Enlaces accesibilidad
Més aturades

La vaga de tripulants de cabina de Ryanair s'allarga cinc mesos més

  • Els tripulants de cabina convoquen una nova tongada de mobilitzacions del 8 d'agost fins al 7 de gener
  • Els sindicats convocants, USO i SITCPLA, reclamen tornar a negociar un conveni per als treballadors
  • Una convocatòria que arriba després de 18 jornades de vaga i que coincideix amb la penúltima aturada de juliol

Per
Vaga de Ryanair: cinc mesos més d'aturades

Els tripulants de cabina de Ryanair han convocat una nova tongada de mobilitzacions que duraran cinc mesos: des del 8 d'agost fins al 7 de gener. Hi haurà aturades durant les 24 hores del dia de dilluns a dijous. Els sindicats convocants, USO i SITCPLA, reclamen tornar a negociar un conveni per als treballadors, ja que les negociacions pel primer conveni de la companyia es va suspendre, i demanen que s'apliqui a la plantilla la legislació espanyola.

Una convocatòria que arriba després de 18 jornades de vaga i que ha coincidit amb la penúltima aturada d'aquest mes de juliol. En total, la mobilització ha provocat la cancel·lació de més de 300 vols als aeroports espanyols i més de 3.000 retards a les deu bases que la companyia irlandesa té al país i ha afectat especialment l'aeroport del Prat.

Nova tongada d'aturades de Ryanair | Mar García

Reclamen una negociació amb la companyia

El conflicte laboral entre Ryanair i els sindicats USO i SITCPLA va esclatar quan es va deixar de negociar el conveni. En paral·lel, l'empresa va negociar un acord amb CCOO amb condicions que s'aplicarien anticipadament als afiliats dels sindicats. A més, també ha pactat un acord amb el sindicat de pilots Sepla.

Ara, els sindicats convocants de les aturades denuncien que la companyia aèria no s'ha assegut a negociar amb ells tot i les aturades i, en canvi, han acomiadat 11 treballadors "per secundar la vaga", cinc dels quals a Barcelona. "Ryanair no ha mostrat el més mínim apropament amb els sindicats", ha lamentat USO en un comunicat aquest dimecres.

USO i SITCPLA reclamen a les administracions que intervinguin en el conflicte i obliguin Ryanair a seure per negociar i a complir la llei estatal. En aquest sentit, recorden que la companyia no ha apujat els sous als nivells previs a la pandèmia i no compleix la legislació espanyola en matèria de vacances, festius i descansos. Alhora, reclamen que s'elimini la política de subcontractació sota la normativa irlandesa i es readmetin els treballadors acomiadats.

Nova jornada d'aturades

L'anunci ha coincidit amb la penúltima jornada d'aturades de 24 hores convocada per aquest mes de juliol, que ha començat amb sis cancel·lacions i 37 retards a l'aeroport del Prat. La mobilització ha tornat a afectar especialment l'aeròdrom barceloní i ha obligat a suspendre trajectes d'anada i tornada entre Barcelona, Londres, Milà i Brussel·les.

A l'aeroport de Girona no s'ha registrat cap vol amb retard, de moment. En total durant la jornada d'aquest dimecres, la vaga ha causat nou cancel·lacions i més de 240 retards a les deu bases aèries espanyoles on opera Ryanair.

Lufthansa també cancela alguns vols

D'altra banda, a Alemanya, la companyia aèria Lufthansa també està de vaga. En aquest cas, convocada pel personal de terra, és puntual i només afectarà els vols d'aquest dimecres.

Així i tot, es tracta d'un miler de vols, majoritàriament dels aeroports de Frankfurt i Munic, que perjudicaran 130.000 passatgers. A l'aeroport del Prat repercutirà en una dotzena de sortides i arribades.