Enlaces accesibilidad
Debat de Política General

Aragonès aposta per continuar amb Junts al Govern, però els demana

  • Junts assegura que enviarà la proposta aquest mateix divendres: "Encara som a temps d'arreglar-ho"
  • Albiach anuncia que congela les negociacions dels pressupostos amb el Govern
  • El Parlament tomba l'"acord de claredat" proposat per Aragonès i la qüestió de confiança al president

Per
Aragonès urgeix Junts a decidir-se

El Parlament ha rebutjat instar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a sotmetre's a una qüestió de confiança. La cambra ha tombat la proposta de resolució del PPC, amb els vots en contra de Junts, PSC, ERC, CUP i ECP. Els grups de Vox i Cs s'han abstingut a la iniciativa dels populars, que s'han quedat sols votant-hi a favor.

El grup mixt volia que el ple instés Aragonès a presentar, en el termini d'un mes, una qüestió de confiança per conèixer si l'actual Govern compta amb els suports necessaris per continuar dirigint l'acció política i l'executiu. Tot plegat en el marc de la segona sessió del debat de política general que va començar dimarts.

La cambra catalana també ha tombat l'"acord de claredat" proposat per Aragonès, però sí que ha donat llum verda a la proposta de resolució del PSC perquè la Generalitat acordi amb l'Executiu central el traspàs de Rodalies.

Aragonès aposta per continuar amb Junts al Govern

En el decurs d'aquesta segona jornada del Debat de Política General, el president de la Generalitat Pere Aragonès ha arrancat el seu discurs anunciant la seva aposta per la continuïtat de Junts a l'Executiu. Després de les fraccions dels últims dies que han acabat amb el cessament del vicepresident, Jordi Puigneró hores més tard del plantejament d'una qüestió de confiança al president Aragonès per part de Junts, Aragonès opta per l'estabilitat en el Govern de la Generalitat, però ha matisat que demana els seus socis de coalició celeritat per decidir si segueixen formant part o no de l'Executiu.

Durant la seva intervenció a l'hemicicle, Albert Batet, de Junts per Catalunya ha respost al president Aragonès que la proposta li arribarà aquest mateix divendres sobre l'acrod de Govern: "Encara som a temps d'arreglar-ho".

La formació que lideren Laura Borràs i Jordi Turull va decidir aquest dijous que consultarà la seva militància el 6 i 7 d'octubre per decidir si marxa del Govern.

Els comuns congeles les negociacions de pressupostos

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha anunciat al Parlament aquest divendres que donen per "congelades les negociacions" dels pressupostos de la Generalitat del 2023 per la crisi entre ERC i Junts a l'executiu català. "La pilota no està a la teulada de Junts ni a la dels comuns, està a la seva teulada", ha avisat al president, Pere Aragonès. Albiach ha reclamat un "govern fort que doni seguretat i estabilitat" als ciutadans en un context de crisi.

Per la seva banda, el líder del PSC, Salvador Illa, ha alertat Aragonès que "ha perdut o té molt malmesa la confiança" dels grups que el van investir president. "El seu govern és avui una nosa per al país", ha recriminat al cap de Govern. Illa ha assegurat que el Govern resta "en temps de descompte" la legislatura.

Crítiques de PP, Cs i Vox

"Prengui ja una decisió, no podem esperar una setmana", ha demanat el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, a Aragonès. Així, vol que el president aclareixi si té la confiança de la cambra i de tots els consellers. Fernández també ha aprofitat per recriminar l'actitud del PSC, que veu "a mig camí entre la complicitat i la indiferència".

Per a Vox, Aragonès no està "a l'altura de les circumstàncies" i veu la crisi de Govern com una lluita "fratricida". "Farem realitat la Catalunya postseparatista", ha avisat el president del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga.

Des de Ciutadans també alerten que la disputa entre ERC i Junts és "la implosió de l'independentisme". "És un projecte inviable, no l'aguanten ni vostès", ha reblat el líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa.