Enlaces accesibilidad
Habitatge

El mercat immobiliari modera el creixement

  • El mes de juny es van registrar a Catalunya 8.560 operacions de compravenda d'habitatge
  • En relació amb la població, Catalunya és la novena comunitat autònoma amb més vendes
  • Al conjunt d'Espanya les operacions han retrocedit un 3% respecte el mes anterior

Per
El sector immobiliari manté un ritme fort de vendes
El sector immobiliari manté un ritme fort de vendes

El mercat immobiliari ha començat a notar lleugerament els efectes de l'increment important de la inflació i de la pujada dels tipus d'interès, que s'ha traduït en un augment significatiu de l'Euribor, és a dir, del cost de les hipoteques a tipus variable.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la compravenda d'habitatges durant el juny al conjunt d'Espanya va retrocedir un 3%. Ara bé, amb comparació a l'any passat, la xifra de transaccions va créixer un 19% fins a superar les 58.000 operacions.

La venda de pisos creix un 18% en l'últim any | CLIMENT SABATER

A Catalunya, les magnituds són semblants. Després de mesos de fort creixement, al juny hi va haver 8.560 transaccions, cosa que suposa un augment del 18% amb relació al mateix mes de l'any anterior.

La costa mediterrània segueix liderant el mercat

Tenint en compte la població, durant el mes de juny les tres comunitats autònomes on més operacions es van fer són la Comunitat Valenciana (222 per cada 100.000 habitants), Andalusia (185) i Múrcia (184), totes elles situades a l'arc mediterrani.

Per trobar Catalunya cal baixar fins a la novena posició, amb 142 habitatges venuts per cada 100.000 habitants. Just per sota es troba la Comunitat de Madrid (142), i una mica per sobre les Illes Balears (152).

Preocupa la incertesa a curt i mitjà termini

El sector continua fort però cada vegada són més els dubtes que planen sobre el futur si, partint d'un nivell de preus molt elevat, les condicions de finançament es continuen endurint i la situació econòmica empitjora.

Des del mes de febrer la xifra mensual d'operacions se situa per sobre de les 8.000, i la mitjana anual no para de créixer des de fa gairebé un any i mig, impulsada per les transaccions acumulades a causa de la pandèmia.

Segons la Federació d'Associacions Immobiliàries, el procés d'alça dels tipus d'interès, que el Banc Central Europeu té previst continuar en els propers mesos per lluitar contra la inflació, ja està provocant un alentiment del mercat i és força probable que acabi significant un canvi de cicle.

El que queda per veure és si el canvi de les condicions econòmiques provocarà només una moderació de la xifra d'operacions o una caiguda brusca del sector.