta que ens satisfaci?" El secretari general del sindicat majoritari de Metges de Catalunya ens parla de les negociacions per redreçar el rumb de la sanitat. 

  • 18:43

    The Weeknd actuarà a l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona el 20 de juliol

     

    El cantant, compositor i productor musical canadenc The Weeknd actuarà a l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona el pròxim 20 de juliol, segons han anunciat aquest dilluns els promotors de l'esdeveniment. El xou de Barcelona forma part de la prolongació de la gira d'estadis per Europa i l'Amèrica Llatina 'After Hours Til Dawn Tour'.

    Les entrades es posaran a la venda el divendres 2 de desembre pels canals habituals, però hi haurà una prevenda disponible un dia abans. Part de la recaptació d'aquesta segona etapa de la gira es destinarà al Fons Humanitari XO contra la fam mundial.

  • 16:51

    Salut confia a evitar la vaga dels metges 

     

    El sotsdirector del Servei Català de Salut, Alfred Garcia, confia que la convocatòria de vaga anunciada pel sindicat majoritari Metges de Catalunya pel 25 i 26 de gener s'acabi evitant. Garcia ha celebrat que s'hagi fixat la vaga d'aquí a 2 mesos i assegura que "hi ha temps" per arribar a un acord. En aquest sentit, ha destacat que "una bona part de l'increment de mil milions del pressupost" del Departament servirà per millorar les condicions salarials i laborals del personal. En tot cas, el sotsdirector del SCS assegura que "la jornada de 35 hores setmanals" no està a la taula de negociació. 

  • 16:45

    Els anticossos contra la covid-19 es mantenen un mínim de 17 mesos

     

    Un estudi fet en 769 professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS i de l’Hospital Germans Trias ha constatat que els anticossos contra la covid-19 es mantenen, com a mínim, 17 mesos després d’haver patit la malaltia. La investigació també confirma que la gravetat de la malaltia influeix en la resposta immunitària: les persones que van patir la covid més greument, amb ingrés hospitalari o a l’UCI, han generat més anticossos que les que van tenir símptomes moderats o lleus. Alhora, la recerca conclou que els homes generen més anticossos que les dones de forma més ràpida després de la infecció. Amb el pas del temps, però, els anticossos s’igualen entre els dos sexes.
     

  • 16:35

    Més de 25 agents de Mossos seran formadors en delictes d'odi contra el col·lectiu LGBTI+

     

    Més de 25 agents dels Mossos es convertiran en formadors acreditats pel Consell d’Europa en delictes d’odi contra el col·lectiu LGTBI+. Així es desprèn d'unes jornades que han arrencat aquest dillluns a l'ISPC organitzades pel departament d’Interior, el Consell d'Europa i el European LGBT Police Association. Entre els mesos de gener i setembre de 2022 s’han instruït a Catalunya un total de 446 denúncies per delictes d’odi i discriminació, fet que representa un 20% més respecte del mateix període de l’any anterior. D’aquests, el 40% dels casos investigats van correspondre a l’àmbit LGTBI-fòbia. En aquest sentit, en els nou primers mesos de 2022 s'han rebut 177 denúncies, pràcticament un 15% més que a 2021. 

  • 15:53

    Detingut un home a Artesa de Segre per calar foc a la seva dona després de ruixar-la amb líquid inflamable 

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dilluns a Artesa de Segre (Noguera) un home de 39 anys per haver calat foc a la dona, després de ruixar-la amb un líquid inflamable mentre dormia. Els fets han passat cap a les quatre de la matinada, quan els serveis d'emergències han rebut l'avís d'un incendi en un pis del centre d'Artesa.

    La dona hauria patit cremades en un 20% del cos i ha estat traslladada a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha mostrat el seu rebuig davant d'un nou cas de violència masclista i lamenta que "casos com aquest ens recorden dia rere dia que aquesta xacra continua vigent". Els Mossos segueixen investigant els fets.

    Detingut un home per calar foc en un pis on es trobava la seva parella
    rtve Detingut un home per calar foc en un pis on es trobava la seva parella | Pepa Sangenís

     

  • 14:12

    Vist per a sentència el judici a uns pares acusats de maltractar el seu fill per ser homosexual

     

    Vist per a sentència a l'Audiència de Barcelona el judici a uns pares acusats de maltractar el seu fill per ser homosexual. Les acusacions demanen més de dos anys de presó al pare i un any i mig a la mare. Ezequiel David Videla, el jove, es troba confiat que es farà justícia.

