Enlaces accesibilidad
Salut mental

1 de cada 7 joves té un trastorn mental: Coneixem un equip guia que els dona suport

  • A Catalunya hi ha 10 equips guia que treballen amb joves d'entre 12 i 25 anys amb trastorn mental
  • Els equips multidisciplinaris ofereixen als pacients una continuïtat i una accessibilitat immediata a la teràpia
  • Les visites es poden realitzar fora del centre sanitari, van a esmorzar, els acompanyen a fer gestions i els donen suport emocional

Per
A Catalunya hi ha 10 equips guia que treballen amb joves d'entre 12 i 25 anys

Avui se celebra el dia mundial de la Salut Mental. Es calcula que 1 de cada 7 joves té algun tipus de trastorn mental, segons dades d'UNICEF. L'evolució de la malaltia depèn, en gran part, de l'entorn social d'aquests joves. Per a tractar els casos més complexos, fa un any es van posar en funcionament 10 equips guia a tota Catalunya.

1 de cada 7 joves té un trastorn mental | Lourdes Gata

Seguiment personalitzat

Coneixem de prop com funciona l'equip guia del Vallès Occidental. Psicòloga, psiquiatre, treballadora social i un educador social preparen les visites del dia. L'equip treballa amb joves d'entre 12 i 25 anys amb trastorn mental i a més, amb una situació social complicada. Ara atenen 11 pacients. El tractament té una duració limitada entre 6 mesos i 2 anys. Les visites es poden realitzar fora del centre sanitari, van a esmorzar, els acompanyen a fer gestions, parlen per Whatsapp... Es fa un seguiment d'acompanyament personalitzat i en un entorn més còmode.

La Rebeca Gracia, psiquiatre i coordinadora de l'equip, ens explica la importància de no fer als pacients "dependents" del guia, sinó dotar-los d'una autonomia. "Quan el pacient és més autònom ens anem desvinculant una mica".

Un aspecte important que ajuda molt als pacients és la continuïtat i l'accessibilitat a la teràpia. "Per als pacients marca una diferència vital que ens puguin trucar i els hi donem una resposta immediata i ràpida, som molt accessibles".

Les persones a qui donen suport són, en general, pacients amb un diagnòstic de trastorn mental i que a més presenten una situació social amb complicacions.

Tot i que valoren positivament la inversió en salut mental contemplada als pressupostos generals de l'Estat, UNICEF insisteix en la necessitat de comptar amb més recursos específics per a la infància i l’adolescència. A tot el món, un de cada set infants i adolescents de 10 a 19 anys té un problema de salut mental diagnosticat.

Unes xifres que la pandèmia no ha ajudat a millorar. Els diagnòstics relacionats amb trastorns mentals a les Urgències Pediàtriques van augmentar un 10%, i l’any 2020 els casos de suïcidis en infants menors de 14 anys es van duplicar.

El suïcidi en un reportatge de TVE

El suïcidi és la principal causa de mort entre els adolescents a Espanya. El reportatge de Televisió Espanyola "Alerta: Suicidio Juvenil" d'Anna Solana i Carol González ha rebut el premi de periodisme responsable sobre el suïcidi que atorga l'escola andalusa de salut pública i l'entitat de professionals Papageno.

Aquest tracta en profunditat el problema amb testimonis de joves i especialistes que fan una crida perquè la prevenció sigui una prioritat.