Enlaces accesibilidad
Rècord de temperatura

Catalunya ha viscut l'octubre més càlid

  • L'Observatori Fabra ha registrat la temperatura mitjana més alta a l'octubre en 108 anys i a l'Estartit, l'aigua no havia estat tan càlida a l'octubre en 48 anys de dades
  • A Lleida, ha estat l'octubre més càlid des de 1940 amb una temperatura mitjana quatre graus per sobre l'habitual

Por

Rècord de temperatura a l'Observatori Fabra de Barcelona

El 2022 acabarà, molt probablement, com l'any més càlid des que hi ha registres. L'octubre serà un dels mesos de l'any que haurà a ajudat a disperar la temperatura. De fet, deixem un mes ple de rècords. A l’Observatori Fabra de Barcelona ha estat l’octubre més càlid de la seva sèrie climàtica centenària. En 108 anys no havia fet tanta calor. La mitjana ha estat de 20,7 ºC, +3.6ºC per sobre l'habitual, superant la del 2014, 2013 i 2001.

Una primera posició que també se l’emporta la temperatura de l’aigua del mar. A l’Estartit aquest octubre ha estat de 21,3 ºC, la més alta des de 1974, una dècima més alta que la del 2014.

 Rècord de temperatura de l'aigua del mar a l'Estartit

Rècord a Lleida i a Banyoles

A Lleida també s'ha viscut l'octubre més càlid dels últims 83 anys. La temperatura mitjana ha estat de 20.3 ºC, per tant, quatre graus per sobre l'habitual. A més, cal destacar que durant 22 dies s'han superat els 25 ºC de temperatura màxima, tot un rècord. El 27 d'octubre al migdia es va anotar un valor de 31 ºC, la temperatura màxima per damunt de 30 ºC més tardana des que hi ha registres.

A Banyoles, la temperatura mitjana a l'octubre no ha baixat dels 20 ºC, també un rècord absolut amb dades des de 1950. L'anterior rècord datava de l'any 2006 amb 19,9 ºC.

Adéu a l'aire càlid

Les altes temperatures que hem viscut responen a la persistència durant l'octubre d’aquesta massa d’aire càlid. Ara bé, durant la nit de la castanyada, ens ha creuat aquest front que ha servit per escombrar la pols en suspensió i la massa càlida, i també per regar algunes comarques, sobretot de Lleida, on s’han acumulat entre 10 i 40 litres al vessant sud del Pirineu i Prepirineu.

Entre dijous, divendres i dissabte arribaran nous fronts que deixaran pluges, sobretot al nord de Catalunya, nevades al Pirineu per damunt dels 1.500 metres i fortes ventades. Una entrada de nord que ens portarà directes a l’ambient més fred del que portem de tardor, amb temperatures de 5 ºC a 1.500 metres d’alçada. Per tant, aneu preparant la roba d’abric, per què els matins de finals de setmana seran freds, amb glaçades al Pirineu i amb valors de només 5 ºC a l’interior i al voltant de 10 º a la costa. De dia, les temperatures també es normalitzaran per l’època i acabarem la setmana amb màximes que es quedaran al voltant o per sota dels 20 ºC, tot i que allà on bufi el vent la sensació serà de fredor.