  • 13:57

    El republicà Lluís Salvadó substitueix Damià Calvet a la presidència del Port

     

    El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha escenificat el relleu en la presidència del Port de Barcelona, l'últim alt càrrec del departament que encara era en mans de Junts per Catalunya. Un dels homes forts d'Esquerra Republicana, Lluís Salvadó, substitueix Damià Calvet. El president entrant ha assegurat que la seva situació judicial no condicionarà la seva tasca al capdavant del port de Barcelona. Lluís Salvadó està pendent de judici per la seva participació en la preparació del referèndum de l'1 d'octubre.

    El nou president del Port ha expressat la voluntat de buscar un acord al voltant de l'activitat de creuers, en referència directa a l'Ajuntament de Barcelona, molt crític amb l'activitat de Creuers del Port.
     

  • 13:46

    ‘Negacionisme’, ‘feminicidi’, ‘trans’ o ‘resilient’, noves paraules del Diccionari de la llengua catalana

     

    La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha presentat aquest dilluns 21 noves paraules i 640 modificacions del Diccionari de la llengua catalana. ‘Acotxador’, ‘cisgènere’, ‘feminicidi’, ‘metabolitzar’, ‘negacionisme’, ‘resilient’, ‘trans’ o ‘transidentitat’ són alguns dels nous conceptes que recull el diccionari en línia.

     

    També s’han modificat desenes de paraules per aportar nous significats. És el cas d’aplicació’, ‘bipolar’, ‘bruixa’, ‘competitiu’, ‘estratègic’, ‘heterosexual’, ‘homofòbia’, ‘ibèric’, ‘màrfega’, ‘sidral’, ‘resilència’ o ‘sèrie’. El Diccionari ha incorporat 70 locucions com ara ‘posar algú en antecedents’, ‘estar fins als collons d’algú o d’alguna cosa', ‘amb els pixats al ventre’ o ‘com sardines’.

  • 13:32

    ERC intensifica els contactes per aprovar els Pressupostos

     

    El Govern accelera el pas per intentar blindar els suports necessaris per portar els Pressupostos al Parlament la setmana vinent. Aquest dilluns es reprenen els contactes, començant amb els comuns. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha reconegut s’han intensificat les negociacions però sense “marcar-se calendaris”. Això sí, els socialistes ja estan dins la llista de socis viables per aprovar-los. Tot apunta que finalment l’executiu català els podria aprovar a la reunió del dia 6 de desembre.

  • 13:14

    Barcelona, entre els 6 municipis de l'estat que més destinen a inversió social

     

    Barcelona és un dels sis municipis de l'estat espanyol que destina més de 200 euros per persona a inversió social, segons l'estudi de l'Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials. L'anàlisi s'ha fet segons els pressupostos municipals del 2021 i els resultats mostren que hi ha 52 municipis que podrien considerar-se excel·lents, 37 de pobre perquè dediquen menys de 52,11 euros per habitant i sis sobrepassen els 200. 

  • 12:44

    Localitzen a Barcelona un nadó que els pares s'havien endut d'un hospital francès sense permís

     

    Els Mossos han localitzat aquest dilluns de matinada un nadó que els pares s'havien endut d'un hospital francès sense permís i sense tenir la custòdia. Els Mossos van ser requerits diumenge per la policia francesa, que els va informar que un nadó de menys de set mesos havia estat sostret de l'Hospital de Saint-Étienne, on estava ingressat des del naixement per prematur.

     

    Les primeres informacions apuntaven que els pares podrien estar a Barcelona. Finalment, els Mossos han localitzat la mare i la nena, que ha estat traslladada a un centre hospitalari i està ara sota custòdia de la Direcció General d'Atenció a la Infància. Del pare no s'en sap res.

  • 12:36

    20 barris de 14 municipis de l'AMB seran subvencionats per lluitar contra la pobresa extrema

     

    L'Àrea Metropolitana de Barcelona aprova un pla per lluitar contra la pobresa urbana. En total, 20 barris de 14 municipis rebran una subvenció del Programa Integral de Barris per a la millora de rendes que l'AMB destina a combatre la vulnerabilitat extrema. Els ajuntaments han presentat 20 projectes, i tots han estat aprovats. La Florida, a l'Hospitalet de Llobregat, serà el barri amb la subvenció més alta.

