Enlaces accesibilidad
Condicions laborals

Els metges catalans podrien fer vaga aviat

  • El sindicat Metges de Catalunya es planteja convocar mobilitzacions similars a les d'altres comunitats autònomes
  • Denuncien que els professionals estan "sobrepassats" i les llistes d'espera no paren d'augmentar

Per
Mobilització de metges l'any 2011, en plena època de retallades sanitàries
Mobilització de metges l'any 2011, en plena època de retallades sanitàries

Coincidint amb la mobilització aquest diumenge de milers de professionals de la sanitat a la Comunitat de Madrid, el sindicat Metges de Catalunya avisa que la convocatòria d'una vaga de facultatius "és una opció que estem calibrant molt seriosament".

El sindicat Metges de Catalunya es planteja convocar vaga | OLGA RODRÍGUEZ

Els dèficits que arrossega la sanitat catalana són nombrosos. Per exemple, pel que fa les llistes d'espera, el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, denuncia que l'augment de pressupost del Departament no està servint per millorar la situació dels pacients i, a banda, "les condicions laborals i retributives del personal no han millorat gens ni mica".

Segons Lleonart, Des del 2020 les llistes d'espera han augmentat un 16%, i aquesta xifra creix si es pren com a referència l'any 2015. Des d'aleshores l'augment ha estat del 23% en operacions quirúrgiques i d'un 20% en el cas de proves diagnòstiques.

Situació crítica

Un altre dels punts febles del sistema és l'atenció primària on, segons explica Xavier Lleonart, "els professionals van absolutament sobrepassats i la ciutadania està mal atesa". A més a més, es preveu que en els propers anys es produeixi un increment de les jubilacions de facultatius i "no hi cap pla per reposar-los".

El secretari general del sindicat Metges de Catalunya també augura una fugida significativa de professionals cap a la sanitat privada perquè "les condicions laborals i retributives que estan oferint són molt millors, amb diferència, que a la sanitat pública"