Enlaces accesibilidad
Teatre

'Silencio', el monòleg de Blanca Portillo inspirat en el discurs de Juan Mayorga

  • Blanca Portillo ha presentat l'obra teatral 'Silencio' a 'Punts de Vista'
  • El monòleg és una adaptació del discurs de Juan Mayorga a la RAE el 2019
  • L'espectacle ha exhaurit entrades al Teatre Nacional, però es podrà veure a l'Auditori de Cornellà el 18 de novembre

Per
Punts de vista - Entrevista a Blanca Portillo, protagonista de 'Silencio' de Juan Mayorga

Diuen que diem més pel que callem que pel que diem. Juan Mayorga va fer una reflexió sobre el silenci al seu discurs d’ingrés a la Real Academia Espanyola en 2019. Les seves paraules van acabar sent l’embrió de ‘Silencio’, un monòleg protagonitzat per l’actriu Blanca Portillo que ja ha exhaurit entrades al Teatre Nacional, però que es podrà veure a l'Auditori de Cornellà el 18 de novembre.

L'adaptació teatral la van construir entre l'actriu i el dramaturg. La guanyadora d’un Goya ha reconegut a ‘Punts de vista’ que "van ser temps de molt parlar i poc callar". Tot i això, s'acostumaven a donar un "temps de silenci per meditar sobre el que havien decidit", assegura.

Blanca Portillo se sube al escenario del Español para rendir un homenaje al teatro con Silencio

Blanca Portillo ha remarcat la importància del silenci en la seva forma d'actuar: "Jo sempre construeixo els meus personatges en funció del que no diuen. Crec que és molt més interessant el que callen que el que verbalitzen. En general a la vida també. La gent quasi mai diu el més interessant de si mateixa".

"Sempre que es diguin les coses amb educació i honestedat, no hauria d'ofendre a ningú. Però callar-se al final passa factura".

Al discurs de la Real Academia Española que va inspirar l'obra, Juan Mayorga va dir: “Mil cops m’he penedit d’haver parlat, mil i una d’haver callat”. Segons la intèrpret, són molts els motius que ens porten a no parlar. "A vegades callem per prudència, per por, per moltíssimes raons. El silenci imposat, tant des de fora com des de dins, no és saludable i s'ha de dir", afirma.

Blanca Portillo, una de les actrius més reconegudes del país

Fa temps que la Blanca Portillo ha demostrat que no hi ha repte interpretatiu que se li resisteixi: Hamlet, Medea, Alatriste, Segismundo, inclús ha fet de verge Maria. "M'interessa interpretar a éssers humans interessants, dirigits per persones interessants, escrits per persones interessants i compartits amb persones interessants", reconeix l'actriu.

Aquest any ha guanyat el Goya a la Millor Actriu Principal per la seva interpretació de 'Meixabel'. Un premi més que merescut que engrandeix, encara més, la història del personatge que més li ha marcat a la seva carrera. "Meixabel té quelcom diferent i especial. És un ésser humà real que va fer una cosa que és una lliçó de vida: concedir una segona oportunitat a les persones que més mal li han fet a la seva vida", assegura.

Blanca Portillo gana el Goya 2022 a mejor actriz por su papel en 'Maixabel'

L'èxit de la seva carrera no és fruit de la sort ni de la casualitat. Segons Blanca Portillo, és el resultat d'un treball dur, d'un esforç: "Cada cop que surto a l'escenari em buido, em tiro a la piscina, trec tot el que tinc a les butxaques i faig tot amb el cor i amb tota la intel·ligència possible".