  • 12:27

    El sector de la construcció esquiva la recessió gràcies a la rehabilitació i les grans infraestructures

     

    L'impuls dels fons europeus en l'obra civil i la rehabilitació del pla de barris permet a la xarxa Euroconstruct fer una estimació de creixement del sector per enguany d'un 4% i entorn el 2% fins a 2024. El que es desploma és l'àmbit d'oficines i locals comercials per l'impacte del boom del teletreball i el comerç en línia.  El sector de la construcció ha recuperat el volum d'obres i projectes previs a la pandèmia, tret, precisament de l'àmbit no residencial, com el de les oficines que Euroconstruct estima que encara trigarà tres anys a recuperar el terreny perdut durant els anys de la covid-19.

    El sector de la construcció esquiva la recessió
    rtve El sector de la construcció esquiva la recessió
  • 12:02

    Els Comuns reclamen al Govern un "canvi d'actitud" en la negociació dels Pressupostos 

     

    El Govern reprèn aquest dilluns les negociacions amb els Comuns de cara a sumar suports als Pressupostos. El portaveu d'En Comú Podem, Joan Mena, ha reclamat a l'executiu que deixi "d'arrossegar els peus" i li retreu la manca de voluntat per avançar. Mena ha advertit que no hi ha temps a perdre i reclama al Govern que hi hagi concrecions per seguir negociant.

  • 11:42

    Els treballadors de Correus van a vaga per reclamar un increment salarial

     

    El sindicat minoritari CGT ha començat una vaga a Correus per exigir a l'empresa un increment salarial en el nou conveni. El sindicat denuncia que des del 2011 els treballadors han perdut aproximadament un 20% de poder adquisitiu, de manera que "pràcticament" freguen el salari mínim interprofessional (SMI). L'aturada, convocada per la jornada d'aquest dilluns, té seguiment a tot l'Estat.

  • 11:15

    25 agents dels Mossos d'Esquadra seran formadors en delictes d'odi al col·lectiu LGBTI

     

    Els consellers d'Interior, Joan Ignasi Elena, i d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han fet l'anunci durant la inauguració del curs de formació en l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, a Mollet el Vallès. Els agents que participen en el curs, acreditat pel Consell d'Europa, estan adscrits a l'àrea de seguretat ciutadana, a la comissaria general d'Informació, a les oficines de relacions amb la comunitat o als grups d'atenció a la víctima, entre altres. Una vegada superat el curs, els agents podran formar en matèria de delictes d'odi a altres mossos i també podran impartir formació a l'estranger.

  • 11:00

    El principal sindicat dels metges catalans convoca vaga per al 25 i 26 de gener



    Metges de Catalunya ha convocat una vaga de facultatius per al 25 i 26 del pròxim mes de gener a tots els centres sanitaris de Catalunya. "No podem més, ho hem donat tot i no hem rebut res", ha destacat aquest dilluns en roda de premsa el president de MC, Jordi Cruz. El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ha anunciat "l'inici de mobilitzacions en forma de dues jornades de vaga", però alerta que poden tenir continuïtat en funció de l'evolució de la situació.

     

    Lleonart ha destacat que "ara mateix no hi ha cap oferta decidida per revertir la situació". Les darreres mobilitzacions al sector es remunten al 2020, just després de les primeres onades de la Covid-19 i el 2018, quan els metges catalans van paralitzar els centres de Salut per exigir una "atenció primària digna i respectada". 

  • 10:30

    El Banc d'aliments comença a repartir els productes alimentaris

     

    Es tracta dels aliments que s'han recollit durant tot el cap de setmana en el Gran Recapte. Una edició que, segons els primers recomptes, ha aconseguit superar els objectius mínims que el Banc es va marcar i que era de 5 milions d'euros entre els aliments i les donacions econòmiques. Es poden continuar fent donacions econòmiques des de la web i a través de Bizum al número 33596.


     

  • 10:00

    La delinqüència es redueix un 49% en el passeig de Gràcia de Barcelona segons els Mossos

     

    Les dades es corresponen a un informe elaborat pels Mossos d'Esquadra, entre gener i octubre, per encàrrec de l'Associació del Passeig de Gràcia (APG). Aquesta mateixa entitat ha manifestat la seva “satisfacció” per la reducció dels delictes a l’eix comercial. En el global de la ciutat, la reducció de la delinqüència ha estat del 18%. La millora de la seguretat se sustenta en un índex de resolució de casos del 31% i l’increment de la presència policial amb patrulles de paisà i la millora de la coordinació entre els cossos. 

     

  • 9:30

    PRESUMPTE CAS DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE | Detingut un home per, presumptament, cremar casa seva amb la seva parella dins, a Artesa de Segre. La dona, ferida greu, ha estat traslladada a l'hospital de la Vall d'Hebron.

    Els serveis d'emergències han rebut l'avís de l'incendi cap a les quatre de la matinada. Passades a les set del matí, els Mossos han detingut l'home al mateix municipi. La policia investiga si pot tractar-se d'un cas de violència masclista ja que els primers indicis apunten que el foc hauria estat provocat.

     
  • 9:15

    SÚPERCARTEL COCAÏNA | Desmantellat un càrtel de la cocaïna a escala europea. 

     

    La Guàrdia Civil ha desmantellat el que considera el "súper càrtel" de la cocaïna europeu. Han comissat més de 30 tones de droga a diferents ports europeus i creuen que l'organització controlava la tercera part del mercat total de la cocaïna a Europa.

     

    Sis objectius d'alt valor, els considerats com 'els senyors de la droga', han estat detinguts a Dubai, on vivien fa anys. A Espanya, s'han fet registres i detencions a Màlaga, Madrid i Barcelona. De fet, el port de la ciutat catalana tenia un paper destacat a l'entramat. 
     

  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES |  El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha anunciat que a finals de gener entrarà en vigor la gratuïtat del transport públic per carretera, tal com va pactar per l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat.

     

    Pel portaveu del PDeCAT al Congrés, el procés independentista ara no pot ser una prioritat i considera que l'hauria de liderar el president Puigdemont, tot i que el debilita el "rifi rafe" polític. Bel creu que el seu partit sortirà impune del cas del 3%.

     

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 22 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

    La setmana comença amb el pas d'un sistema frontal que ens deixa núvols, pluja i neu al Pirineu. Aquest dilluns, el vent s'intensificarà, tindrem més onatge, acabarà sortint el sol i les temperatures baixaran. 

  • 8:20

    Nou rècord de contagis mentre les protestes augmenten a la Xina. 

     

    Les protestes a la Xina contra l'estricta política de "Covid Zero" del govern es continua estenent per diverses ciutats del país. Es tracta de la mobilització més gran en dècades a la Xina. Amb crits de llibertat i amb papers blancs, com a símbol contra la censura, els manifestants demanen la dimissió del president Xi Jing ping. Mentrestant, s'ha registrat un nou rècord de contagis. Més de 31.000 fa dos dies.
     

     
  • 8:15

    EL GRAN RECAPTE | Es comencen a distribuir els aliments recollits durant el Gran Recapte del cap de setmana, començant pels frescos.

     

    El Banc dels Aliments estima que la xifra d'enguany superarà la del 2021, malgrat la pujada de preus. Un Gran Recapte que, recordem, continua: es poden fer donatius econòmics fins al 6 de desembre. Una modalitat que es va posar en marxa durant la pandèmia. Des del Banc dels Aliments insisteixen que aquesta campanya és més necessària que mai, donada la complicada situació econòmica. 

     

    Bosco Fonts, director de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, espera que el Gran Recapte hagi anat millor que l'any passat.

  • 8:10

    Pressió sanitària per l'increment d'infeccions respiratòries

     

     

    Aquesta setmana s'arribarà al pic de casos de bronquiolitis infantil. Una afecció que s'ha avançat tres setmanes abans del què és habitual i que continua sumant casos, 1.900 la setmana passada. Un 10% dels afectats necessiten cures hospitalàries i intensives, el què ha omplert els hospitals amb servei d'atenció pediàtrica. 

  • 8:05

    PRESSUPOSTOS | El Govern de la Generalitat intentarà aquesta setmana aconseguir els suports necessaris per aprovar els pressupostos.

     

     

    Aquest dilluns es reunirà amb En Comú Podem, però també treballa per obtenir el sí del PSC i Junts per Catalunya. Tot i que precisament amb els comuns és amb qui Esquerra Republicana de Catalunya tindria les negociacions més avançades, Jèssica Albiach, ha volgut marcar distància abans de la trobada d'avui. La líder d'En Comú Podem ha explicat que les negociacions no van bé i que se'ls acaba la paciència. Ha acusat els republicans d'actuar amb arrogància i assegura que no els donaran xecs en blanc.

     

    Pel que fa als socialistes catalans neguen que el partit demani contrapartides polítiques per pactar els pressupostos com, per exemple, exigir la destitució del conseller d'Interior Joan Ignasi Elena. Així ho ha explicat Alícia Romero en una entrevista a Nació Digital. La portaveu parlamentària del PSC assegura que negociaran només sobre números i ha assenyalat que el Govern encara està decidint si és més gran el risc de pactar amb ells que no pas prorrogar els comptes públics. 
     

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 25 de novembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.